Emniyetin basın yasağı protesto edildi
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve ülke genelinde basın mensuplarının emniyet müdürlüklerine girişini engelleyen genelge, birçok ilde yapılan eylemlerle protesto edildi
Abone olİSTANBUL - İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 22 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamayla, Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyurulmuştu. Uygulanan yasağa başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi'nden kınama geldi. Yasak, bugün de birçok ilde gazeteciler tarafından protesto edidi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) üyeleri, yeni genelgeyi Konak Meydanı'nda kalem bırakarak protesto etti. Meydanda bir araya gelen gazeteciler, İzmir Emniyet Müdürlüğü hizmet binasının da aralarında yer aldığı kamu dairelerinin bulunduğu alanın güvenlik girişinde basın açıklaması yaptı.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İGC Başkanı Atilla Sertel, polislerin de hakkının basın mensupları tarafından savunulduğunu belirterek, genelgenin haber alma özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu savundu.
Demokrasilerde dayatmaların olmadığını ve gazetecilerin toplumun gerçekleri öğrenme görevini yerine getirdiğini söyleyen Sertel, "Toplumun gerçekleri öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Bugün kalemlerimizi bırakıyor olmamız bir yenilginin ifadesi değil, sansüre karşı oluşan tepkimizin göstergesidir" dedi.
Eskişehir'de kalem bırakarak protesto
Eskişehir'de bir grup gazeteci, yeni uygulamayı, kalem bırakarak protesto etti. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkan Vekili ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti (EGC) Başkanı Yılmaz Karaca, Arifiye Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki emniyet binası önünde yaptığı açıklamada, genelgeyle, demokrasilerde, "Sen buraya giremezsin, bunu yazamazsın" gibi dayatmaların olmadığını ifade ederek, kararı basın özgürlüğüne müdahale olarak nitelendirdi.
Gazetecilerin toplumun bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı için kamu görevi gördüğünü ve bu nedenle sade vatandaştan farklı olarak birçok kurum ve kuruluşa girebildiğini belirten Karaca, "Sansüre asla boyun eğmeyeceğiz. Basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere asla göz yummayacağız. Emniyet müdürlüklerinin kapılarının meslektaşlarımıza kapatılmasını, gazetecilerin, dolayısıyla halkımızın sağlıklı bilgiye erişiminin ortadan kaldırılmasını şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti: Basın Özgürlüğüne açık müdahale var
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) üyeleri ise yeni uygulamayı emniyet binası önüne kalemlerini bırakarak protesto etti.
SGC Başkanı Sezai Matur, burada yaptığı açıklamada, uygulamanın sansür olduğunu iddia etti. Uygulamayı yasakçı olarak niteleyen Matur, "Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık müdahaledir. Türk basını 12 Eylül darbesi döneminde bile böylesine bir uygulamaya, dayatmaya maruz kalmamıştır. Gazetecilerin bilgiye erişim hakkının gasbedilmesi nedeniyle avukatlarımız aracılığıyla genelgenin iptali için dava açacağız" diye konuştu.
Edirne'de emniyet müdürlüğüne kalem bırakıldı
Edirne'de bir grup gazeteci de yeni uygulamayı protesto ederek, emniyet müdürlüğü binası önüne kalem bıraktı.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş ve Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan'ın da aralarında bulunduğu bir grup basın mensubu, uygulamayı alkışlarla ve emniyet müdürlüğü önüne kalem bırakarak protesto etti.
Karakaş, kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Topluma ayna tutan gazetecilerin bilgi almasını engelleyen bu uygulamanın bir an önce kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Edirneli gazeteciler olarak sayın Edirne Emniyet Müdürü Ceylan'ı ziyaret etmek istedik. Sayın Ceylan da yerleri olmadığı gerekçesiyle birkaç arkadaşımızı kabul edebileceğini iletti. Biz sadece Ceylan'ın sabah çayını içmek istemiştik. Görüyoruz ki genelgenin bir uygulamasıyla karşı karşıyayız" görüşünü paylaştı.
"Bir gazeteci ehliyet veya pasaport işlemleri için ya da bir konudaki şikayetini bildirmek için bile ancak davet olursa emniyet müdürlüklerine girebilecek"
Yeni uygulamayı Çorum'da da protesto eden basın mensupları, emniyet müdürlüğü hizmet binasının girişine kalem bıraktı. Hürriyet Meydanı'nda toplanan Çorum Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği (HGYD) üyeleri, Başkan Tugay Afat öncülüğünde İnönü Caddesi'ndeki emniyet müdürlüğü hizmet binası önüne yürüdü.
Başkan Afat, burada yaptığı açıklamada, "Yayımlanan genelge ile kamunun haber alma hakkının engelleniyor olmasını ne yazık ki tek kelime ile nitelendirebiliyoruz, sansür. Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık bir müdahaledir" ifadesini kullandı.
Genelgeyi eleştiren Afat, "Genelge o kadar üstünkörü hazırlanmış ki bir gazeteci ehliyet veya pasaport işlemleri için ya da bir konudaki şikayetini bildirmek için bile ancak davet olursa emniyet müdürlüklerine girebilecek. Bu kadar absürt bir kararı ancak gerçeklerden korkanlar alabilirdi. Bu kararı protesto ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.