Enflasyondaki artış sektörleri etkilemedi

Sanayici ve işadamları, son aylarda enflasyonda yaşanan artışların ekonomideki büyüme, döviz ve mevsimsel fiyat artışlarından kaynaklandığını, şuan için kendilerini etkilemediğini dile getirdi.

Abone ol
Volkan ÖZSOY
İSTANBUL - Sanayici ve işadamları, iki haneli enflasyon rakamlarından rahatsız olduklarını bildirseler de, enflasyon rakamlarındaki artışın ekonomideki büyüme, döviz ve mevsimsel fiyat artışlarından kaynaklandığını, dolayısıyla normal olduğu yolunda görüş dile getirdiler.
DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan sektör temsilcileri, zaten bütçeleriyle ilgili mali yılı bitirdiklerini ve son iki aydaki artışlardan etkilenmediklerini dile getirdi. 
Sektör temsilcileri, ancak enflasyonun yılın ilk aylarında da devam etmesi halinde bunun bütçelerine yansıyabileceğini ifade ederek, bunun yaşanması durumunda da neticenin ancak bahar aylarında alınabileceğini bildirdi. Enflasyonla ilgili sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle oluştu:
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin: 
Belki satışlarda küçük bir düşüş olabilir. İnsanların gelirleri TL ile olduğu için eldeki parayla daha az alışveriş yapar. Ancak şimdilik yüzde 1-2 artışlar hedefleri çok etkilemez diye düşünüyorum. Bunun yanısıra, hem dövizdeki hareket hem de enflasyondaki artışın aslında sektörü ve özellikle de iç piyasayı ne derece etkileyip etkilemediğini ilkbaharın başlarında göreceğiz.
Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Bşk. Yrd. Sedat Toktürk: 
Birkaç aylık fiyat dalgalanmaları, şirket bilançolarına kısa vadede yansımaz. Zaten sektörde fiyatı yükselen ürünlere baktığımızda bunlar turfanda ürün konumuna girmişlerdir ve fiyatları yaz mevsimine kadar sürekli dalgalanır. Bunların dışında, enflasyonun yüksek seyretmesi halinde, üretim yapanların hedefi bozulmaz, ama resmin büyüğüne baktığımızda, fiyatların yüksek olması üreticiyle tüketicinin arasında bir denge kaybına yol açar. 
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane: 
Son iki aylık enflasyon yükselişi, bütçelere etki etmeyecektir çünkü mali yılı tamamlamış bulunuyoruz. Esas sapma, önümüzdeki yıl bütçeleri yapılırken kullanılan enflasyonla, reel enflasyon arasında bir fark olursa yaşanır. Çünkü yükselişlerin önümüzdeki bir iki ay ve sonrasında devam etmesi halinde, kiralar, maaş gibi tüm önemli giderlerimize yansıyacaktır. Örneğin yüzde 5 enflasyon hesaplaması ile yapılan bütçelerde eğer reel enflasyon yüzde 7 civarında seyrederse, şirketler bunu nihai tüketiciye yansıtamayacak ve dolayısıyla kârlılıklarından feragat etme durumunda kalacaklardır. Ancak ben yine de önümüzdeki aylar için enflasyonda çok büyük bir yükseliş beklemiyorum.
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya: 
Bizim sektörde maliyetler açısından geçen yıla göre yüzde 15'ler civarında bir artış yaşandı ve bu satışa yansımadı. Yani sektör zaten enflasyonunu yaşadı. Şu andaki enflasyon rakamları da bizim etkilendiğimiz oranların altında kalıyor. Enflasyondaki artış eğer sürerse bu satışlara etki eder ve fiyatlar artabilir desek bile, şu an sezondan dolayı bu da yaşanmayacaktır. Eğer yükseliş sürer ve şirketlerin bilançolarına etki edecek bir durum meydana gelirse bile bu ancak bahar aylarında ortaya çıkar.  
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: 
Faizlerin yeniden yükseliş trendi, enflasyonun yükselmesi ciddi bir sorunun başlangıcı olarak değerlendirilmelidir.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu: 
Yaz aylarında rakamlar hepimizin bildiği gibi düşük geçer. Çok büyük bir sorun gibi gelmiyor bize. Önemli olan ihracatımızın artması. Enflasyon beklenen rakamlarda.
Kayseri Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Erçalık: 
Kış ayına girerken enflasyonda yaşanan artış normal, bundan sonraki aylarda daha fazla artış olacağını düşünmüyorum.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen: 
Kışa girerken Türkiye kurak geçiyor. Gübre fiyatlarının anormal bir şekilde artışı, tarım sektöründe endişe yarattı.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Temel Aycan Şen:
Rakamlar beklenenden biraz yüksek ama yıl sonlarında bu tip gelişmeler olabiliyor. Bunun döviz kurlarına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Rakamlar beklenenden biraz yüksek çıktı. Ama yıl sonlarında bu tip gelişmeler olabiliyor. İş dünyasının beklentisi istikrarın devam etmesi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök:
Enflasyonla büyüme oluyorsa bu büyümenin biraz sanal olduğunu gösterir. Onun için mutlaka enflasyonu belli oranda dizginlememiz gerekir.
Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer: 
Bu büyüme ekonomide birazcık olsun enflasyonun dengesini yukarı çekmiş gibi görünüyor. Hükümetin yatırımları beklenenin üzerinde olduğundan dolayı bu artışlar olmuştur. 2012 yılında bunlar dengelenecektir. 
Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Ali Fuat Er: 
Enflasyon rakamları, Kasım ayı itibarıyla beklentilerin üzerinde.
Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor