Enflasyon kademeli artış gösterecek
TCMB, ithalat fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkisiyle kısa dönemde enflasyonun kademeli bir artış sergileyeceğini açıkladı.
Abone olİSTANBUL – Merkez Bankası, ithalat fiyatlarındaki artışların gecikmeli yansımaları ve baz etkisiyle kısa dönemde enflasyonun kademeli bir artış sergileyeceğini açıkladı.
Mart ayı fiyat gelişmelerini değerlendiren Merkez Bankası, mart ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,42 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 3,99 düzeyine gerilediğini anımsatarak; enflasyonun temel mal grubunda yükselirken hizmet grubunda ılımlı bir eğilim gösterdiğini bildirdi.
TCMB, bu dönemde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksi ile bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergelerinin yıllık artış oranlarının bir önceki aya kıyasla önemli bir değişim göstermeyerek sırasıyla yüzde 4,27 ve yüzde 3,77 olduğunu bildirdi.
Haberleşmenin baz etkisi Nisan-Mayıs’ta tersine döner
Hizmet fiyatlarının Mart ayında yüzde 0,40 artarken grup yıllık enflasyonu 0,65 puan azalarak yüzde 3,57’ye gerilediğini belirten Merkez Bankası, grup yıllık enflasyonunda gözlenen bu azalışın büyük ölçüde haberleşme grubu fiyatlarının oluşturduğu baz etkisinden kaynaklandığını bildirdi. TCMB, “Ancak, söz konusu etkinin Nisan-Mayıs aylarında tersine dönüp hizmet grubu yıllık enflasyonunu artıracağı not edilmelidir” ifadesine yer verdi.
Beyaz eşya fiyatlarında artış dikkat çekici
Merkez Bankası, diğer taraftan, ithalat fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle diğer temel mal grubu fiyatlarının yıllık artış oranlarındaki yükselisin daha belirgin olduğu gözlendiğini bildirdi.
Açıklamada “Nitekim, dayanıklı mal (altın hariç) grubunda yıllık enflasyon Aralık ayından bu yana 2,9 puan artarak yüzde 3,16’ya yükselirken bu dönemde, özellikle beyaz eşya fiyatlarının yıllık artısındaki hızlanma dikkat çekmektedir” denildi.
Enerji fiyatları yükseliş eğilimini korudu
Enerji fiyatlarının, uluslararası petrol fiyatları ve kur gelişmelerinin yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansımalarının devam etmesi ile Mart ayında da yükseliş eğiliminin sürdüğünü kaydeden TCMB; anılan dönemde tüp gaz ve LPG fiyatlarındaki artışların da etkisiyle grup fiyatlarının yüzde 1,31 oranında arttığını ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 7,02 seviyesine yükseldiğini hatırlattı.
Sebze ve süt ürünleri fiyatlarında azalış
Mart ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun 1,06 puan azalarak yüzde 3,47 seviyesinde gerçekleştiğini anımsatan Merkez Bankası, “İşlenmemiş gıda fiyatları beyaz et ve yumurta fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara karsın, sebze ve süt ürünleri fiyatlarındaki azalışların etkisiyle yüzde 1,32 oranında geriledi. Böylelikle, grup yıllık enflasyonu yüzde 0,56 düzeyi ile son iki yıldaki en düşük seviyesine indi” değerlendirmesini yaptı.
İşlenmiş gıda fiyatlarında artış devam etti
İşlenmiş gıda fiyatlarında ise artış eğiliminin Mart ayında da sürdüğünü kaydeden MB, Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde belirtildiği gibi, buğday ithalatında gümrük vergisinin geçici olarak kaldırılmasının ekmek ve tahıllar grubu aylık fiyat artısını kısmen sınırladığını ifade etti. Buna ek olarak, süt fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile peynir ve süt ürünleri fiyatları bu dönemde de azaldığı kaydedildi.
Üretici Fiyatları
Öte yandan üretici fiyatlarının Mart ayında yüzde 1,22 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 10,08’e gerilediğini belirten TCMB, tarım fiyatlarının 0,68 ile sınırlı bir oranda yükselirken, grup yıllık enflasyonunun 2,32 puan azalarak yüzde 10,54’e seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Bu dönemde, canlı hayvan fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmezken, buğday ve pamuk fiyatlarında sınırlı da olsa gerileme (sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 0,77) kaydedildiği belirtildi.
Mart ayında, imalat sanayi fiyatlarının yüzde 1,48 oranında artarken, petrol hariç imalat sanayi fiyatlarının ise yüzde 1,10 oranında yükseldiğini kaydeden Merkez Bankası, bu gelişmede uluslararası petrol fiyatlarındaki artışların yanı sıra gıda, tekstil ve kimyasal madde imalatı fiyatlarındaki yükselişlerin belirleyici olduğunu bildirdi.
Merkez Bankası değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Üretici fiyatları MIGS sınıflamasında incelendiğinde, dayanıklı tüketim malları hariç tüm alt gruplarda artış gözlenmiştir. Ara malları fiyatları temelde tekstil ürünleri imalatı fiyat artışlarına bağlı olarak artarken, sermaye malları fiyatları büyük ölçüde makine ve teçhizat ile motorlu taşıtlar imalatı fiyatlarındaki artısın etkisiyle yükselmiştir.
Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya imalatı fiyatlarındaki azalışla gerilemiş, dayanıksız tüketim malları fiyatları ise gıda imalatı fiyat gelişmelerine bağlı olarak artmıştır.”