Erdoğan'dan HSYK yorumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye genelindeki hakim savcılarımız yargının ve mesleklerinin onuruna sahip çıktılar ve yargıyı ele geçirmeye çalışan vicdanlara ipotek koymaya çalışan yapıya gereken cevabı sandıkta verdiler" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesinin Haydarpaşa Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yıl açılışı töreninde yaptığı konuşmada, kendisinin de mezunlarından olduğu üniversitenin akademik yıl açılışına katıldığı için büyük heyecan duyduğunu dile getirdi. 

İstanbul İmam Hatip Lisesinden mezun olduğu dönemde futbola çok meraklı olmasına karşın aynı zamanda üniversite eğitimi görmeyi çok arzuladığını ifade eden Erdoğan, imam hatip lisesi mezunları için şartların zor olmasına karşın, fark derslerini vererek Aksaray'daki İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde okuduğunu aktardı. Okulun, mezuniyetinden 1 yıl sonra 1982'de, Marmara Üniversitesi adını aldığını anımsatan Erdoğan, "Emin Bey ile (Mehmet Emin Arat) de aynı sınıfta okuduk. O zamanlar Ahmet Davutoğlu hocamız da asistanlık dönemini geçiriyordu. Böyle bir yapının içindeydik ve genç bir mezun olarak ayrıldığım Marmara Üniversitesine bugün Türkiye Cumhuriyetinin halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak geldim. Bundan dolayı gerçekten heyecanımı gizlemekte zorlanıyorum" diye konuştu.

Marmara Üniversitesinin ilk nüvesinin atıldığı 1883 yılından bugüne kadar çok sayıda bilim insanı, sanatçı, siyasetçi, bürokrat yetiştirdiğini belirten Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'ne bir cumhurbaşkanı yetiştirmiş olmasını da Marmara Üniversitesi adına bir iftihar vesilesi olarak gördüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"İnşallah bizi bu makama doğrudan oylarıyla layık gören aziz milletimize olduğu kadar bizim yetişmemize vesile olan üniversitemize, çok değerli hocalarımıza, üniversite mensuplarımıza da mahcup olmayacak, inşallah yüzünüzü kara çıkartmayacağım. Yine bu vesileyle gerek öğrencilik yaptığım dönemde emeği olan hocalarımdan, gerek 133 yıl içinde, üniversiteye emek veren değerli bilim insanlarından vefat etmiş olanlarını rahmet ve minnetle yad ediyor, hayatta olanlarına da uzun, sağlıklı bir hayat temenni ediyorum."  

Sivas'ta dün çevik kuvvet polislerini taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu 3 polisin şehit olduğuna, 33 polisin yaralandığını, Kocaeli'deki helikopter kazası neticesinde de 2 subay, 2 astsubayın şehit düştüğüne işaret eden Erdoğan, "Şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Yaralı olan polislerimize Rabbimden şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimizin yakınlarına Allah'tan sabırlar temenni ediyorum. Emniyet teşkilatımıza, milletimize, 'başımız sağ olsun' diyorum. Yaralı polislerimizin içinde durumu ağır olanlar var, onları da takip ediyoruz. İnşallah şifa bularak, hastaneden onlar da taburcu olurlar" diye konuştu. 

HSYK seçimleri

Erdoğan, konuşmasında dün sonuçlanan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerine de değindi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yine ülkemiz adına özellikle de yargı sistemimiz adına, oldukça önemli bir seçim başarıyla tamamlandı ve sonuçlar açıklandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda görev yapacak üyelerin, 10 tanesi, yapılan seçimlerle belirlendi. Öncelikle seçimlerin ülkemiz, milletimiz, yargı camiamız için hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye genelindeki hakim, savcılarımız yargının ve mesleklerinin onuruna sahip çıktılar ve yargıyı ele geçirmeye çalışan, vicdanlara ipotek koymaya çalışan yapıya gereken cevabı sandıkta verdiler. HSYK seçimlerinde kazanan hiç kuşkusuz milletimiz olmuştur, ülkemiz olmuştur, adalet olmuştur. Bağımsız yapısıyla HSYK'nın gerek adalet dağıtımında gerek yargı sisteminin sorunlarının çözümünde artık vicdanları da rahatlatan bir yapıyla geleceğe ilerleyeceğine gönülden inanıyoruz. Sonuçların bütün yargı mensuplarımız için hayırlı olmasını diliyorum, seçilen üyeleri kutluyorum, sonucun tekrar milletimiz, ülkemiz için hayırlı olmasını niyaz ediyorum."

1. Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü

Erdoğan, bu yıl 1. Dünya Savaşı'nın başlamasının 100. yılının idrak edildiğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"28 Haziran 1914'te Avusturya-Macaristan veliahttı Ferdinand, Saraybosna'da bir suikast sonucu öldürülmüş, ardından da bütün Avrupa'yı ve Osmanlı topraklarını içine alan büyük bir savaş başlamıştı. Bu yılın haziran ayından itibaren o esnada başbakan olarak, son 2 aydır da cumhurbaşkanı olarak bu savaşın 100. yılına mümkün olduğunca dikkatleri çekmeye çalışıyorum. Özellikle üniversitelerimizin bu önemli savaşla ilgili daha fazla çalışma yapmaları, ortaya daha fazla eser koymaları açıkçası benim çok arzu ettiğim bir durum." 

Açılış yılının ilk dersini veren Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu'nun, tarihi kültürel mirasın korunması konusundaki ifadelerine dikkati çeken Erdoğan, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da kendi belediye başkanlığı döneminde başlatılan çalışmalara devam etmesini isteyerek, şöyle konuştu:

"1. Dünya Savaşı'nı İngilizce, Fransızca kaynaklardan okumak, emin olun bizim adımıza, milletimiz adına özellikle de bilim camiası adına çok yaralayıcı olur. Bu savaşın merkezinde Osmanlı İmparatorluğu vardı, yani İstanbul vardı. 1. Dünya Savaşı'nı en iyi araştırabilecek, en iyi analiz edebilecek ve aydınlatabilecek olan bizim bilim insanlarımızdır. Zira bu savaşın en değerli belgeleri, İstanbul arşivlerindedir, İstanbul kütüphanelerindedir. Bakın yine bu yıl aralık ayında, 1. Dünya Savaşı dahilinde Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıl dönümü idrak edilecek. Ardından 18 Mart'ta Çanakkale Zaferimizin 100. yılına ulaşacağız. 2015 yılı, 1915 olaylarının da 100. yıl dönümü olması hasebiyle bizi ayrıca meşgul edecek. 7 Aralık 2015'te adeta unutulmuş bir büyük zaferimizin Kut'ül Ammare zaferimizin, 100. yıl dönümüne ulaşacağız.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılına kadar bugünümüzü şekillendiren çok sayıda hadise gündemimize gelecek. Ülke olarak, millet olarak, özellikle de üniversite ve bilim camiası olarak bizim bu 100. yıl dönümlerini son derece verimli şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Buradan ayrıca sayın Başbakanımıza, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlarımıza, Yükseköğretim Kurulumuza, tüm üniversite rektörlerimize, bu 100. yıl dönümlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri yönünde hatırlatmamı da yapmak istiyorum."

"1. Dünya Savaşı bölgede var olan tüm kriz ve çatışmaların fitilini ateşledi"

1. Dünya Savaşı'nın bugünü şekillendiren, daha da önemlisi bugün bölgede var olan tüm kriz ve çatışmaların fitilini ateşleyen bir savaş olduğunu vurgulayan Erdoğan, savaşın 1918 yılında Mondros Mütarekesi ile sona erdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Ama etkileri hiç azalmadan her gün her yıl daha da artarak bugünlere gelmiştir. Şu anda Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da var olan sınırlar hemen hemen bütünüyle 1. Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı bakiyesi olan topraklar üzerinde oluşmuştur. Burası çok önemlidir. Yaklaşık 100 yıl öncesine kadar Bosna Hersek'ten Yemen'e, Gürcistan'dan Libya'ya kadar çok geniş bölge, buradan, şu üzerinde bulunduğumuz İstanbul'dan idare ediliyordu. Savaş sona erdiğinde ise idare ettiğimiz topraklar bugün bile sahip olduğumuz topraklardan daha dar bir sınır içine hapsedilmek istendi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Ortadoğu'da sınırların belirlenmesinin bugün dahi dikkatle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bakın dikkatinizi çekiyorum, 20. yüzyılın başına kadar dünyada Orta Doğu diye coğrafi bir kavram yoktu. Yakın Doğu vardı, Uzak Doğu vardı ama Orta Doğu diye bir kavram kullanılmıyordu. Orta Doğu kavramı bir coğrafi bölgeyi işaret etmek için değil, petrol ve çatışma bölgelerini işaret etmek amacıyla icat edildi, burası anlamlı. 1. Dünya Savaşı'nın galibi olan egemen güçler Kahire'de bir masanın etrafına oturdular, ellerine birer cetvel aldılar, bu bölgede sancısı bugüne kadar devam edecek sınırlar orada çizildi."

Churchill'in hıçkırığı

Erdoğan, meşhur bir espriyi hatırlatmak istediğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsimlerini vermeyeceğim. Ortadoğu'da iki ülkenin sınırları hiçbir gereği yokken düz zikzaklar çizer. Teferruatına fazla girmeyeceğim, hatta o sınıra bugün bile 'Churchill'in hıçkırığı' adı verilir. Nedenini zaten hocalarım bilir, oraya girersem biraz ayıp olur. Gerçekten sınırlara baktığınızda son derece keyfi, gerçeklikten son derece uzak biçimde çizildiğini görürsünüz. Örneğin bölgedeki Şii mezhebine mensup halk üç ayrı devlete dağıtılmıştır. Türkmenler aynı şekilde üç ayrı devlete dağıtılmıştır. Lübnan'da sayıları o dönem çok az olan Dürzi halk bile üç ayrı devlete paylaşılmıştır. Aynı şekilde Kürtler köylerin dahi ortasından sınır geçirilmek suretiyle üç ayrı ülkeye dağıtılmışlardır."

Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün gibi ülke isimlerinin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra konulduğunu ve o güne kadar da belki hiç duyulmamış isimler olduğunu anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle devam ettirdi:

"Benim bu sözlerimden hiç kimse farklı manalar çıkarmaya çalışmasın. 1. Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümünde sınırları tartışmaya açacak değilim. Böyle bir derdimiz yok. Her zaman altını çizdiğim gibi bugün de burada tekrar ediyorum hiçbir ülkenin sınırlarında, hiçbir ülkenin iç işlerinde bizim gözümüz yok. Ülkelerin toprak bütünlüklerini savunmak noktasında Türkiye her zaman en ön safta olacaktır. Ancak burada coğrafi sınırların değil, zihinlerdeki sınırların, gönüllerdeki sınırların mutlaka ve mutlaka tartışmaya açılması taraftarı olduğumu özellikle belirtmek isterim. Bu bizim için önemli"

Erdoğan, bu coğrafyada sınırların tamamen kasıtlı olarak, hiç bitmeyecek çatışmalar üretmek üzere çizildiğini dile getirerek, "Eğer zihinlerdeki, gönüllerdeki sınırları aşamazsak, 100 yıldır devam eden bu çatışmalara çözüm üretebilmek asla mümkün olmaz" diye konuştu.

Şii-Sünni çatışması

Başta Irak olmak üzere Şii mezhebi ile Sünni mezhebinin mensuplarının neden çok kanlı bir çatışma içerisinde olduğu sorusunu soran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Açık söylüyorum bu haritayı çizenler öyle istediler da ondan. Araplar, Kürtler, Türkmenler aynı inancın, aynı değerlerin aynı kültürün mensupları oldukları halde neden sürekli gerilim halindeler? Bu haritayı çizenler böyle olmasını istediler de ondan, başka bir şey aramaya gerek yok. İşte zihinlerdeki ve gönüllerdeki sınırları kaldırmaktan kastettiğim benim budur. Bölgenin asli unsurları 100 yıl önce onları çatıştırmak için kurulmuş bir oyunun bugün hala edilgen aktörleri olmaya devam edecekler mi? Şiilerle Sünniler insanlık dışı yöntemlerle birbirlerini katlederken buna bütün Müslümanlar üzülüyor. Ama bu çatışmayı kurgulayanlar 100 yıldır seviniyor."

Erdoğan, Araplar, Kürtler ve Türkmenler'in birbiriyle gerilim yaşarken bütün coğrafyanın üzüldüğünü ama bu gerilimi kurgulayanların 100 yıldır ellerini ovuşturduklarını ifade etti.

Çatışmayı kurgulayanların, seyredenlerin, ellerini ovuşturanların başkaları olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu çatışmalar sayesinde adeta Ortadoğu toprağına ne yazık ki pipet batırıp, petrolü var gücüyle çekenler de yine başkaları. Ama ölenler biziz, kanı akanlar biziz, bizim çocuklarımız, bizim evlatlarımız bizim kardeşlerimiz ölüyor ve bu cinayetleri kurgulayanlar iştahla seyrediyorlar. Yani gelip buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla, füzeleriyle orada bulunuyorlar? Hayır petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar. Çünkü çok daha fazlasıyla bunu geri alıyorlar."

Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı Taksi ve okul servislerine kamera zorunluluğu SPK'dan 10 şirketin sermaye artırımı talebine onay çıktı Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı için yakalama kararı