Enflasyon yukarı yönlü revize edildi

Önceki enflasyon raporunda yüzde 5.9 olan yılsonu enflasyon öngörüsü yeni raporda yüzde 6.9'a çıktı.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası, enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etti.

Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunda yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonu enflasyon tahmininin orta noktasının yüzde 6.9 olacağını açıkladı. Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon raporunda 2011 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 5.9 olarak açıklamıştı.

2011 yılı sonu enflasyon aralığını ise yüzde 5.6 ile yüzde 8.2 olacağını öngören Merkez Bankası, 2012 yılı sonu enflasyon tahmininde de yukarı yönlü revizyona gitti. Daha önce 2012 yılı sonu enflasyonunun orta noktasını yüzde 5.1 olarak açıklayan Merkez Bankası, bu tahminini yüzde 5.2 olarak değiştirdi.

2012 yılı sonu enflasyon aralığı ise yüzde 3.4 ile yüzde 7 aralığında tahmin edildi.

Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra ilk enflasyon raporunu açıklayan Erdem Başçı, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini ifade etti.

Enflasyon

2011

2012

Tahmini

Yeni

Eski

Yeni 

Eski

Orta Nokta  %6.9  %5.9  %5.2  %5.1
Alt sınır  %5.6  %4.5  %3.4  %3.3
Üst Sınır  %8.2  %7.3  %7.0  %6.9
Petrol fiyatı  $ 115   $ 95  $ 115   $ 95

"Enflasyon belirgin dalgalanmalar gösterecektir"

Orta vadeli enflasyon hedefi ile uyumlu olan nominal kredi büyümesinin enflasyon, büyüme ve toplam talebin bileşimi gibi unsurların seyrine göre yıldan yıla farklılaşacağını ifade eden Başçı, "Önümüzdeki üç çeyrek boyunca temelde gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi nedeniyle enflasyon belirgin dalgalanmalar gösterebilecektir. Yıllık enflasyonun ikinci çeyrekte yükseleceğini, üçüncü çeyrekte düşeceğini, son çeyrekte ise tekrar yukarı yönlü bir hareket sergileyeceğini öngörmekteyiz" dedi.

"Çıktı açığı yukarı yönlü güncellendi"

2010 yılının son çeyreğinde iç talepteki öngörülenin üzerinde gerçekleşen artışa bağlı olarak çıktı açığı tahminlerini başlangıç noktasını yukarı yönlü güncellediklerini açıkladı.

Başçı, bununla birlikte, yılın ilk çeyreğinde aldıkları sıkılaştırıcı parasal tedbirlerin oldukça güçlü olması nedeniyle çıktı açığının bir önceki döneme kıyasla daha geç kapandığı bir görünümü esas almış bulunduklarını ifade etti.

"Gerektirdiği takdirde ilave tedbirler alacağız"

Başçı, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne ilişkin risklere ve bu risklerin gerçekleşmesi durumunda uygulanması muhtemel para politikası stratejilerine de değindi.

Süregelen parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı, bununla birlikte, söz konusu etkinin boyutu ve zamanlaması para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelere bağlı olarak farklılaşabileceğinin altını çizdi.

Merkez Bankası olarak, aldıkları tedbirlerin fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki gecikmeli etkilerini yakından izlemeye devam edeceklerini dile getiren Başçı, "Gerektiği takdirde ilave tedbirler alacağımızı belirtmekte yarar görmekteyim" dedi.

"Politika bileşimini uzun süre uygulamamız gündeme gelebilir"

MB Başkanı, uyguladıkları politika bileşimi için de şu değerlendirmede bulundu:

"Gelişmiş ülkelerde öngörülenden daha uzun süreli bir yavaş büyüme döneminin yaşanması, bir yandan dış talebimize ilişkin aşağı yönlü riskleri beslerken, diğer yandan ülkemize yönelik kısa vadeli sermaye akımlarının güçlü kalma olasılığını gündemde tutmaktadır.

Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda düşük bir politika faizi, yüksek zorunlu karşılık oranları ve geniş bir faiz koridorundan oluşan politika bileşimini uzun süre uygulamamız gündeme gelebilecektir.

Gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde ise bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılması söz konusu olabilecektir. Yani politika faiz oranının ve zorunlu karşılık oranlarının birlikte indirilmesi gündeme gelebilecektir."

Kredilerdeki artış hızı, henüz makul seviyeye inmedi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, güncellenen enflasyon tahminlerinin orta vadede enflasyonun hedefle uyumlu seviyelerde kalması için önümüzdeki dönemde kredilerin kontrollü ve sağlıklı bir şekilde büyümesi gerektiğine dikkat çekti.

Başçı, yılın ilk çeyreğinde kredi büyümesinde bir önceki çeyreğe kıyasla yavaşlamanın gözlense de kredilerin artış hızının henüz finansal istikrar açısından makul görülen oranlara inmediğine dikkat çekti. Başçı, uygulamakta oldukları parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde kredi kullanımının ivme kaybetmeye devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Suriye'nin gümrük vergisi kararı, ihracatta yeni krizin kapısını araladı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi