Ekonomi yönetimi devam edecek mi?

Ankara kulislerinde seçimlerinden ardından kimin başbakan olacağına yönelik tartışmaların yanı sıra ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği de merak konusu oldu

Abone ol

CANAN SAKARYA 

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü seçimlerde en yüksek oyu almasının ardından gözler AK Parti’ye çevrildi. Başbakan’ın Köşk’e çıkmasının ardından gerek hükümet gerekse parti yönetiminin nasıl şekilleneceğine ilişkin kritik adımlar bu haftadan itibaren atılmayı başlanacak. Ankara bu hafta cumhurbaşkanlığına veda edecek olan Abdullah Gül’ün siyasete dönüp dönmeyeceği, Erdoğan’ın ardından AK Parti’nin nasıl şekilleneceği sorularının cevabını arayacak. Bugüne kadar tamamen cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanan ne kendisi konuşan ne de parti yönetiminin konuşmasına izin veren Erdoğan, sessizliğini bozacak ve yeni yol haritasını ortaya koyacak. 

Geç saatlerde Merkez Yönetim Kurulu toplanan AK Parti’de, saat 11.00’de de asıl karar alma organı olan Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplanması konusunda üyelere çağrıda bulunuldu. Ancak MKYK’nın toplantı saati, seçim sonuçları ve MYK’nın tamamlanma saatine göre ileri bir saate alınabilecek. 

Kongre ne zaman toplanır? 

Kulislerde, AK Parti’nin geleceği ve yeni kurulacak hükümete ilişkin bir çok senaryo konuşulurken AK Parti kongresinin zaman kaybedilmeden bu ay içerisinde Gül’ün görev süresinin sona ereceği ve Erdoğan’ın yemin edeceği 28 Ağustos’tan önce yapılabileceği belirtiliyor. Kongrenin 28 Ağustos’tan önce toplanarak yeni genel başkanın seçilmesi durumunda, Erdoğan’ın Köşk’e çıkar çıkmaz bu ismi hükümeti kurmakla görevlendireceği konuşuluyor. Erdoğan’ın ‘genel başkan ile başbakanın aynı isim olmalı’ istediği de dikkate alındığında, Gül’ün kısa vadede AK Parti’nin başına geçmesi çok mümkün görünmüyor. Kulislerde en azından 2015 seçimlerine kadar Gül’ün, partinin başına geçmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Diğer bir senaryoya göre Erdoğan’ın, tam tersi bir yolda izleyebileceği, göreve resmen başlayacağı 28 Ağustos’tan sonra hükümeti kurmakla görevlendireceği ismin 45 günlük süre içinde toplanacak olağanüstü kongrede genel başkan seçilmesi formülünü de işletebileceği kaydediliyor. Erdoğan, yeni genel başkan ve başbakanı nasıl belirleyeceği de diğer önemli bir başlık olarak duruyor. Erdoğan’ın diğer seçimlerde olduğu gibi MYK, MKYK ve il başkanlarıyla bir araya gelip, milletvekilleriyle görüş alışverişinde bulunabilir. 

3 dönem kuralı kalkar mı? 

Başbakan’ın erken seçim kararı alınmayacağı, genel başkan ve başbakanın aynı isim olacağı yönündeki açıklamaları dikkate alındığında 3 dönem kuralının değiştirilmeyeceği ve genel başkanın 3 dönem kuralına takılmayacak bir isim olması ihtimalini kuvvetlendiriyor. 

Erdoğan’ın görev süresi tartışmalı 

Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın, genel başkanlık ve başbakanlık görevinin ne zaman sona ereceği ise diğer bir tartışma konusunu oluşturuyor. Bir grup hukukçu seçim sonucunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Erdoğan’ın milletvekilliğinin düşeceği, partisiyle ilişiğinin kesilmesi gerektiğini belirtiyorlar. AK Parti’nin hukukçu milletvekilleri ise Gül’ün görev süresinin sona ereceği ve Erdoğan’ın yemin edeceği 28 Ağustos’a kadar istifaya gerek olmadığını vurguluyorlar. 

Ekonomi yönetimi aynen devam edecek mi? 

Ankara kulislerinde seçimlerinden ardından kimin başbakan olacağına yönelik tartışmaların yanı sıra ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği de merak konusu oldu. Kulislerde en çok tartışılan konu ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yeni kabinedeki geleceği. Bir TV kanalında Bank Asya ile Ziraat Bankası arasında görüşmelerin devam ettiğine yönelik yaptığı açıklamalara, Başbakan Başdanışmanı Yiğit Bulut’un yönelttiği sert eleştirilerden rahatsız olan Ali Babacan’ın tavrı da merak ediliyor. Bu tartışmadan bir gün sonra TOBB’da yapılan Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Erdoğan ile bir süre sohbet eden Babacan için iki farklı senaryo konuşuluyor. Son seçimlerden önce siyaseti bırakmak istediğini dile getiren Babacan’ın bu fikrini hayata geçirebileceği dile getirilirken, Tayyip Erdoğan’ın bugüne kadar uluslararası arenada Türkiye’yi temsil eden Ali Babacan’ı bırakmayacağı yönünde yorumlar da yapılıyor. 

Yine kulislerde yerel seçimlerde İzmir’den aday olan ancak seçilemeyen Binali Yıldırım’a da yeni dönemde çok önemli bir görevin verileceği kaydediliyor. Bunun başbakanlık olabileceği gibi, Çankaya köşkünde yeni bir görev de olabileceği vurgulanıyor.

Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı Taksi ve okul servislerine kamera zorunluluğu SPK'dan 10 şirketin sermaye artırımı talebine onay çıktı