Faiz koridoru 1.5 puan daraldı, ROK'lar 0.2 puan arttı

TCMB, faiz koridorunun üst bandında 150 baz puan indirim yaparak, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 10 seviyesine çekti. Rezerv Opsiyon Katsayısı'nda da 0.2 puanlık artışlar yapıldı.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası, yüzde 5.75 olan politika faizinde değişikliğe gitmezken, yüzde 11,5 seviyesinde olan gecelik borç verme faiz oranını 150 baz puan indirimle yüzde 10 seviyesine çekti. Piyasada, faiz koridorunun üst bandının 50 veya 100 baz puan düşürüleceği bekleniyordu. Öte yandan Merkez Bankası, Rezerv Opsiyon Katsayısı'nda (ROK) artış kararı aldı. Bütün dilimlere ilişkin ROK'lar 0.2 puan artırıldı.

TCMB Para Politikası Kurulu, Eylül ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5’te sabit tuttu.

Merkez’in agresif sayılabilecek hamlesi ise borç verme faiz oranında yaşandı. Faiz koridorunun üst bandında 150 baz puan indirim yapan Kurul,  borç verme faizini yüzde 11.5’ten yüzde 10’a çekti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 11’den yüzde 9.5’e çekti.

Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00 -17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 14.5’ten yüzde 13’e düşürdü.

Gerekli görülürse ölçülü bir daha adım atılabilir

Para Politikası Kurulu'nda rezerv opsiyonu katsayıları bir miktar daha artırılırken yapılan açıklamada, faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunularak, gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edildi.

Enflasyon düşüşü son çeyrekte belirginleşir

Kurul açıklamasında şunlar kaydedildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yurtiçi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır."

Tüm ROK'lar 0.2 puan artırıldı

Öte yandan Merkez Bankası küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün döviz tutulabilecek zorunlu karşılık dilimlerine ilişkin rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) 0.2 puan artırdı. PPK kararı sonrası yapılan açıklamada, mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 23 milyar dolar tutulmakta olduğunu belirterek, "Yapılan bu değişiklikler sonucunda imkanın aynı oranda kullanılması halinde, bankamız rezervlerinde yaklaşık 3.6 milyar dolar artış olması beklenmektedir" dedi.

Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 60'a çıkartılmış ve ilk yüzde 40'lık dilime denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) 1.1'e yükseltilmişti.

TCMB bankaların söz konusu imkanı istikrarlı bir şekilde kullandığına işaret ederek, yararlanma oranının yüzde 92.3 (55.4/60) düzeyinde olduğu bilgisini paylaştı. Yeni uygulamanın ise 28 Eylül tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 12 Ekim 2012 tarihinde başlayacak.

Kur hareketlendi, borsa satıcılı

[PAGE]


Kur hareketlendi, borsa satıcılı

MB'nin faiz koridorunda indirime gideceği beklentisini büyük ölçüde satın alan piyasada satış ağırlıklı görünüm etkili oldu. Borsa ikinci seansta 67.500'ün altına inerek 600 puan geri çekildi.

MB kararı sonrası gösterge tahvilin bileşik faizi ilk tepki olarak yüzde 7.29'dan yüzde 7.22'ye gerilese de karar sonrası yeniden yüzde 7.30 seviyesine çıktı.

PPK kararları öncesi sırasıyla 1.8028 seviyesinde işlem gören Dolar/TL, 1.7950 seviyelerine doğru gevşedi. 

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi