Euronun çökmesi senaryolarımız arasında yok

Tayfun Bayazıt, eurounun süratli şekilde devalüe olması gibi düşüncenin senaryolar arasında yer almadığını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt, "Şu an için euronun çökmesi, 1'e 1'e doğru çok süratli şekilde devalüe olması gibi düşünce senaryolarımız arasında yok" dedi.

Dolar ve eurodaki gelişmeler ile "1 euro 1 dolar olur mu?" tartışmalarına ilişkin Bayazıt, şu görüşlerini dile getirdi:

"Avrupa Merkez Bankasının almış olduğu konum, euroyla ilgili tahminimizi değiştirmeye yönelik değil. Avrupa'nın, gelişmiş ülkelerin ciddi fiskal problemleri var. O problemleri çözmeye yönelik atmaları gereken adımlar var. Para birliği var, ama bütçe birliği yok. Bütçe birliğinin sağlanması için düşünceler, tartışmalar var. O sağlanabilirse daha sağlıklı, daha ayağı üzerine basan euro görürüz. Ama şu an için euronun çökmesi, 1'e 1'e doğru çok süratli şekilde devalüe olması gibi düşünce senaryolarımız arasında yok."  

"Bankacılıkta şu an için konsolidasyon söz konusu değil"

Türkiye'de yeni bir bankanın faaliyete geçecek olması, iki bankanın birleşmesi ve konsolidasyon konusuna ilişkin ise Bayazıt, bu tür gelişmelerin aslında Avrupa bankalarının küresel kriz sonrası kendi politikaları ve yapılanmaları neticesinin Türkiye'ye yansımaları olduğunu söyledi.

Bu yansımaların artan ölçüde devam etmesi durumunda bunun belki benzerlerinin görebileceğine dikkati çeken Bayazıt, "Ama şu an için böyle bir şey (konsolidasyon) söz konusu değil. Konsolidasyon dediğimizde iki bankanın bir araya gelip daha büyük banka oluşturmasını söylüyoruz. Sayın Babacan da diyor ki; 'büyük bankaların oluşmasına müsaade etmeyeceğiz. Önemli büyüklükte sistemik risk yaratan bankalar yaratmayacağız. Bilakis bankaların büyükleri açısından belli boyutun üzerinde olmasını arzu etmiyoruz.' Doğrudur. G-20'de de bu daha fazla tartışılıyor. Dolayısıyla bizde sistemde yapılanma açısından enteresan haberler yok" şeklinde konuştu.

VakıfBank’ta yeşil fonlama tutarı 5.7 milyar TL Erişilebilirlikte mülkiyet paylaşımlı konut sahipliği Arz - talep dengesi için tarımsal uygulamalara “üretim planlaması” İklimlendirme, ikinci yarı yıla sipariş artışıyla girdi Eğitimin sigortası da hazır