Efkan Ala: Polise sokakta ihtiyaç var
Tartışmalı 'İç Güvenlik' paketinin vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladığını belirten İçişleri Bakanı Ala, "Polise sokakta ihtiyacımız var" dedi
Abone olİçişleri Bakanı Efkan Ala, muhalefet partilerinin sert bir şekilde karşı çıktığı polisin yetkilerini artıran İç Güvenlik Paketi'nin vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak ve onların lehine düzenlemeleri içerdiğini belirterek, "gecikmiş bir reform" olduğunu ve Türkiye'nin bu düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirtti.
Paketin Genel Kurul gündemine alınabilmesi için önceki gün gece yarısına kadar süren görüşmeler sırasında AKP ile muhalefet milletvekilleri arasında çıkan kavga sonucu en az beş muhalefet milletvekili yaralanmıştı. Dün akşamki görüşmeler sırasında da muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı.
Reform Eylem Grubu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında muhalefetin itirazları sorulan Ala, "Bir yasa tasarısı hazırlarken muhalefetin memnuniyetini esas alarak değil, millet memnuniyetini esas alarak hazırlıyoruz, milletin problemlerine çözüm olsun diye hazırlıyoruz. Buna da milleten büyük oranda, araştırmalara göre yüzde 80'lere varan destek var" dedi.
İç güvenlik paketinin esnafın dükkanlarına ya da vatandaşların seyahat ettiği otobüslere molotof kokteyli atanlar, okulların, yurtların ve gençlerin gittiği yerlerin çevresinde uyuşturucu madde satanlarla ilgili düzenlemeleri içerdiğini belirten Ala, pakette hasta olanların ya da evinde hırsızlık yapılanların ifadesinin evlerinde alınması, molotof saldırılarında zararın saldırgan tarafından ödenmesi, yüzünü kapatarak kanunsuz gösterilere katılanlara yönelik düzenlemeleri içerdiğini anlattı.
Ala, bu çerçevede muhalefetin itirazlarını "Bunların yasal hale getirilmesinden herkesin memnun olması gerekirken muhtemelen vatandaştaki bu desteği görünce bu desteği sabote etmeye yönelik ittifaklar görüyoruz. Olan biten budur" dedi.
Hükümetin kamu düzenini korumak gerekçesiyle gündeme getirdiği İç Güvenlik Paketi'ne muhalefet partilerinin yanı sıra yargı alanındaki sivil toplum kuruluşları da sert bir şekilde itiraz ediyor. Bu nedenle başta HDP ve CHP olmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler düzenlemenin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerini iç tüzükten kaynaklanan haklarıyla tıkayacaklarını kaydetmişlerdi.
2014 yılında yayımlanan AB ilerleme raporunda da valilere ve jandarmaya yönelik sivil denetimin yetersiz olduğu eleştirisinin yapıldığını belirten Ala, "Sivil denetimin iyileştirilmesi için reformlara ihtiyaç vardır, işte bu o reformdur. Pakette jandarma, emniyet, sahil güvenlik üzerinde sivil denetimi artıran, jandarma ve sahil güvenliği içişleri bakanlığına bağlayan düzenlemeler var...Bu, gecikmiş bir reformdur, buna Türkiye'nin ihtiyacı var... Biz milletin ihtiyacını karşılayacak düzenlemeler yapıyoruz" dedi ve "yaşananları milletin takdirine bıraktıklarını" söyledi.