Evren'e göre dava yok hükmünde
12 Eylül Darbesinin sanıklarından Kenan Evren'in avukatı Acar'in dilekçesinde "dava yok hükmündedir" denildi.
Abone olANKARA - 12 Eylül Darbesine ilişkin davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın avukatı Bülent Acar, davaya ilişkin bazı tespit ve itirazların bulunduğu dilekçeyi, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.
Söz konusu savunma dilekçesinde, 1982 Anayasası'nın, Türk toplum, hukuk, devlet düzenini kuran temel yasa olduğu belirtilerek, "Bunun içindir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde kaynağını Anayasa'dan almayan hiçbir kişi, organ ve kurum yetki kullanamaz. Türk hukuk düzeninde 1982 Anayasası'nın 6/son maddesi hükmünden kaynaklanan bir yetkiye dayanmayan, yani 'yetkisiz' her işlem, 'yetkisizlikten' hukuken yok hükmündedir" ifadesi kullanıldı.
1982 Anayasası'nın 38/1-2 maddeleri hükümlerine göre, kimsenin Ceza Kanunu'nun suç saymadığı fiillerden dolayı adli ve yargılama işlemlerine bağlı tutulamayacağı savunulan dilekçede, şu görüşler ileri sürüldü: "Kurucu iktidarı kullanan kişilerin, ortadan kaldırdıkları Anayasal düzeni kuran Anayasa'dan kaynaklı, yani olmayan bir yetkiyle, kendi kurdukları yeni Anayasal düzende, önceki Anayasal düzeni ortadan kaldırma, yani ihtilal veya darbe fiillerinden dolayı yargılanabilmeleri, fiilen ve hukuken imkansızdır. Bunun içindir ki Anayasal düzeni ortadan kaldırma fiili suç değilken, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya kalkışma, teşebbüs etme fiili suç olarak düzenlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri emir komuta zinciri içinde, 1961 Anayasası'nı ve bu Anayasa ile kurulan düzeni ortadan kaldırmış, yani ihtilal ve darbe yapmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtilal veya darbe yapan üst komuta kademesi, Milli Güvenlik Konseyi adını almış, fiili güçten hukuki güce, yani kurucu iktidara dönüşmüştür."
(AA)