Esnek çalışma genç istihdamı ana hedef olarak alıyor

Hazırlıkları devam eden ve temel amacı esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmak olan 'mini istihdam paketi', son aşamaya geldi. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, esnek çalışma kapsamındaki iş mevzuata girmesi hedefleniyor.

Abone ol

Mehmet KAYA

ANKARA - Hükümet tarafından hazırlıkları süren ve temel amacı esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmak olan 'mini istihdam paketi', son aşamaya geldi. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, istihdam paketinde ana odak noktalarından biri genç istihdamı olarak görülüyor.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, iş piyasasının esnekleştirilmesine yönelik olarak, bu alanda bilinen çalışma modellerinin tamamının Türk mevzuatına girmesi hedefleniyor. Bu bakımdan, henüz çalışma mevzuatında yer almayan 'uzaktan çalışma', 'iş paylaşımı' gibi modellerin mevzuatta tanımlanması planlanıyor. Bunun yanında, mevzuatta bulunan ancak yaygın biçimde kullanılamayan çalışma modellerine işlerlik kazandırılması da amaçlanıyor. Halen mevzuatta, belirli süreli iş sözleşmesi, kısmi süreli çalışma, 'çağrı üzerine çalışma' modelleri bulunuyor. Ancak işveren, bu tür sözleşmeleri yaptığında işçi açısından sosyal güvenlik mevzuatını tam olarak uygulama yükümlülüğü üstleniyor.

Yeni pakette, "belirli süreli iş sözleşmesi" üzerinde yoğunlaşıldığı ve gençlere yönelik olarak istihdamın artırılması için bu modelin benimsendiği kaydedildi. Buna göre 25 yaşın altındaki kişilere yönelik olarak belirli süreli çalışma sözleşmeleri peş peşe yapılabilecek. Hükümet programına da giren ve halen devam eden bu kişileri kapsayan işveren sigorta prim teşviki sürekli hale getirilecek. Gençlere yönelik olarak bir başka teşvik ise kısmi süreli çalışmanın kolaylaştırılması olacak. İşverenler bu nedenle tek bir kişinin tam gün olarak yapabileceği işi kısa vardiyalar halinde birden fazla kişiye yaptırabilecek ve o bu tür çalışanlara saat ücreti ödemesi mümkün hale gelecek.

İstihdam paketinde, gençlere yönelik olarak deneme süresinin uzatılması da planlanıyor. Halen en fazla iki ay olan deneme süresi, 25 yaş altı gençler için 4 aya yükseltilecek.

Özel istihdam büroları düzenlemesi netleşmedi

Hazırlıkları süren mini istihdam paketinde, istihdamı artırmada en hızlı yol olarak görülen 'özel istihdam büroları'nın geçici çalışmalara aracılık etmesine yönelik düzenlemenin girip girmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bürokratların daha önce Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen düzenlemeye göre yeni bir metin hazırladığı kaydedildi. Sosyal tarafların itirazları nedeniyle bu düzenlemede ısrar edilip edilmeyeceği konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın karar vereceği kaydedildi.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Dev teknoloji şirketleri dünyayla yarışıyor Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı