Engin Alan tahliye edilmedi

Milletvekili seçilen Balyoz Davası sanığı Engin Alan'ın tahliye talebi reddedildi.

Abone ol

İSTANBUL - MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye istemi reddedildi.

Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu olarak yargılanırken MHP'den İstanbul Milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebini mahkeme heyeti "oy birliğiyle" reddetti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Alan'ın avukatları tarafından yapılan tahliye talebine ilişkin aldıkları kararı açıkladı.

Mahkeme heyeti, Anayasa'nın 83. maddesinin yasama dokunulmazlığını düzenlediğini belirterek, kararında bu maddenin 2. fıkrasına yer verdi.

Yine Anayasa'nın 14. maddesini de kararında belirten mahkeme heyeti, "İddianamede sanığa isnat edilen 765 sayılı TCK'nın 147. (5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 312.) maddesinde yazılı suçun niteliği itibarıyla Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında kalması, Anayasa'nın 83/2. maddesinin 2. cümlesine göre yasama dokunulmazlığı dışında olması" nedeniyle sanık hakkında yargılamanın durdurulmasına ve milletvekili seçilmesine dayalı olarak tahliyesine yer olmadığına karar verdi.

Mahkeme heyeti Alan hakkındaki kararı oy birliğiyle alırken ayrıca sanığın yargılanmasına devam edileceğine dair TBMM Başkanlığına yazı yazılmasına da hükmetti.

Bahçeli'den sert tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçilmiş milletvekillerinin tahliye edilmemesiyle ilgili yargı kararları hakkında, "Burada en büyük görev ve sorumluluk, Meclis çoğunluğu nedeniyle Başbakan'a ve AKP'ye düşmektedir. Başbakan'ı bu konuda sorumlu davranmaya ve gerekli girişimleri başlatmaya davet ediyorum" dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, "12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan'ın tahliye taleplerini reddeden mahkeme kararlarının, milli iradeye saygı, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından esef verici bir durum olduğunu" savundu.

Açıklamasında, "AKP iktidarının vesayeti altında siyasallaşan güdümlü yargının hazin bir örneği olan bu kararla, egemenliğini yegane kaynağı olan milli iradeye, demokrasiye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne meydan okunmuştur" ifadelerine yer veren Bahçeli, "Türkiye, milli iradeyi hiçe sayan, tanımadığını ilan eden hukuk dışı bir yargı müdahalesiyle karşı karşıyadır" dedi.

"Adalete olan güven duygusunun çok ağır yara aldığını" iddia eden Bahçeli, şunları kaydetti:

"Milli irade gaspı olan bu kararla yargı krizi, demokrasi krizine ve siyasi krize dönüşmüştür. Bu vahim durum karşısında Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan ve AKP yöneticilerinin sessiz, suskun ve tepkisiz kalmaları, ileri demokrasi anlayışlarının ne olduğunun hazin bir göstergesidir. Bugün yaşanan krizin hukuki süreçler içinde aşılamaması halinde siyaset kurumu bu duruma müdahale etmek zorundadır.

Bunun için yapılması gereken, mahkemelerin keyfi yorum ve tasarruflarının önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemelerin TBMM'nin öncelikli konusu olarak biran önce hayata geçirilmesidir. Burada en büyük görev ve sorumluluk, Meclis çoğunluğu nedeniyle Başbakan'a ve AKP'ye düşmektedir. Başbakan'ı bu konuda sorumlu davranmaya ve gerekli girişimleri başlatmaya davet ediyorum."

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu