Faizde değişiklik beklenmiyor

PPK'nın bugünkü toplantısında bekle-gör politikasını koruyacağı öngörülüyor.

Abone ol

İSTANBUL – Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün gerçekleştirilecek toplantısında bekle-gör politikasının sürdürmesi, politika faizi ve TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını sabit bırakması bekleniyor.

Reuters'ın 13 banka ve aracı kurum ekonomisti ile yaptığı ankete göre bu ay sadece bir kurum politika faizinde 50 baz puanlık, TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında 50-100 baz puan arası indirim beklerken, bir kurum da döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim olabileceği görüşünde.

Öte yandan ekonomik aktivitenin tahmin edilenden daha güçlü seyrinin TCMB'nin önümüzdeki dönemde faiz indiriminde elini zorlaştıracağı beklentisi de piyasada hakim. GSYH ikinci çeyrekte yüzde 6.4 olan beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 8.8 büyüdü.

TCMB, son olarak 12 Eylül'de yaptığı açıklamada, 30 Eylül tarihli tesis döneminde TL cinsi zorunlu karşılıkların yüzde 10'u olan 6.8 milyar TL'ye karşılık gelecek şekilde en fazla 3.9 milyar dolarlık kısmın döviz cinsi tutulabileceğini ve altın depo hesaplarının da zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklere dahil edildiğini açıkladı.

PPK, 23 Ağustos'ta gerçekleştirdiği toplantıda kısa vadeli faizler ve zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitmeyerek "bekle-gör" politikasına geçerken, önümüzdeki dönemde küresel piyasalardaki sorunların derinleşmesi ve yurtiçi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceği görüşünü korudu.

PPK, politika faizini yüzde 5.75, gecelik borçlanma faizini yüzde 5, gecelik borç verme faizini ise yüzde 9 olarak sabit bıraktı.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır