Enerjiye gelen yabancı yatırım 4 milyar $

Enerji Bakanı Yıldız, uluslararası yatırımcıların Türkiye'de en çok yatırım yapılan sektörlerden birinin enerji olduğuna dikkat çekti.

Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası yatırımcıların Türkiye'de en fazla yatırım yaptığı sektörlerden birinin de enerji sektörü olduğunu belirterek, "Yalnızca 2011 yılı için 3,5-4 milyar doları buluyor enerji sektörüne gelen yabancı yatırım" diye konuştu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ankara Protokol Resepsiyonu Rixos Grand Ankara Otelinde gerçekleştirildi.

Resepsiyona, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bazı milletvekilleri, bürokratlar, büyükelçiler, uluslararası misyon temsilcileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Resepsiyona katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarıyla sohbet ederken, "hiç sizin halinizi hatırınızı soramıyoruz, yoruluyor musunuz, aç mısınız, susuz musunuz, yıpranıyor musunuz?" dedi. Basın mensuplarının "yıpranıyoruz" sözleri üzerine Yıldız, "ama gayet iyi gördüm sizi, çok yıpranmış görmedim" diye espri yaptı.

Uluslararası yabancı yatırımcıların Türkiye'de en fazla yatırım yaptığı sektörlerden birinin de enerji olduğunu belirten Yıldız, sadece Mersin-Akkuyu Nükleer Güç Santralini yapmak için kurulan Rus şirketin bu yıl 700 milyon dolar nakdi sermaye koyduğunu söyledi. Bakan Yıldız, dolayısıyla 2011 yılında enerji sektörüne gelen yabancı yatırım miktarının 3,5-4 milyar doları bulduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, "Uluslararası sermaye ile beraber iş yapabilen bir yapıyla beraber çalışıyoruz. Ben de buraya kendilerini tebrik etmek için geldim" dedi.

Bugün Gazi Üniversitesinde kendisini protesto eden öğrencinin sorulması üzerine Yıldız, öğrenciyi dinlemek için yanına çağırdığını belirterek, "Onu dinlemek istedim, çünkü o da benim ülkemin genci. Yarının da yöneticileri arasına girecek. Bu ülkenin idaresi o gencimizi de kucaklayacak nitelikte" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkeler global yatırımların yüzde 50'sinden fazlasını çekti

Resepsiyonda konuşan YASED Başkanı İzzet Karaca da Avrupa ülkelerinde yayılan ekonomik kriz ve ABD'deki durgunluğun yarattığı belirsizliğin dünya finansal piyasalarını zorladığını kaydetti.

Uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde halen toparlanma olamadığını kaydeden Karaca, buna karşın 2009 yılındaki kriz ortamından farklı olarak 2010 yılında Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin de içinde konumlandırıldığı gelişmekte olan ülkelerin ilk defa gelişmiş ülkeleri geçerek global yatırımların yüzde 50'sinden fazlasını çektiğine işaret etti.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi “Bitcoin tarihi seviyeyi görecek" Mert Günok’tan 2.5 milyon euroluk hareket! Asrın kurtarışı Kuzey Irak'a hava harekatı: 37 hedef imha edildi