Eczacılar, Manisa’da bitkisel tıbbî ilaç üretimine başlıyor
Doğal ürünlere olan ilgiyi gören eczacılar bitkisel ilaç üretmek için harekete geçti. İzmir Eczacılar Üretim, Temin ve Dağıtım Kooperatifi EDAK ve Manisa Eczacı Odası İktisadi Teşekkülü öncülüğünde 17 ortaklı Farmakoop kooperatifi kuruldu
Abone olEczacılar, bitkisel ilaç üretimi yatırımına başlıyor. Son yıllarda sağlıklı yaşamın öne çıkması, kimyasal ilaçlardan kaçış, doğal bitkisel ilaçlara yönelik artan talep eczacıları harekete geçirdi. ‘Doğal’ ürünlere olan ilgiyi gören eczacılar bitkisel ilaçlar üretmek için kooperatif kurdu.
Kurulan kooperatifin adı Farmakoop. Bu kooperatifin 17 ortağı var. Ortakların 2’si kurumsal (Sınırlı Sorumlu İzmir Eczacılar Üretim, Temin ve Dağıtım Kooperatifi EDAK ve Manisa Eczacı Odası İktisadi Teşekkülü) ve 15’i bireysel eczacı. Farmakoop’un yatırım yeri Manisa. Kooperatifin ana sözleşmesi tescil edildi. Örgütlenme faaliyetine başlanıldı. EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak, “Belli aşamalardan sonra üretime başlayacağız. Bitkisel ilaç üretimi piyasada suiistimal ediliyor. Bu mesleğin eğitimini görmüş insanlar olarak, eczacılık kooperatifi olarak buna dur dememiz, bitkisel ürünleri piyasadaki doğru yerde konumlandırmamız gerekiyor” dedi. Farmakoop ilk etapta, bitkinin etkili bölümü olarak nitelendirilen bitkisel drogları eczacının kullanımına hazır hale getirmek için çalışacak. İkinci yol olarak bitkilerden elde edilmiş hammaddelerin kendi markasıyla ürüne dönüşmüş halini eczanelerde sunacak.
Drog ürün portföyü oluşacak
EDAK Başkanı Bacanak, “Farmakoop öncelikle ikinci yoldan yürüyecek. Çünkü eczaneler hazır birer perakendeci. Ancak asıl hedefimiz üreticilerle, çiftçilerle bir araya gelinerek bitkisel drogların üretilmesinde bir ürün portföyü oluşturmak” diye konuştu. Tıbbi bitkilerin gerekli yerlerine, doğru olanlarına ve standardize olanlarına ‘drog’ deniyor. Etken maddenin standardize edilmesi işleminin ehil yani tababet eğitimi almış eczacılar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen EDAK Başkanı Bacanak, “Önemli olan standardı yakalamak. Piyasaya, tüketiciye arz edilen bir ürün gurubu oluşturacağız ama arkasında bir üniversite desteği olacak. Farmakoop’un en önemli özelliklerinden bir tanesi üniversitelerin eczacılık fakültelerinin farmakognozi ve botanik bilim dallarıyla sürekli irtibat halinde olması” şeklinde konuştu. İhracatı yapılabilir Türkiye’nin endemik açıdan çok zengin bir ülke olduğunu, drogların ihracatının yapılabileceğini vurgulayan EDAK Başkanı Bacanak, “Her ürün her bitki örtüsünde yetişmiyor. Bazılarını dışardan getirmek durumunda kalabiliriz. Bazıları Türkiye’nin sadece belli yerlerinde yetişiyor. Mesela sadece Çukurova’da yetişenler var. Buna bakmak gerecek. Bu işin böyle bir bilimsel tarafı olmak durumunda” şeklinde konuştu.
İthalatta 1 milyar lira ciro hedefi
EDAK’ın sahibi eczacılar. Yüzde 100 eczacı sermayeli bir kurum. Merkezi İzmir’de. Şu anda 27 il ve 357 ilçeye ulaşıyor. Merkez dâhil 15 şubesi var. İlaç ve ilaç dışı başlıkları altında toplam 700 fi rmadan 21 bin 300 çeşit ürün temin ediyor. İlaç gönderiminde 10-12 dakikayı bulduğu yerler var. 2014’teki net cirosu 900 milyon lira. EDAK Genel Müdürü Rüstem Karakaya, “Operasyonel anlamda Karadeniz, Doğu ve İç Orta Anadolu Bölgesi'ne gideceğiz. Şu anda 4 bin 260 eczacı ortağımız var. Bu sayı bu yıl 4 bin 700’e çıkar” dedi. Karakaya, “2015’teki yatırım rakamı 1.5 milyon lira olarak planlandı. Ciroda bu yıl 1 milyar lirayı buluruz” diye konuştu.
Drog nedir? Aktar bitkisinden farkı ne?
Gidersiniz aktardan adaçayı alırsınız. Bu, adaçayı bitkisinin uç yapraklarıdır. Aldığınız adaçayının sapı, kökü, çiçeği yoktur. Yani torbanın içinde sadece yapraklar vardır. Toplanması gereken zamanda toplanmış, içindeki etken maddesi belirli standartta olan adaçayı yapraklarından oluşmuş paket ‘drog’ olarak tanımlanıyor. Eczacılar şöyle tanımlıyor: Tıbbi bitkilerin gerekli yerlerine, doğru olanlarına ve standardize olanlarına ‘drog’ denir. EDAK Genel Müdürü Rüstem Karakaya, “Etken maddenin standardize işleminin tababet eğitimi almış eczacılar tarafından yapılması gerekiyor” diyor.
“EDAK Network ile bin eczanelik perakende ağı oluşturacağız”
EDAK’ın gündeminde yeni bir proje var. EDAK Network projesi. Bu projeyle 2 bin eczacı 3 yıl içinde ortak depo yazılımı üzerinden birbiriyle bağlanacak. EDAK Genel Müdürü ve CEO’su Rüstem Karakaya, “Şu anda 4 bin 260 tane ortak eczacımız var. Bunların 2 bin tanesi bütün ihtiyaçlarını EDAK’tan sağlıyor. Bu 2 bin içerisinden en az bin eczanelik bir network çıkartmak istiyoruz. Bu Türkiye’de bin mağaza demek. Bugün, Türkiye’de bin mağazası olan çok az perakendeci var” dedi. Karakaya, “Üretim ile ilgili faaliyetleri de planladık. Önümüzdeki 3 ay içinde 60 eczacıyı birbirine bağlayacağız. Bu sayı daha sonra logaritmik olarak artacak. Eğitimlerimizi vermeye başladık” diye konuştu. Karakaya, “EDAK Network ile EDAK ortağı olan ve EDAK Network üyesi olan A eczanesinin stoku görülebilecek. Raftaki ürününün ortalama ömrü hesaplanarak o ürün yok’a düşmeden eczaneye sevki yapabilecek” dedi.
Günlük 23 bin fatura kesiyor, şimdi bunları dijital ortama taşıyor
EDAK’ta her gün 23 bin fatura kesiliyor. Şimdi e-dönüşüm ve izlenebilirlik projesi ile 23 bin fatura soft copy olarak dijital platforma taşındı. EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak, “Proje ile yılda 8 milyon metreküpü aşkın kâğıt ve değerli evrak işlemi dijital platforma taşınmış olacak. Bu faturaların soft copy olarak dijital ortama taşınması ile yıllık 460 bin lira kâğıt maliyetinden tasarruf sağlanacak. Binlerce ağaç nefes almaya devam edecek. EDAK’ın 4 bin 260 eczacı ortağı ile dijital entegrasyon sağlanacak” diye konuştu.