Ekonomik kriz Bursalı sanayiciye turizmi hatırlattı
Abone olBURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Bizde bu intibahı bırakan turizm yatırımlarının krizin patlak vermesi ile başlaması oldu. Bir anda kentin dört bir yanında otel inşaatları yükselmeye başladı. Bunlardan bazıları; Hilton, Crowne Plaza, Marigold, Baia ve İbis. Kriz döneminde başlayan yatırımların bir bölümü tamamlanırken, devam eden yatırımların da kısa zamanda hizmete açılması öngörülüyor. Kentin turizmden daha fazla pay alabilmesi adına son 2 yıldır ciddi girişimlere tanık oluyoruz. Başta Vali Şahabettin Harput olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, ortak payda kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu elbirliği içinde kentin değerlerini pazarlama gayretindeler.
TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş'la Bursa'nın turizm gerçeğini ve geleceğini konuştuk. Akkuş'un göreve geldiği günden itibaren turizm konusundaki çabalarını görmezden gelmek haksızlık olur. Hemen her platformda Bursa'da turizm konusunda yapılması gerekenleri dile getiren Başkan Akkuş, Bursa'nın bacasız sanayi olarak adlandırılan bu sektörden yakın zamanda hak ettiği payı alacağına inananlardan. Kentte devam eden uluslar arası zincir otellere değinen Akkuş, kendilerinin gayreti kadar, tamamlanacak otellerin de pazarlama faaliyeti ile önemli yol alınacağını dile getiriyor.
Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Uludağ'da hazırlanan yeni planın biran önce uygulamaya geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Kamuya ait sosyal tesislerin yıkımına başlandığını, ancak yine de geç kalındığını ifade ediyor. Uludağ'dan kış turizmi kadar yaz aylarında da yararlanılabilmesi için bölgede sosyal altyapının tamamlanmasını istiyor. Bursa'nın yaz aylarında özellikle Arap turistler tarafından tercih edildiğini ve 1970-80'lerdeki Arap turist akınının yeniden sağlanabileceğini dile getiriyor. Turizmin gelişimi için ulaşımın olmazsa olmaz şart olduğuna vurgu yapıyor ve Yenişehir havalimanının daha aktif hale getirilmesi, denizyolu ulaşımında sefer sayılarının artırılması, hızlı trenin mutlaka Bursa'dan geçmesi için siyasilerin daha duyarlı olması gerekliliğine parmak basıyor. Süper Lig şampiyonu Bursaspor'un kentin tanıtıma yaptığı katkının parasal bir karşılığı olmadığını söylüyor. Bursa'nın 2009 yılında 565 bin turist ile Türkiye turizminden aldığı payın yüzde 0,5 olduğunu dile getiriyor. Turist sayısının bu yıl 1 milyona yaklaşacağını, 2011-2012 yıllarında ise 1,5 milyon sayısının rahatlıkla yakalanacağını belirtiyor. Bursa'nın değerlerinin yeterince anlatılamadığından yakınıyor. Berlin, Rusya ve son olarak Dubai'de düzenlenen turizm fuarlarında yaptıkları tanıtımların dönüşlerini almaya başladıklarının müjdesini veriyor. Tarih, doğa, inanç, kış olmak üzere turizmde alternatifleri fazla olan Bursa'nın termal turizmde de yeniden öne çıkması gerektiğini ifade ediyor.
Mehmet Akkuş'un tespitlerine ve temennilerine katılmamak mümkün değil. Yıllardır yazıp çiziyoruz ama sanırım yazılıp çizilenlerin meyvelerini yakın zamanda görmeye başlayacağız. Kentin gerek idarecileri gerekse sivil toplum önderlerinin birliktelikleri bizlerin bu konuda umudunu daha da artırıyor.