Düşük zammın sorumlusu Başbakan
Türk Sağlık-Sen'in anketine göre, memurlar son 5 yılda maaşlarına yapılan zamları çok yetersiz buluyor.
Abone olANKARA - Türk Sağlık-Sen'in yaptığı ankete göre memurların yüzde 56'sı son 5 yılda memur maaşlarına yapılan zamları "çok yetersiz" buluyor.
Türk Sağlık Sen'den yapılan yazılı açıklamada, toplu görüşme ve maaş zamlarıyla ilgili düşüncelerin tespit edilmesi amacıyla, 30 ilde bin 994 memurun katılımıyla anket uygulandığı belirtildi.
Ankete göre, memurların yüzde 56'sı son 5 yılda memur maaşlarına yapılan zamları "çok yetersiz" bulurken, yüzde 42'si "yetersiz", yüzde 2'si ise "yeterli" olduğunu düşünüyor.
"Memur maaşlarını çok yetersiz veya yetersiz buluyorsanız bunun sorumlusu kim?" sorusuna ankete katılanların yüzde 57'si Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, yüzde 18'i Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i, yüzde 14'ü toplu görüşmelerden sorumlu bakanı ve yüzde 11'i ise sendikaları sorumlu tutuyor.
"2011 yılı için zam talepleri" sorulan memurlardan yüzde 64'ü "300 TL'nin üzerinde" zam yapılmasını istedi. Aynı soruya memurların yüzde 12'si "225-300 TL", yüzde 15'i "150-225 TL" ve yüzde 9'u da "150 TL'den daha az" zam yapılması cevabını verdi.
Memurların yüzde 49'u bugüne kadar 8 kez yapılan toplu görüşmelerde 6 kez anlaşma sağlanamamasının nedeninin "grev ve toplu sözleşme hakkının olmamasından" kaynaklandığını düşünüyor. Anlaşmazlığa "hükümetin tavrının" neden olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 38 olurken, "sendikalardan kaynaklandığını" düşünenler yüzde 13'te kaldı.
"Toplu görüşmede sendikalar ne kadar etkili? sorusuna, memurların yüzde 40'ı "kısmen etkili", yüzde 30'u "etkisiz", yüzde 26'sı ise "çok etkisiz" yanıtını verdi. Sendikaların toplu görüşmelerde, "çok etkili" olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi.
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, memurların sorunlarının çözümü için grev ve toplu sözleşme hakkının tanınması gerektiğini ifade etti.
Tüm Sağlık-Sen
Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, toplu görüşme sürecinde, "memurun gerçek gündeminin ve acil ihtiyaçlarının referanduma malzeme yapıldığını" ileri sürdü.
Erözgün, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 2. turunun da ilk turu gibi hezimetle sonuçlandığını kaydetti.
Toplu sözleşmelerin bir "referandum rüşveti" haline getirilmesini şiddetle kınadıklarını ifade eden Erözgün, açıklamasında, "Memurun gerçek gündemi ve acil ihtiyaçları referanduma malzeme yapılmıştır. Senede birkaç hafta hatırlanan ve masaya yatırılan emekçi sorunları ne yazık ki sandığa gömülmüştür" görüşüne yer verdi.
DESK
Demokratik Sendikalar Konfederasyonu (DESK) ve Din-Bir-Sen Genel Başkanı Lütfi Şenocak da yaptığı yazılı açıklamada, "grevsiz toplu sözleşmenin anayasa değişikliği ile verilmesine rağmen memura bir yıl kaybettirilmesinin kabul edilemez" olduğunu kaydetti.
Toplu sözleşme ve grev hakkının referandum sonuçları beklenmeden uygulanır hale getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Şenocak, Memur-Sen ve Kamu-Sen'in toplu sözleşme ve grev hakkı alıncaya kadar masaya oturmamaları gerektiğini savundu.