Dünya kenti olma yolunda Antalya

Abone ol

Ali ÇANDIR / Antalya Ticaret Borsası Başkanı

Hızlı kentleşme süreci, Antalya'yı başta altyapı olmak üzere kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ile ekonomik faaliyetlerin çeşitliliğini artırma konusunda gelişmeye zorluyor. Bundan 10 yıl öncesine kadar 'kent' bilinci oluşmamış Antalya'da şimdi  herkes  kente sahip çıkma ve geliştirme konusunda üzerine düşen görevleri yapmada daha kararlı ve tutarlı davranıyor. 1. Yöresel Ürünler Fuarı'nda da  gördük ki  kentimiz, Anadolu'nun dünyaya açılan kocaman penceresi olmuş.  Antalya, deniz- kum- güneş üçlemesinden ibaret bir kent olmadığını bu organizasyonla bir kere daha gösterdi. 29 Mayıs'taki  6. Çiçek Festivali de bu yönümüzü zenginleştirdi.

Ekonomileri fuarlar ve festivaller eksenine oturmuş kentler, böyle bir piyasayı yaratmış olmanın nimetlerinden sürekli olarak yararlanıyor. Fuarcılık, küresel piyasalarda yoğunlukla ve geçmişi oldukça eskiye dayanan boyutta imalat sanayi ürünleri üzerine odaklanmıştır. Bugün gelinen noktada hizmet ürünleri konusundaki fuarcılık da önemini ve yaygınlığını artırdı. Dünya üzerinde yaygınlığını ve yoğunluğunu henüz yeterince geliştirememiş olan tek sektör tarım ürünleri olmuştur. Ancak bu durum özellikle Almanya, Hollanda, İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile ABD'de geçerli değil.. Bu ülkelerde hem yelpazesi hem de büyüklüğü itibariyle son derece gelişmiş tarım ürünleri ve girdileri konularında genel yapılı ya da ihtisas fuarları düzenleniyor.

Bu türden fuarların bazılarına katılma fırsatı buldum. Öyle bir zenginlik ve derinlik söz konusu ki, bu fuarları bir günde gezip bitirmek mümkün değil. Ülkemiz bu konularda henüz yolun başında bulunuyor. Eğer küresel tarım piyasasında etkin bir aktör olma isteğimizi hayata geçireceksek, bu türden fuarcılık organizasyonlarını birer cazibe merkezi oluşturacak stratejilerle gerçekleştirmek ve dünya fuarcılık takvimine sokarak yerleştirmek zorundayız. Ülkemizde bu konuda doğal mukayeseli üstünlüğe sahip bulunan nadir bölgelerden biri Antalya'dır.

Antalya son dönemde dışarıdan da cazibe merkezi olarak görülmeye başlamıştır. Bir çok organizatör firma uluslararası nitelikteki fuar, festival, olimpiyat, kültürel ve sanatsal etkinlikleri Antalya'da düzenlemek için harekete geçti.. Bu yıl 11'incisi düzenlenecek Piyano Festivali, 47'ncisi düzenlenecek Altın Portakal Film Festivali, 2011 Doğa Sporları Olimpiyatları, Kum Festivali, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin yanı sıra bu 6'ncısı düzenlenen Çiçek Festivali, bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali ile Yöresel Ürünler Fuarı kentin kazanımı olarak gelecek kuşaklara aktarılacaktır. Uluslararası Konaklama, Ağırlama, İkram Sektörü Ekipmanları ve Dekorasyonu İhtisas Fuarı, Hetex, Sağlık, Spa&Wellness Talasso, Termal ve Medikal Turizm Fuarı, Uluslararası Meyve, Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı, Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı, Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı ile marka haline gelen Hasyurt Tarım Fuarı Antalya'nın Donanımı, kapasitesi ve karakteri ile bu potansiyeli bünyesinde taşıyan kentimiz daha nice gün yüzüne çıkmamış yeni ürünü tüm dünya ile paylaşmaya hazır durumda. Yeter ki kısır tartışmaları, doğuştan gelen özelliklere dayalı ayrışmaları ve içi boş safsataları ayağımıza pranga yapma kolaycılığını aşıp, kendimizi bu yönde işler ve projeler üretmeye odaklayalım. Çünkü zaman hareketlenme ve hızlı mesafe alma zamanı.  Dünyanın ciddi bir yapısal krize girdiği bir dönemde aradaki farkı azaltmanın ve kapatmanın en uygun  bir dönemi de yaşadığımızı unutmayalım.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur