Faiz koridoru, bankalara önemli maliyet yüklüyor

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Başkanı Aydın, "BDDK'nın banka spesifik önlemler alması ve/veya 2011 Haziran düzenlemelerine benzer düzenlemelere gitmesi" hususunun değerlendirilmesinin önemli olacağını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Faiz koridoru uygulamasının, belirli ölçülerde sonuç alıcı olsa da bankacılık sektörüne önemli bir maliyet yüklediğine işaret eden Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bu konuda BDDK'nın banka spesifik önlemler alması ve/veya 2011 Haziran düzenlemelerine benzer düzenlemelere gitmesi hususunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Active Academy tarafından düzenlenen "Küresel Krizin İsrafı Yeni İstikrarın Geleceği" başlıklı 9. Uluslararası Finans Zirvesi'nin açılışında konuşan Aydın, faiz koridoru uygulaması ile Merkez Bankası'nın, gerekli gördüğü zamanlarda TL likiditeyi çok daralttığını ve piyasanın gün içinde ihtiyaç duyduğu likiditeyi, Açık Piyasa İşlemleri (APİ) ile vermeyerek kısa vadeli faizlerin yükselmesini sağladığı, elde dövizi bulundurmanın maliyetini artıran bu durumun dahili ve harici olarak döviz satım iştahını artırmasını hedeflediğini anlattı.

"Ancak son zamanlarda gün sonunda piyasanın ihtiyaç duyduğu bu likiditeyi Merkez Bankası'nın, genellikle kendisi piyasa yapıcılığı imkanından ve/veya İMKB Repo piyasası aracılığı ile verdiği gözlendiğini kaydeden Aydın, şöyle devam etti:

"Böylelikle Merkez Bankası; faiz koridoru ile sadece TL'nin aşırı zayıflamasını önlemeyi hedeflemediğine, aynı zamanda fonlama maliyetini artırarak, bankaların kredi fiyatlamalarını yükseltmelerini istediğine de vurgu yapmaktadır. Faiz koridoru uygulaması, belirli ölçülerde sonuç alıcı olsa da bankacılık sektörüne önemli bir maliyet yüklemekte olduğu görülmektedir. Bu konuda BDDK'nın banka spesifik önlemler alması ve/veya 2011 Haziran düzenlemelerine benzer düzenlemelere gitmesi hususunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz."

Etkin iletişim konusunda son uygulamalar olumlu

Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi ve repo işlemlerinin zorunlu karşılıklarının indirilmesi veya sıfırlanması konusunun Merkez Bankası'nca değerlendirilmesinin, nihai amaca ulaşılmasına katkı sağlayabileceğine işaret eden Aydın, özellikle repo işlemlerindeki zorunlu karşılık oranlarının sıfırlanması veya düşürülmesinin, dışarıdan sağlanan kaynaklarda önemli bir yere sahip olan yabancı para repo işlemleri yoluyla yabancı para kaynak temininde de bankacılık sektörünü teşvik edebileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

Hüseyin Aydın, "Merkez Bankası'nın izlemekte olduğu para politikasının bankacılık ve reel sektörce iyi algılanmış olması, bu politikanın başarı şansını artıracaktır. Etkin iletişim konusunda son uygulamaların olumlu olduğu düşünülmektedir" dedi.

Dış kaynaklı fonlamada ani ve hızlı bir kesinti durumunda Merkez Bankası'nın, döviz İnterbank'ı aracılığıyla 2008 de yapıldığı gibi yabancı para fonlama sağlayacağını teyit etmekte olmasının, piyasayı rahatlatıcı bir husus olduğuna da dikkati çeken Aydın, "Karlılık ve verimlilik rasyoları iyi bir bankacılık sektörü, ekonominin güçlü kılınmasında en temel güvenceler arasındadır. Bankacılık sektörünün derinleşmesi sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin gerekli şartları arasındadır. Daha demokratik bir Türkiye, ülkemizin ekonomik alt yapısını güçlü kılarken kalkınmamıza da katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması