EVTEKS'te Bursa ağırlığı

Abone ol

BURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Tekstil öyle kolay feda edilecek bir sektör olmadığını bir kez daha gösterdi bizlere. Ne demişti Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: "Tekstil diriye de lazım, ölüye de. Doğunca da tekstile sarıyorlar, ölünce de."  Sektörün önemini bundan daha iyi nasıl anlatabiliriz ki?

Küresel rekabet ortamında elbette ki tekstilde de önemli sıkıntılar var ama bu sıkıntıları aşmayı denemek yerine sektörü toptan reddetmek hiç de akılcı değil. Gerek ekonomiye gerekse istihdama yaptığı katkıdan hareketle tekstilin ülkemizde bitmeyeceğine ve bitmemesi gerektiğine ikna olduğumuza göre yapmamız gereken basit ve ucuz mal üretiminden vazgeçip kalite ve markaya yönelmek. Tekstilcilerimiz son yıllarda yaptığı Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla özellikle ev tekstilinde bunu başardılar ve dünyada söz sahibi hale geldiler. Bursa bu alanda da ağırlığı elinde bulunduruyor. EVTEKS Fuarı'nda bunu bir kez daha görmüş olduk.

Bursalı tekstilciler ürettikleri ürünleri alanında dünyanın ikinci büyük fuarı olarak kabul edilen Ev Tekstil Fuarı'nda (EVTEKS) dünyanın dört bir yanından gelen sektörün alıcılarının beğenisine sundu. Bine yakın standın açıldığı fuara Bursa'dan 200'e yakın firma katıldı. Bursalı tekstilciler yanmaz kumaştan anti bakteriyel kumaşlara, UV ışığını geçirgenliği azaltılmış kumaşlardan üç boyutlu kumaşlara birçok yeni ürünü görücüye çıkardı. Fuar sonrası görüştüğüm TİM Başkan Vekili ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'de tekstilin özellikle markalaşma yönündeki değişiminin ev tekstilinde yaşandığına vurgu yaptı. Koleksiyon ve markaya yönelmenin ev testili ile olduğunu, sektörün bunu başardığını bildiren Burkay, artık Çin diye bir rakiplerinin de kalmadığını bunu fuarda bir kez daha gördüklerini, Çin'e giden alıcıların tekrar Türkiye'ye döndüğünü vurguladı. Fuarın genel anlamda iyi geçtiğini, ilk 4 aydaki ihracat artışlarının sinyallerini aldıklarını belirtti. Dolar bölgesinden alıcıların ağırlıklı olarak katıldığı fuarda katılımcı firmaların ciddi bağlantılar yaptıklarını kaydeden Burkay, dünyanın birçok bölgesinden bir günlüğüne de olsa alıcıların gelmesinin fuara gösterilen önemi ortaya koyduğunu, fuarda sektörün beklediği tüm misafirleri bulduğunu, EVTEKS'in dünyanın en önemli ev tekstil fuarı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Burkay son olarak Türkiye'nin rekabetçi yapısının sağlanması halinde ev tekstil sektörünün 2023 hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracatı rahatlıkla yakalayacağını dile getirdi.

Fuara ilişkin bir küçük ayrıntıyı da aktarmakta fayda var. Bu kadar çok Bursalı firmanın yer aldığı fuarda şampiyon Bursaspor'u es geçmek olmazdı. Fuar katılımcılarından Minteks firmasının sahibi Emin Nallar, ziyaretçilere Bursaspor havlusu hediye ederek, şampiyonluk sevincine fuar katılımcılarını da dahil etti. Bu arada Moral Tekstil'in yeşil-beyaz renklere bürünen standı da büyük ilgi gördü. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de fuarı ziyaret ederek sanayicilere yanınızdayız mesajı vermesi anlamlıydı.

ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı