Ege Atık İzmir Serbest Bölge’nin tüm atığına talip

İzmir Serbest Bölge’de firmalara entegre atık, tehlikeli ve tehlikesiz atık, ambalaj atık yönetimi ve çevre danışmanlığı hizmetleri veren Ege Atık, yüzde 30’una hizmet götürdüğü bölgedeki tüm firmalar ile çalışmayı hedefliyor

Abone ol

ZEHRA ORUÇ - BURSA

Bursa’da entegre atık yönetimi alanında uzmanlaşmış Burkasan Atık Yönetimi ile İzmir’de tekstil atıklarında ihtisaslaşmış Yalurlar Tekstil Geri Kazanım ve atık kağıtlar özelinde ihtisaslaşmış Özmüşler AŞ’nin konsorsiyum olarak kurduğu Ege Atık Yönetimi AŞ, İzmir Serbest Bölge’de şubat ayında faaliyete başladı. 4 milyon dolarlık yatırımla şekillenen tesis, 200’ü aşkın firmayı barındıran tüm bölgenin ihtiyacına yanıt verebilecek kapasitede. Şubat ayında devreye alınarak bölgenin yüzde 30’una hizmet vermeye başlayan tesisin resmi açılışının önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi planlanıyor. 

Firma olarak uzun yıllardır Bursa Serbest Bölge’de atık yönetim faaliyeti uyguladıklarını vurgulayan Burkasan Plastik Kimya Ambalaj Atık Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, “3 firma bir araya gelerek, İzmir Serbest Bölge’nin atık yönetimi için tüzel kişiliklerin oluşturduğu bir şirket kurduk. Bölgenin ihtiyacını tespit ederek, ekipman ve proses gibi gerekli yatırımları gerçekleştirdik, lisanslarımızı aldık. Firmalarla görüşmelere ve anlaşma yapmaya başladık. Hedefimiz bölgenin tümüne hakim olmak, faaliyetteki tüm firmaların atığını yönetmek” diye konuştu. 

Tesislerinin arkasında atık dağları oluşturuluyor 

Serbest bölgelerde atık yönetim sisteminin özel kanun ve mevzuat yönetmelikleriyle işlediğini belirten Vedat Kılıç, “Serbest bölgeler, Türkiye topraklarında olsa bile Türkiye gümrük sahası dışında kabul edilen bölgelerdir. Yurtdışı sınıfına girerler. Dolayısıyla üretim ve tüketim faaliyetleri sonucu ortaya çıkan atıklar da gelişi güzel dışarıya çıkamıyor. Bir komisyon marifetiyle atığı görmek, ne olduğunu, nereye götürüleceğini tanımlamak gerekiyor. Tüm incelemeler tamamlandıktan sonra atığın çıkışına izin veriliyor. Atık çıkışları kimi zaman 15-20 günde bir, kimi zamanda 2 ayda bir yapılıyor. Hal böyle olunca, her gün üretim yapmak durumunda olan fabrikalar, tesislerinin arkasında atık dağları oluşturuyor. Bu da atık yönetiminde arzu ettiğimiz bir yöntem değil” ifadelerini kullandı.

Tehlikeli atıkların ara depolanmasına yönelik de lisans alacağız

Atıkların günlük olarak yönetilmesi ve kaynağında ayrıştırılıp azaltılması gerektiğine vurgu yapan Kılıç, “Kurduğumuz 8 bin metrekarelik tesis ile bölgeye geleneksel yönetimin dışında yenilikçi bir yöntem kazandırdık. Firmalara, atık cinslerine göre her gün konteynerler yerleştirerek, atıklarını yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.. Bu yıl tesiste tehlikeli atıkların ara depolanmasına yönelik de lisans alacaklarını belirten Kılıç, yılsonuna kadar entegre atık yönetiminin dışında tehlikeli ve tehlikesiz atık, ambalaj atıkları, çevre danışmanlığı alanlarında da hizmet verir konuma ulaşacaklarını söyledi. Kılıç, sene sonuna kadar istihdamı 35’den 50’ye çıkarmayı planladıklarını da kaydetti.

Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi