EMASYA protokolü kaldırıldı

Askeri ve Yardımlaşma Protokolü EMASYA yürürlükten kaldırıldı

Abone ol

ANKARA- Kamuoyunda tartışmalara neden olan EMASYA protokolü yürürlükten kaldırıldı.

Konuyla ilgili duyuruyu yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan ve ismi "Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol" olan, ancak kamuoyunda EMASYA olarak bilenen protokolün bugün yürürlükten kaldırıldığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ yaptıkları görüşme sonucunda protokolün ortak imza ile yürürlükten kaldırılmasını kararlaştırdıklarını hatırlatan Bakan, "Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığının o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular" diye konuştu. 

Atalay, konuyla ilgili bildirinin Genelkurmay Başkanlığı'na ve il valiliklerine bugün gönderildiğini de söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da konuyla ilgili olarak "Kalkabilir, bu protokole gerek yok, zaten kanunda yetki var. Neticede EMASYA Protokolü konusunda bizim için kanunlar esastır. EMASYA Protokolü'nün bunun üzerine geçmesi mümkün değildir" açıklamasını yapmıştı.

EMASYA'nın 'emniyet asayiş' kökeninden geldiğini, protokolün sivil ve askeri işbirliği olduğunu belirten Başbuğ, "İl Özel İdaresi 5442 sayılı Kanun'un 11. maddesi bu konuya ışık tutuyor. Tam okunsa bu kadar tartışma da olmazdı aslında. 5442 sayılı kanun çok açık; 'Vali, genel ve özel tüm kolluk kuvvetlerin amiridir.' Bunu hiçbir şekilde değiştiremezsiniz" demişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın EMASYA Protokolü'nün kaldırılacağı yönündeki açıklamasının ardından hukuk anlayışı çerçevesinde protokole gerek olmadığını söylemişti.

BİM’den katılım bankası adımı! KAP’a bildirildi TMSF’den Çankaya’da 36 odalı villa satışı Mazhar Alanson evlat acısıyla sarsıldı 2024 KPSS ortaöğretim sınav sonuçları açıklandı A Milli Futbol Takımı aday kadrosu belli oldu