Durumun ciddiyetini kavrayamadılar

Alman bir yetkili Euro Bölgesi üyesi birçok ülkenin krizin ciddiyetini hala kavrayamadığını söylerken, kapsamlı anlaşma sağlanması geçen haftaya göre daha zor görünüyor.

Abone ol

BERLİN - Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, cuma günü yapılacak zirvede siyasi ve ekonomik bağları sağlamlaştırmak için kapsamlı anlaşma sağlaması geçen haftaya göre daha zor görünüyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Alman yetkili, birlikte anlaşmaya varılması konusunda geçen haftaya göre daha kötümser olduğunu, son günlerdeki tartışmaların Euro Bölgesi üyesi birçok ülkenin durumun ciddiyetini kavrayamadığını gösterdiğini ifade etti.

Alman hükümetinin euroyu korumak ve bütçe disiplinini sağlamlaştırmak için alternatif öneri düşünmeyeceğini açıklayan yetkili, Almanya Başbakanı Angela Merkel hükümetinin AB anayasasında önemli bir değişiklik yapılması ya da euro kullanan 17 ülke için tamamıyla yeni anlaşma hazırlanması konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Bu arada AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Paris ve Berlin'in Euro Bölgesi için ısrarla üzerinde durduğu sıkı bütçe yönetiminin, birçok ülkenin onayını gerektirmeyecek şekilde AB anlaşmasında küçük ayarlamalarla başarılabileceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel, Euro Bölgesi'nin borç krizinin aşılması için gerekli gördükleri AB anlaşmasındaki değişikliklerin Mart ayında kabul edilmesini ve 2012 yılı sonundan önce onaylanmasını istiyor.

Sarkozy ve Merkel, önerilerini AB liderler zirvesi toplantısına başkanlık edecek AB Konseyi Başkanı Rompuy'a iletecek.

AB üyesi 27 ülkeden bazıları AB anlaşmasında değişikliğe karşı çıkarsa, Euro Bölgesi üyesi 17 ülkenin kendi anlaşmasını yaparak yola devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan, medyaya sızan geçici rapora göre, AB Konseyi Başkanı Rompuy, Euro Bölgesi üyesi ülkelerin parlamentolarının onayını ya da referandum yapılmasını gerektirmeyecek ''yeni mali sözleşme''nin kabul edilmesini amaçlayan plan öneriyor.

Söz konusu rapora göre, Euro Bölgesi üyesi herbir ülkenin bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ün altında olması ve ulusal borcunun GSYH'nin yüzda 60'ının altında olması amaçlanıyor.

Orta vadede bütçe dengesini garanti etmek için kanunla ''altın kural'' uygulaması getirilmesi, Avrupa Merkez Bankasından (ECB) doğrudan borçlanması için kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonuna (EFSF) bankacılık lisansı verilmesi ve Avrupa Komisyonu'na kurtarma paketine ihtiyacı olan ülkelerde otomatik olarak tasarruf önlemleri uygulaması yetkisi verilmesi planlanıyor.

ECB yarın toplanıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), AB zirvesinden önce yarın kritik bir toplantı yapacak.

Ekonomistler, geçen ay yaptığı toplantıda sürpriz bir kararla gösterge faiz oranını 25 baz puan (yüzde 0,25) indirerek yüzde 1,25'e çeken ECB'nin yarınki toplantıda da gösterge faiz oranını yüzde 1'e indireceğini tahmin ediyorlar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), AB liderlerinin cuma günü yapılacak zirvede Avrupa'nın borç krizine çözüm bulamaması halinde 15 Euro Bölgesi ülkesinin ve EFSF'nin kredi notunu düşüreceği uyarısı endişeleri artırmıştı.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur