Erişimin engellenmesinde yetki TİB'e verildi

Doğrudan erişimin engellenmesi konusunda yetki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na verildi

Abone ol

ANKARA(DÜNYA) Torba yasada yer alan  internet kullanımı ve yayınlarına 'sansür' getirdiği gerekçesiyle eleştiren düzenlemelerden 'Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi' başlıklı maddesinde değişikliğe gidildi. Özel hayatın gizliliği ihlali nedeniyle sadece gerçek kişiler Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na başvurabilecekler. Doğrudan erişimin engellenmesi konusunda ise yetki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na verildi. 

Torba yasa tasarısının bir süredir kamuoyunda tartışılan internete ilişkin maddeleri Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Tasarının en çok tartışılan 'Özel Hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi' başlıklı 101. maddesi değişikliklerle kabul edildi. AKP'li milletvekillerini verdiği önerge ile sözkonusu maddenin 8. fıkrası ‘Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan  hallerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişimin engellenmesi Başkanlık tarafından yapılır, Bu karar karşı sulh ceza mahkemesine itiraz yapılabilir' şeklinde değiştirildi. Böylece Bakanı doğrudan erişim engelleme yetkisi TİB Başkanına verildi. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebileceğine ilişkin yeni bir hüküm de eklendi. 

Yine aynı maddenin 1. fıkrasında yapılan değişiklikle tüzel kişilerin  internet ortamında  yapılan yayınlar nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle TİB Başkanlığına başvuru hakları kaldırıldı. Başvuruları sadece gerçek kişiler yapabilecek. 

Tasarının ‘İçeriğin yayından kaldırılması ve erişimin kaldırılması’ başlıklı maddesine eklenen yeni bir fıkraya göre, hakimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin  yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişi tarafından  Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne müracaat edilmesi halinde karar diğer adresler içinde uygulanacak. 

Tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan,  yer sağlayıcılarının trafik bilgilerini bir yıldan az iki yıldan fazla olmamak üzere saklamaları yönündeki düzenleme de sürelerin AB direktifleri dikkate alınarak yapıldığını belirterek, aynı sürenin tasarıya da taşındığını söyledi.Elvan,  yargının devre dışı bırakılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını  sistemin tamamen yargıya bağlı olarak yürütülecek olan bir sistem olduğunu kaydetti.  
 
152 Ar- Ge merkezi kuruldu  

Tasarıyla Ar-Ge Merkezlerinde halen 50 olan personel sayısının 30’a kadar indirilmesi ve sektörler itibariyle farklılaştırılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilisi komisyona verdiği bilgide yasanın 2008 yılında yürürlüğe girdiğini ve 152 Ar-Ge merkezinin kurumsal faaliyetini tamamladığını belirterek, daha fazla KOBİ’nin ar-ge merkezi kurabilmesi için sayının düşürüldüğünü söyledi. 

Altına yüzde 18 KDV tasarıdan çıkarıldı 

Torba tasarının alt komisyondaki görüşmeleri sırasında tasarıya eklenen borsada işlem gören altına yüzde 18 KDV getiren madde tasarıdan çıkarıldı. Yüzde 18’lik KDV’nin altın ithalatına baskı yaparak fiyatları tırmandıracağı bu nedenle tasarıdan çıkarıldığı kaydedildi. 

Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! ABD de teyit etti: İsrail ile Hizbullah ateşkesi yakın Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı