Dünyanın en büyük açıkhava müzesi

Abone ol

ŞANLIURFA'DAN / Mutlu GÜNEŞ

Adem ile Havva'nın yeryüzüne ilk ayak bastıkları yer olduğuna inanılan, ilk tarımın yapıldığı, Nuh Tufanı'ndan sonra yeryüzünde kurulan yedi yerleşim biriminden ilki ve en önemlisidir Şanlıurfa. Dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu, en eski tapınağının inşa edildiği, ilk çağlardan bu yana onlarca medeniyete beşiklik etmiş, başlı başına bir tarihtir Şanlıurfa.

Tüm semavi dinlerin atası olarak kabul edilen İbrahim Peygamber burada doğmuş, putları kırmış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır. Dünyada Hristiyanlığı ilk kabul eden krallık olmuş, Hazreti İsa'nın kutsal mendili ile kutsanmıştır. Eyyüb Peygamber, hastalığına burada sabır göstermiş ve bu topraklara gömülmüştür. Hz. Davut'un yaşadığı, Hz. Şuayp'ın Şuayp şehrini kurduğu, Hz. Musa'nın Sağmatar şehrinin olduğu, 'Peygamberler Şehri'dir Şanlıurfa.

Söz konusu peygamberlere ait makam ve türbeler ile inanç turizmi; arkeolojik kazıları, korunarak günümüze ulaşmış tarihi mimari dokusunun zenginliği ile tarih ve arkeoloji turizmi; Karacadağ Kayak Merkezi ile kış turizmi; Atatürk Barajı ve Halfeti ilçesi ile su sporları ve kıyı turizmi; Karacadağ ve Tektek Dağları'ndaki bitki örtüsü ile doğa ve yayla turizmi; Tektek Dağları'ndaki av hayvanları ile av turizmi;  ceylan, Arap atları, kelaynak kuşları, keklik ve evcil güvercinleri ile ornitoloji turizmi; Karaali Kaplıcaları ile termal turizmi; el sanatları, 900'ü aşan yemek çeşidi ve yöre mutfağı ile gastronomi turizmi; halk oyunları ve sıra geceleri ile kültür turizmi için önemli fırsatlar barındırıyor Şanlıurfa.

İşte böylesine zengin ve köklü tarihi ve turistik değerlere sahip olan ilimiz, alternatif turizm seçenekleriyle yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerini ağırlıyor. Urfa'ya ayak bastığınızda, hayallerinizin ötesinde, bir şehir ile karşılaşıyor, adeta zaman tünelinde yolculuk ediyorsunuz.

Dünyada eşi benzeri bulunmayan doğal bir akvaryum görünümündeki Balıklıgöl, şifa arayanların uğrak yeri Eyyüb Peygamber kuyusu, diğer adı Fırfırlı Cami olan Oniki Havariler Kilisesi, Soğmatar Harabeleri, Şauyb şehri, tarihi Harran kalıntıları, Urfa Kalesi görmeniz gereken tarihi yerlerden sadace birkaçı.

Günümüzden 12 bin yıl öncesine ait tapınağın bulunduğu Göbeklitepe, 70 bini aşkın eserin sergilendiği Şanlıurfa Müzesi de tarih tutkunlarının merakla gezeceği alanların başında geliyor.

Şimdi tarihin başlangıç noktasına bir geziye ne dersiniz? Öyle hafta sonuna sıkıştırılmış bir geziden bahsetmiyorum, doya doya gezebileceğiniz, tüm eserlerin detaylarını da, hikâyelerini de öğrenebileceğiniz bir gezi ile buyurun Şanlıurfa'ya.

Mistik dokusu ve tarih kokan Urfa Konukevleri'nde yapılan sıra gecelerindeki türkü ve halaylar da sizi bekliyor. Bizden söylemesi…

'Enflasyonist ortam şirketlerin dengesini bozdu' Hayvancılıkta kaliteli ve verimli üretim destek modeli dönemi ADMİB’in ihracatı ilk 6 ayda yüzde 28 arttı Dikbaş: Girişimlerin Türkiye’de kalması için savaşıyoruz Renault, Türkiye hedeflerine ‘Yeni Duster’ ile ulaşacak