Ermenek madenindeki 8 eksik tespit edildi
Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı madenin son teftişinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden 12 maddede noksan husus tespit edildi
Abone olKARAMAN - Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı maden son 2 yılda 4 kez denetlendi. Son teftiş raporuna göre, iş sağlığı ve güvenliği yönünden 12 maddede noksan husus tespit edildi, teftiş esnasında 4 maddedeki eksik giderildi.
İşletmedeki eksikler arasında, "ocak genelinde bacalarda yapılan ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yapılmaması", "ocak genelinde tahkimat bağlantılarının fırça, kama ve takoz ile irtibatlandırılması ve çintilerin yan ve üstten galeri civarına sıkılanması hususunda eksiklikler", "özellikle yer altı ocağında yaşanabilecek bir acil durum hususunda ve genel acil durum hususunda güvenlik tatbikatı yapılmaması" yer alıyor.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı kayıtlarına göre, Has Şekerler Madencilik Enerji Nak. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. Kömür İşletmesi, Ermenek Pamuklu Köyü Takanderesi mevkinde 10 Ekim 2009'da işe başladı.
2013 ve 2014'te 4 kez denetlendi
İş teftiş müfettişleri işletmeyi 2013 ve 2014'te 4 kez denetledi. Kömür ocağında, 17 Nisan 2013'te yapılan teftişte 2 maddede mevzuata aykırılık tespit edildi ve eksikler teftiş esnasında gidertildi.
Müfettişler geçen yıl 4-10 Ekimde işletmede ikinci bir teftiş gerçekleştirdi. Bu teftişte 10 maddede eksiklik tespit edildi. Eksikliler teftişler sırasında işverene tamamlatıldı.
Bu yılki ilk teftiş 13-14 ve 19 Şubatta yapıldı. Müfettişler işletmede tespit ettikleri 12 eksiğin teftiş sırasında giderilmesini sağladı.
İşletme son olarak 19-20 Haziranda teftiş edildi. Son teftişte iş sağlığı ve güvenliği yönünden 12 maddede noksan husus tespit edildi, teftiş esnasında 4 maddedeki eksik giderildi, 8 mevzuata aykırılık için ise 8 bin 960 lira idari para cezası uygulanması istendi.
İşte o eksikler
Teftiş raporuna göre, işletmede belirlenen 8 eksik şöyle:
- Yer altı ocağında ilkyardım odasında uygun talimat bulunmamakta,
- Ocakta zincirleme patlamayı engellemek amacıyla kurulması gereken yerdeki kömür tozunun bastırılmasını sağlayarak havaya kalkmasını önleyecek herhangi bir patlama barajı (taş tozu, su kullanılarak oluşturulmuş) bulunmamakta
- Ocak genelinde bacalarda yapılan ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yapılmamakta
- Ocak genelinde tahkimat bağlantılarının fırça, kama ve takoz ile irtibatlandırılması ve çintilerin yan ve üstten galeri civarına sıkılanması hususunda eksiklikler bulunuyor. Yan baskılar sonucunda kesit darlığı ve düzenli olarak tamir, tarama yapılması gereken yerler mevcut
- İş yerinde yangın tatbikatı yapılmış olup, özellikle yer altı ocağında yaşanabilecek bir acil durum hususunda ve genel acil durum hususunda güvenlik tatbikatı yapılmamış
- Yer altı ocağında 6 bekleme barajı bulunmaktadır. Bu barajların arkasında kalan galerilerdeki gaz miktarının ölçümü için numune borusu bulunmamakta
- Çalışanlara verilen çizmeler malzeme düşmesi ve darbeye karşı burun koruyucu özellikte değil
- Yer altı ocağında martopikör ile yapılan çalışmalarından maruz kalınan titreşimin boyutları ve buna bağlı sağlık muayeneleriyle ilgili kayıtlar görülmedi
- Teftiş döneminde yemekler yer üstünde yeniliyordu
Son teftiş raporuna göre, işletmede 210 erkek, 1 kadın çalışan bulunuyordu. İş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi istihdam ediliyordu.
Ocaktan günlük 150-200 ton kömür çıkarılıyordu. Ocakta merkezi izleme sistemi bulunuyordu. İş yerinde kurtarma istasyonu bulunuyordu. Ocakta 3 vardiya halinde çalışma yapılıyordu.
Yemek arası 30 dakika iken, çalışanlar yemeklerini yer üstünde bulunan yemekhanede yiyiyordu. Vardiya değişimleri yer üstünde yapılıyordu. Çalışanların mesleki eğitimleri vardı.
Madende sağlanan iyileşmeler
İş yerinde 13-14 ve 19 Şubatta yapılan teftişte ise şu konularda iyileştirmeler sağlandı:
- Tahkimatta görülen eksiklikler gidertildi
- Uygun olmayan merkezi izleme sistemi sensörleri uygun hale getirildi
- Ocak içinde kısa devre yapmasını önleyecek tedbirler alındı
- Hazırlık çalışmalarının tali olarak havalandırılması sağlandı
- Ana emici fanın birbirinden bağımsız 2 enerji kaynağına bağlanması ile yedek havalandırma grubunun otomatik olarak devreye girmesi sağlandı.