Ekonominin patronları Fransa'da ikna turunda

TOBB ve TÜSİAD heyetleri, Fransa'daki Ermeni iddialarına ilişkin tasarı konusunda Fransız iş adamlarıyla görüşüyor.

Abone ol

PARİS - TÜSİAD ve TOBB heyetleri, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransa meclisi genel kurulundaki oylamasında önce Fransız iş adamlarıyla bugün yoğun temaslarda bulundu.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Boğaziçi Enstitüsü Başkanı Bahadır Kaleağası'nın başkanlık yaptığı Türk heyeti, Fransız iş adamlarının, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda Fransız siyasetçileri ikna etmeleri için çeşitli toplantılar yaptı.

Kaleağası, yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Fransa'nın hem siyasi hem ekonomik alanda ortak hareket etmesi gereken bir zamanda bu teklifin geçmesinin ikili ilişkilere büyük darbe vuracağını" söyledi.

Yasa teklifinin AB ilke ve kurallarına da aykırı olduğunu ifade eden Kaleağası, "Teklifin geçmesi, ikili ilişkilerimizi sıfıra indirme tehlikesi taşıyor. Biz de bu konuda Fransız iş adamlarına uyarılarımız yapmak üzere Paris'e geldik" dedi.

Heyet, Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon, Paris Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Pierre-Antoine Gaily, Fransa'nın en büyük iş adamları derneği MEDEF Başkanı Laurence Parisot ile görüştü.

Heyet akşam saatlerinde, AXA şirketinin Başkanı Henri de Castries ile görüştükten sonra, Paris Başkonsolosluk binasında Dünya Türk İşadamlari Konseyi toplantısına katılacak.

Türk iş adamlarının dışında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti milletvekili Volkan Bozkır'ın başkanlık yaptığı bir TBMM heyeti de Fransız siyasetçilerle yasa teklifinin engellenmesi için temaslarda bulunuyor.

TBMM heyetinde, AK Parti'den Kasım Gülpınar, CHP'den Osman Korutürk ve Haluk Koç ve MHP'den Yusuf Halaçoğlu bulunuyor.

Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, 22 Aralık'ta genel kurulda oylayacak.

Yasalar komisyonunda kabul yasa teklifinde, "Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl ile 45 bin euro para cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, "Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır" ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımcıları çekmeye devam ediyor Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi