Dünya Bankası başkanlığına "yoksulların bankacısı" önerildi

Bangladeş, Dünya Bankasına Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un başkan olmasını istiyor.

Abone ol

DAKKA  - Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Dünya Bankası başkanlığı için Grameen Bank ile mikro kredi projesini geliştiren Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus'u önerdi.

Başbakan Haşina ülkesini ziyaret eden Avrupalı parlamenterlere Dünya Bankası'nın başına Muhammed Yunus'un geçmesinin uygun olacağını, zira Yunus'un Dünya Bankasının başına geçmesi halinde yoksullukla mücadele etmek için mikrokrediyi kullanabileceğini belirtti.

2006 Nobel Barış Ödülünü Bangladeşli ekonomist Muhammed Yunus ile bankası Grameen almıştı. Yunus ve bankası, başta kadınlar olmak üzere yoksullara mikrokredi sistemini getirmek suretiyle yoksullar için ekonomik ve toplumsal fırsatları artırdığı için bu ödüle layık görülmüştü. Bangladeş Merkez Bankası geçen yıl, mikrofinans sağlayan Grameen Bankası'nı 1983 yılında kuran ve başkanlığını yürüten Yunus'un bu görevden alınması için talimat vermiş, 70 yaşındaki Yunus'un Bangladeş'de 60 olan emeklilik yaşını geçerek, yasaları ihlal ettiğini ifade etmişti. Daha sonra Yunus görevden alınmıştı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Zoellick'in halefini Nisan ayında belirlemeyi planlayan Dünya Bankasından yapılan açıklamada, adaylık başvurularının 23 Mart'a kadar kabul edileceğini belirtmişti.

Açıklamada, adaylar arasından "geçmiş performansında liderliğini kanıtlamış", "büyük kuruluşları yönetme deneyimine sahip" ve "kamu sektörünü tanıması" becerisi bulunan üç adayla mülakat yapılacağı ifade edilmişti.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

Dünya Bankası başkanlığı için olası adaylar arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Hazine Bakanı olarak görev yapan Larry Summers'ın adları geçiyor. Clinton, Dünya Bankası başkanlığıyla ilgilendiği iddialarını defalarca yalanladı.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var