Dövizden 350 baz puanlık geçişkenlik oldu

Merkez Bankası döviz kurundan kaynaklı geçişenliğin enflasyona etkisinin yarısından fazlasının hali hazırda gerçekleştiğini, 2012 ilk çeyrek sonuna kadar büyük bölümünün de tamamlanmış olacağını öngördü.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) döviz kurundan kaynaklı geçişenliğin enflasyona sene başından bu yana 300-350 baz puan olarak yansıdığını, etkisinin yarısından fazlasının hali hazırda gerçekleştiğini, 2012 ilk çeyrek sonuna kadar büyük bölümünün de tamamlanmış olacağını öngörüyor.

TCMB Araştırma ve Para Politikası Direktörü Hakan Kara, bugün Koç Üniversitesi ve TÜSİAD tarafından düzenlenen Küresel Kriz ve Para Politikası Konferansı'nda İngilizce olarak yaptığı sunumda ve ardından soru cevap bölümünde şöyle dedi:

"Kurdaki değer kaybı geçen yıl sonundan itibaren başladı ve geçişkenliğin şu an itibarıyla yarıdan fazlası tamamlandı yani nerden baksanız yüzde 30 birikimli kur değer kaybının yüzde 20'si yıl ortasına kadar olmuştu. Zaten hesaplamalara göre geçişkenliğin dokuz ayda çok büyük bölümü tamamlanıyor. Ekonomi notlarında döviz kurundan ve ithalat fiyatlarından yaklaşık yüzde 15 civarında bir yıllık geçişkenlik olduğunu belirtmiştik. Yani hesap yaptığınızda yaklaşık 300-350 baz puanı sene başından beri geçmiş durumda" dedi ve ekledi:

"İşlenmemiş gıda ve tütün hariç fiyat endeksine baktığınızda yüzde 3.5 civarındaydı ve şimdi yüzde 8'e çıkmış durumda. Aslında bunun çok önemli bölümü de kurdan geliyor. Bunun büyük ölçüde tamamlanması da gelecek yılın ilk çeyreğinin sonlarını bulur" dedi.

2012 sonunda enflasyon hedefine doğru ilerleyeceğiz

Döviz kuru düzeltmesinin bir göreli fiyat ayarlaması enflasyonu olmadığını, fiyat seviyesini yükselttiğine de dikkat çeken Kara, "O yüzden de ikinci etkileri olmadığı durumda bir süre sonra enflasyon üzerindeki etkisinin ortadan kalkması beklenir. İkincil etkiler ise daha çok ekonomik konjonktüre bağlı yani çıktı açığınız var mı yok mu, kapasite oranınız ne durumda... Bunlara bağlı. Şu anda ekonomi yavaşlıyor. Baktığımız zaman ekonominin yavaşladığı bir dönemde dışarısının da zayıfladığı bir dönemde fiyat yapıcıların çok da fazla bu kuru yansıtmak için ellerinin güçlü olmayacağını düşünüyorum. Yansıtsalar bile bir sonraki aşamada ikincil etkilerde kısıtlı kalacağını düşünüyor. Bu nedenle 2012 sonunda enflasyon hedefine doğru ilerleyeceğimizi düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

Enflasyon hedefin belirgin olarak üzerinde olacak

Kara, TCMB'nin bu yıl enflasyonun bir miktar yükselmesine izin verdiğini de belirterek, "Çünkü iki taraflı bir karar vermemiz gerekiyor. Ya ekonominin gittiği yönü bir şekilde düzelteceksiniz, yeniden daha dengeli bir büyüme kompozisyonu sağlayacaksınız, bunu yaparken ama sonuçta bir miktar düzeltmeyi de döviz kuru aracılığı ile yaptığınız için de biraz enflasyona razı olacaksınız. Bu seçimi merkez bankası yapmış durumda ve açıkça da söylemiş durumda. O yüzden bu yıl enflasyon hedefin belirgin olarak üzerinde olacak" dedi.

Yapısal enflasyonun Türkiye'de orta vadede hangi seviyelerde gördüğüne dair bir soruya ise Kara, bu sorunun cevabının TCMB'nin hedefinde gizli olduğunu belirterek, "TCMB orta vadeli hedefi yüzde 5 olarak belirlediğine göre... Bunu da yüzde 5 olarak düşünüyoruz. Ayrıca kısa vadede enflasyonu 5'in altında tutmaya çalışmanın çok da verimli ve etkin olmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Ülkelerin kredi notları konusunda gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeler arasındaki makasın daraldığını belirten Kara, bu trendin önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediğini sözlerine eklerken son yıllarda 2000'li yıllarda potansiyel büyümenin arttığına dair bulguların olduğunu da sözlerine ekledi. Kara kredi büyümenin ise yıl sonuna doğru yüzde 25'e çok yaklaşacağını da belirtti.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...