”Enerji entegrasyonu sağlayacak seviyedeyiz”
Bakan Yıldız, Türkiye'nin bölge ülkeleri için, teknik alt yapı dahil, her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu söyledi
Abone olBEYRUT - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Avrupa ile Türkiye enerji entegrasyonunu sağlayacak seviyeye ulaştı. Türkiye bölge ülkeleri için, teknik alt yapı dahil, her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır" dedi.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen 14. Elektrik Enterkonnekte Sistemi Bakanlar Toplantısı başladı.
Toplantıya katılan Enerji Bakanı Yıldız, konuşmasında Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlantıları bulunan Orta Doğu ülkeleriyle beraber işbirliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Dünya hızla gelişiyor. Dünyanın kirlenmesi başta olmak üzere bir çok problemler var. Biz enerji sektörünün siyasi sorumluları olarak bir irade koymak zorundayız. Büyük düşünüp büyük hareket yapmalıyız. Gerekeni yapmazsak geride kalırız. Her birimiz kendi ülkelerinde siyasi istikrardan bağımsız olmayacak bir sektörde çalışıyoruz."
Enerjinin daha da hızla globalleştiğini belirten Yıldız, iki ülkenin savaşa girse bile enerjiyle birlikte barış köprüsü kurabildiğini belirterek, "Enerji konusunda her birimizin kendi politikaları var. Büyük resme bakınca bu tür bağlantılar daha fazla önem kazanıyor. Bu toplantının önemi bence stratejik davranmaktan kararlı davranmaktan farklı bir güç oluşturmaktan gelmiyor. Bizim stratejik düşünmemiz bile bu toplantıyı elzem kılıyor" dedi.
"Avrupa ile Türkiye bunu başarabilecek seviyeye ulaştı"
Bölgede gazda enterkonneksiyon için 1200 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı tamamlanmış olacağını belirten Yıldız, bunu ihtiyacı olan bütün ülkelerin kullanabileceğini söyledi. Yıldız, Türkiye'nin AB üyesi olan olmayan 34 ülkeyle, elektrik üretimiyle senkron çalışabilecek bir duruma geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sistem, 42 iletim işletim sistemiyle senkron çalışabilecek durumda. Avrupa ile Türkiye bunu başarabilecek seviyeye ulaştı. Niçin bunu sekiz ülkeyle yapamayalım. Bunun için teknik alt yapıyı, her türlü katkıyı Türkiye sağlayacaktır. Türkiye bu düzeyde ve buna her zaman hazırdır. Yaklaşık 44 bin megavat kurulu gücü var. 2020'ye kadar geldiğimizde 80 bin megavatlık bir güçten bahsediyoruz. Bunu rahatlıkla komşu ülkelerin hizmetine sunabiliriz."
Yıldız, Türkiye olarak 2 nükleer santral kurulması konusunda işbirliği protokolü imzalandığını, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisansları vermek üzere olunduğunu ve 2020 yılına kadar bunların da gerçekleşeceğini belirtti.
Türkiye'nin güneş enerjisinde ülkelere yasal düzenlemeler konusunda katkı yapabilecek durumda olduğunu bildiren Yıldız, Avrupa elektrik sistemiyle entegre olunduğunda arz fazlalığının ortaya çıkacağını söyleyerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de geliştirilen projelerden gerek nükleer gerekse güneş enerjilerinin yanında, şu anda 15 bin megavatlık hidroelektrik enerji söz konusu. 30 bin megavatlık da gaz kömür gibi termik santrallerden elektrik üretiyoruz. 200 milyar kilovat saatlik elektrik üretiyoruz. O zaman bu sistemlerin bir araya gelerek yeni bir enerji gücü oluşturması lazım. Biz güç aktaracak durumdayız ama altyapı buna hazır değil. Teknik çalışma yapan arkadaşlarımız yol haritası yapacaklar. Onunla birlikte biz buraya daha fazla güç aktarabileceğiz. Bizim burada aldığımız kararların alt yapısının güçlendirilmesi için mutlaka bu çalışmayı yapmamız lazım. Teknik heyetlerimizin 5-6 kez toplanması gerekebilir. Burada alacağımız cesur yapıcı kararların yeni imkanlar açacağına inanıyorum."