”En büyük iyilik, mali disiplini korumak”

Bakan Şimşek, mali disiplini korumanın ve faizi tek hanede tutmanın en büyük kazanç olacağını söyledi

Abone ol

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz ne yaparsak yapalım, bu ülkeye yapacağımız en büyük iyilik, mali disiplini korumak ve faizi tek hanede tutmaktır. Bundan daha büyük bir kazanç olamaz" dedi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) geleneksel yemekli toplantısı, Bilkent Otelinde yapıldı.

Bakan Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünya ekonomisini küresel kriz çerçevesinde değerledirirken, ağır bir kriz ortamının ardından dünyanın bir toparlanma sürecine girdiğini kaydetti.

Bundan sonraki süreçte dünyada ekonomik dengelerin yeniden kurulacağını anlatan Şimşek, bu kapsamda dengesizlikleri gidermeye dönük birtakım çalışmalar yapıldığını, önümüzdeki dönemde de büyük bir politika yanlışlığı yapılmazsa büyümenin nispeten artarak devam edeceğini ancak, gerek büyümede, gerek faiz oranlarında, 2007 yılı öncesine ve o döneme dönüşün bir miktar zaman alacağını ifade etti.

Vatandaş ve yatırımcı için faizlerin tek hanede tutulmasının yararlarını sıralayan Şimşek, "biz ne yaparsak yapalım, bu ülkeye yapacağımız en büyük iyilik, mali disiplini korumak ve faizi tek hanede tutmaktır. Bundan daha büyük bir kazanç olamaz" dedi.

Bankacılık sektörüne yönelik düzenlemeler hakkında da bilgi veren Şimşek, Türkiye'nin bu dönemde en büyük avantajının bankacılık sektörünün sağlam olması olduğunu ifade etti.

Bakan Şimşek, "Nasıl ki faizde gelinen seviye Türkiye'nin görünümünü iyileştiriyorsa aslında bankacılık sektörünün sağlam yapısı da geleceğe dönük iyimser olmamızı sağlıyor. Bu süreç iyi yönetilmeseydi, ABD, İngiltere, Almanya, Dubai gibi bankalar batsaydı bunun yükü, eninde sonunda faturası, vatandaşa, dolaylı olarak herkese yansırdı" diye konuştu.

İş gücü piyasası ve istihdam sorunu

Konuşmasında istihdam konusuna da değinen Maliye Bakanı, verilerin iş gücü piyasasının Aralık ayında da iyileşmeye devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

İşsizliğin bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı önemli bir sorun olduğunu hatırlatan Şimşek, ancak kendilerinin kriz döneminde bile istihdam yarattığını ifade etti.

Şimşek, işgücüne katılımın 2009 Aralık ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon fazla olduğunu bildirdi.

İşsizliğin yapısal bir sorun olduğuna da işaret eden Şimşek, Türkiye'de kalifiye eleman sıkıntısı olduğuna dikkati çekti.

Bölgesel kalkınma projelerinin de işsizliği azaltmada çok önemli bir enstrüman olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, Türkiye'de tarım, sulama gibi alanlarda büyük potansiyel bulunduğunu, yatırımlar doğru önceliklendirilirse, istihdam sorununun çok hızlı bir şekilde çözülebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin iş gücü piyasasında esnekliğin olmaması olduğunu belirten Şimşek, işsizliği azaltmak için hükümet olarak birçok tedbir aldıklarını, bu tedbirlerin de zamanla çalışacağını ifade etti.

"Geliştirilecek teknoloji ile kayıt dışı çalışmak zor olacak"

Türkiye'nin en önemli darboğazlarından birinin de kayıt dışılık olduğuna işaret eden Şimşek, kayıt dışılığa gelir kaybı olarak bakmamak gerektiğini, özünde kayıt dışılığın, kalkınmanın, verimliliğin önündeki en büyük engel, haksız rekabetin temeli olduğunu vurguladı.

Kendilerinin kayıt dışılığı artık konuşmadan, tedbirleri uygulamaya koyarak azaltmaya çalıştıklarını bildiren Şimşek, bunun için Gelir İdaresi Başkanlığını daha güçlü bir konuma getireceklerini söyledi.

Bu kapsamda, personel yönetimine esneklik tanıyacaklarını, denetim elemanı almaya sınır koymayacaklarını anlatan Şimşek, teknolojiyi de yoğun şekilde kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bir iki yıl içerisinde öyle teknolojiler uygulamaya konulacak ki artık vergi kaçırmak, yani kayıt dışı çalışmak çok zor olacak. Öyle teknolojiler var ki her üretilen 15 liranın üzerindeki bir ürüne bir tane etiket yapıştırıyorsunuz, dijital bir etiket diyelim ki ve bununla, bir makina aracılığıyla bir iki dakika içinde bütün ürünleri okuyabilirsiniz. Bir kamyonu bir TIR'ı bir kaç dakika içinde tarayabilirsiniz, radyo frekansı kullanarak.  Biz şunu diyebiliriz ki, eğer siz takım elbise üretecekseniz her takım elbiseye şunu takacaksınız. O ürünü kimin ürettiği, kaçıncı ürün olduğu, tarihi.. vs.  Varsayalım ki onları bize, idareye bildireceksiniz. Diyelim ki bildirmediler, ürettiler TIR'a da koydular gönderdiler. TIR'ı yolda yakaladınız. 5-10 dakikada o makinayla tarayabilirsiniz, ürünlerin kaydının olup olmadığını."

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi ayağında vergi tabanını genişletmek gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, bunu genişletmek için de teknolojiyi sonuna kadar kullanacaklarını, idareyi güçlendireceklerini söyledi.

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi