Erdoğan'a hakaret davasında 'ABD'de böyle bir suç yok' saptaması!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a "Basın yayın yoluyla hakaret ve iftira" ile suçlanan Emre Uslu'nun yargılandığı davada avukatı ABD'de yaşayan müvekkilinin ifadesinin bu ülkede alınmasını talep etti.
Abone olTaraf Gazetesi yazarı Emre Uslu hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a "Basın yayın yoluyla hakaret ve iftira" suçlarını işlediği gerekçesiyle 10 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan davada mahkeme, ifadesi alınamayan Uslu için "yakalama" kararı verdi.
"Adalet Bakanlığı aracılığı ile savunması alınsın"
Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2. duruşmasına tutuksuz sanık Emre Uslu gelmezken, Uslu'yu avukatı temsil etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da avukatı temsil etti. Duruşmada söz alan Uslu'nun avukatı, "Biz sanığın Amerika'daki adresini dosyaya sunduk, bu adresten ifadesinin alınmasını isteriz. Amerika'daki adresinden Adalet Bakanlığı aracılığı ile savunmasının alınmasını istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ise şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
"ABD'de suç oluturmadığı yönünde görüş..."
Mahkeme, sanık Uslu hakkında zorla getirme kararı bulunduğunu ve ifadesinin alınmadığını belirtti. Uslu hakkında yakalama kararı çıkaran mahkeme kararında, "Sanığın bildirilen adresten ifadesi alınması yönündeki talebin sanığın yaşadığı ülkede özellikle hakaret suçlarının suç oluşturmadığı yönünde görüş bildirerek talimatların iade edildiği bildirildiğinden bu hususun değerlendirilerek gelecek celse hüküm altına alınmasına karar verildi" cümlelerini kullandı. Duruşma ertelendi.
10 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Taraf Gazetesi'nin 30 Ocak 2014 tarihli nüshasında yer alan Emre Uslu'nun "Çakma Suikast Hazırlığı" başlıklı yazısında dönemin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarına karşı hakaret ve iftira suçunun işlendiği iddia ediliyor. Savcılık, Emre Uslu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a "Basın yayın yoluyla hakaret ve iftira" suçlarını işlediği iddiasıyla 3 yıl 4 ay ile 10 yıl 8 ay arasında hapis cezasıyla cezalandırılmasını istiyor.
ABD'de hakaret suçu ve adli yardımlaşma
Öte yandan Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün "hakaret" suçunun Amerika'da ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiğine ilişkin bir yazı bulunuyor. Söz konusu yazı geçtiğimiz yıl Anadolu Adalet Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
"ABD, ifade özgürlüğü deyip reddediyor"
Tetkik Hakimi İmzalı yazıda, Amerika Birleşik Devletleri'nin ceza mevzuatında hakaret veya sövme suçlarına ilişkin bir düzenleme bulunmadığı belirtilerek, "Bu tür suçlara ilişkin istinabe(adli yardımlaşma) taleplerimiz ABD makamları tarafından 'Bu tür eylemlerin ABD Anayasası tarafından korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğu, ceza davasına değil ancak belli şartlarda tazminata konu olabileceği' belirtilerek ABD tarafından reddedilmektedir. ABD'li yetkililer hakaret ve sövme suçlarına ilişkin taleplerin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirtmişlerdir. Bu tür suçlara ilişkin talepler ABD makamları tarafından işlemsiz iade edilmektedir" denildi.