Faizler değişmedi

Merkez Bankası politika faizi yüzde 6.25 seviyesinde tuttu; "Sıkılaştırıcı politika devam edecek, gerekirse ek tedbir alınır" dedi.

Abone ol

İSTANBUL – Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi yüzde 6.25 seviyesinde tuttu.

Kurul; düşük politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izleneceğini ve gerekli görüldüğü takdirde ilave tedbirlerin alınacağını bildirdi.

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarını sabit tuttu. Böylece, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6.25'te sabit bırakıldı. PPK, Aralık ayında politika faizini yarım puan gerileterek, yüzde 7'den yüzde 6.50 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası, Ocak ayında yaptığı çeyrek puanlık indirimle, politika faizlerinde iki ayda 0.75 puanlık indirim gerçekleştirmişti.

PPK, borçlanma faiz oranını ise yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu. Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde, borç verme faiz oranı yüzde 12 düzeyinde sabit bıraktı.

Enflasyon ikinci çeyrekten sonra dalgalanır

PPK'nın Kararında, son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Ocak Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle büyük ölçüde uyumlu seyrettiği belirtilerek, "İç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyet toparlanmaya devam etmekte, dış talep ise yakın dönemde bir miktar hızlanmakla birlikte göreli olarak zayıf seyretmektedir.

İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekte, ancak işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Kurul, yıllık enflasyonun Şubat ayında bir miktar daha düşüş gösterdikten sonra, ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yılsonunda Ocak Enflasyon Raporu'ndaki tahmine yakın bir düzeyde gerçekleşeceğini öngördü.

Sıkılaştırıcı tedbirler izlenmeye devam edilecek

Kurul, Merkez Bankası'nın Kasım ayından bu yana aldığı tedbirlerin özellikle ithalat talebindeki yavaşlama kanalıyla toplam talebin bileşimini dengeleyerek makro finansal riskleri azalttığını kaydetti.

PPK'nın Kararında, bunun yanı sıra, alınan parasal sıkılaştırma kararlarının enflasyon üzerindeki iç talep kaynaklı baskıları sınırlayacağını belirterek, "Bununla birlikte, enerji ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerinde arz yönlü ilave bir risk unsuru teşkil ettiğine dikkat çekilmiştir" denildi.

Bu değerlendirmeler sonucunda Kurul, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından; düşük düzeyde politika faizi, geniş faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin bir sonraki toplantıya kadar yakından izlenmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirlerin alınmasının uygun olacağını belirtti.

Piyasanın tepkisi olumlu

MB'nin faizi sabit tutmasının ardından 7 Kasım 2012 vadeli gösterge faiz yüzde 8.29 bileşik seviyesine geriledi. Dolar/TL 1.5880 düzeyinde işlem görüyor. İMKB ise 822 puan artışla 65.391 puandan başladı.

Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ye sevk edildi ABD'deki yaklaşık 2,6 milyon Tesla otomobili incelenecek EİB üyesi firmalar, geçen yıl 18,4 milyar dolar ihracat yaptı Borsa günü yüzde 1,13 düşüşle tamamladı Almanya'da enflasyon tahminlerin üzerinde arttı