Doğan, Fırtına ve Örnek'e 20 yıl

Balyoz Davasında karar açıklandı. 3 emekli generale 20 yıl hapis cezası verildi.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oluşturulan karar, üye hakim Ali Efendi Peksak tarafından okundu.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklar hakkındaki cezanın Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca yarı oranında arttırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan mahkeme, cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle bunun fiilen mümkün olmadığını bildirdi.

Sanıkların ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediğini belirten, kastın ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amacı göz önüne alan mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını eski TCK'nın "cürme teşebbüs" başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 20'şer yıl hapis cezasına çevirdi.

Mahkeme, Fırtına, Örnek ve Doğan'ın mahkemedeki olumsuz tutum ve davranışları nedeniyle haklarında eski TCK'nın 59. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.
Kararın açıklanmasının ardından Doğan'ın eşi gözyaşlarına boğuldu.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası ayrıldı. 330 sanık hakkında hapis cezası verildi. 34 sanık için beraat kararı verildi. Davada ceza alan tutuksuz sanıklar için yakalama kararı çıktı.

Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına, 69 sanık hakkında da  yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

[PAGE]

"Balyoz Planı" davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun da aralarında bulunduğu 78 sanığı 18'er yıl hapis cezasına çarptırdı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 78 sanığı "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum etti.
Sanıklar hakkındaki cezanın Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca yarı oranında arttırılmasının öngörüldüğünü hatırlatan mahkeme, cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle bunun fiilen mümkün olmadığını bildirdi.

Sanıkların işlemeyi kast ettikleri eylemlerini elverişli vasıtalarla icraya başlamış olmakla birlikte ellerinde olmayan sebeplerden dolayı sonucun meydana gelmediği ve bu nedenle eylemlerinin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirten mahkeme, meydana gelecek zarar ve tehlikenin ağırlığını, kast ve kusurun yoğunluğunu, güttükleri amaç ve olaylardaki konumlar nazara alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının eski TCK'nın "cürme teşebbüs" başlığını taşıyan 61. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 18'er yıl hapis cezasına çevirdi.

Mahkeme, 78 sanık hakkında yargılama sürecindeki olumsuz tutum ve davranışlarını göz önüne alarak, eski TCK'nın cezada indirim öngören 59. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

Sanıklardan, Bulut Ömer Mirmiroğlu'nu da aynı suça ilişkin 18 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, Mirmiroğlu'nun cezasını yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışları göz önüne alınarak, eski TCK'nın 59. maddesi uyarınca 15 yıl hapse indirdi.

[PAGE]

"Balyoz Planı" davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında emekli Albay Dursun Çiçek ve hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 214 sanığı 16 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aralarında hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç, "Ergenekon" davasından da tutuklu yargılanan emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ, emekli Tuğgeneral Rıfkı Durusoy'un da aralarında bulunduğu 214 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan cezalandırılmasına karar verdi.

Bu suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değerini dikkate alarak sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, bu cezanın meydana gelen zararın ve tehlikenin ağırlığı, kast ve kusurun yoğunluğu, sanıkların güttükleri amaç ve olaylardaki konumlarını da göz önünde bulundurarak, indirilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, sonuç olarak 214 sanığın 16 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, cezalandırılan sanıklardan Tevfik Özkılıç'ın adının "gen-etüt" belgesinde geçmesine rağmen, dava konusu seminere gözlemci olarak katıldığı ve suça katılımının sabit bulunmadığını ifade ederek, bu nedenle Özkılıç'ın beraat etmesi gerektiği yönünde karşı oy kullandı.
 

[PAGE]

"Balyoz Planı" davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişiyi, 13 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma mahkeme heyeti, eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman, beyin ameliyatı geçiren albay Levent Kerim Uça'nın da aralarında bulunduğu 28 kişinin "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan cezalandırılmasına karar verdi.

Bu suçun işleniş biçimi, işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değerini dikkate alarak sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, bu cezanın meydana gelen zararın ve tehlikenin ağırlığı, kast ve kusurun yoğunluğu, sanıkların güttükleri amaç ve olaylardaki konumlarını da göz önünde bulundurarak, indirilmesini kararlaştırdı.
Sanıklara 16 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, bu sanıkların yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışlarının göz önünde bulundurarak cezalarında indirim yaptı. Mahkeme heyeti, sanıkları 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırdı.

Soruşturma kapsamında Eskişehir'deki evinde yapılan aramada dava konusu belgelerin ele geçirildiği emekli Albay Hakan Büyük hakkında "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan hüküm kuran mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimi, eylemin oluş biçimi, sanığın kastının yoğunluğu, suçun işlendiği yer ve zaman, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı ile sanığın güttüğü amacı göz önünde bulundurarak, Büyük'e 4 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme heyeti, Büyük'ün suçun işlendiği tarihte kamu görevlisi olması nedeniyle cezasını yarı oranında artırarak 6 yıla çıkardı.

Müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanma kararı

Sanık Hakan Büyük dışındaki tüm sanıkların verilen hürriyeti bağlayıcı cezanın süresini dikkate alınarak, eski TCK'nın 31. maddesi uyarınca müebbeten kamu hizmetlerinden yasaklanmalarına karar veren mahkeme heyeti, aynı sanıkların eski TCK'nın 33. maddesi gereğince hapis halleri sona erene kadar yasal kısıtlılık halinde bulundurulmasını, ayrıca bu süre içinde babalık ve kocalık sıfatının verdiği hakları kullanmaktan mahrumiyetlerini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan haklarında dava açılan 36 sanığın bu suçu işlediklerinin sabit olmadığını belirterek, beraatlerine karar verdi.

Sanıklardan haklarında yakalama emri bulunan Ali Göznek ve Ahmet Gökhan Rahtuvan ile tedavisi devam ettiğinden emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün savunmalarının alınamadığını belirten mahkeme heyeti, bu sanıklar hakkındaki dosyanın ayrılmasına hükmetti.

İddianamede yer alan ancak kimlik bilgilerinin doğru olmadığı belirlenen 2 kişiye ilişkin kamu davasının düşürülmesine karar veren mahkeme heyeti, yargılama sürecinde vefat eden Ali Tarık Akça'nın hakkındaki davanın da düşürülmesini kararlaştırdı.

20 yıl hapis cezası alan isimler

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek
Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan

18 yıl hapis cezası alan isimlerin bir kısmı

MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan
Orgeneral Bilgin Balanlı
Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri
Emekli Orgeneral Ergin Saygun
Emekli Koramiral Kadir Sağdıç
Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık
Emekli Korgeneral Nejat Bek
Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü
Deniz Cora
Emekli Albay Cemal Temizöz
Koramiral Abdullah Can Erenoğlu
Mehmet Otuzbiroğlu
Yurdaer Olcan

16 yıl hapis cezası alan isimler

Dursun Çiçek
Ahmet Zeki Üçok
Ömer Faruk Ağayarman
Ali Türksen
Erdal Akyazı

Adım adım sonuca götüren gelişmeler

[PAGE]

Adım adım sonuca götüren gelişmeler

Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu komutanları emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 250'si tutuklu 365 sanık hakkında, "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin bir gazetede yayımlanan haber üzerine başlayan 2 yıl 8 aylık hukuki süreç tamamlandı.

20 Ocak 2010'da bir gazetede haber olarak yer alan "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar, önce tutuklanıp ardından yaptıkları itirazların kabul edilmesi üzerine serbest kaldı.

Soruşturma tamamlanarak 196 sanık hakkında hazırlanan iddianame, 6 Temmuz 2010'da Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İddianamede tüm sanıkların, 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61/1'inci maddeleri gereğince cezalandırılmaları istendi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianame üzerindeki incelemelerini 19 Temmuz 2010'da tamamlayarak, aldığı tensip kararıyla Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan, koramiraller Mehmet Otuzbiroğlu ve Kadir Sağdıç ile Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarttı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ağustos 2010'da, haklarında yakalama emri çıkartılan sanıkların avukatlarının itirazlarını inceleyerek, yakalanarak cezaevine konulan emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk dışındaki 101 sanık açısından kararı oy çokluğuyla kaldırdı. Şentürk de tutukluluğuna yapılan itiraz sonrası serbest kaldı.

Yeniden tutuklama

[PAGE]

Yeniden tutuklama

Sanıkların yargılanmalarına Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda 16 Aralık 2010'da başlandı.

Davanın 11 Şubat 2011'de yapılan 13. duruşmasında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 164 sanıktan duruşmada olanların tutuklanmasına, bulunmayanların ise hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi. Bu sanıklardan önce 158'i tutuklanarak cezaevine konuldu. Yargılama devam ederken de yurt dışında görevli olan subaylar mahkemeye gelerek teslim oldu.
Davanın 14. duruşmasında, iddianamenin birinci sanığı olan Çetin Doğan'ın savunmasının alınmasına geçildi. Davada 191 sanığın savunmasının alınması 47 celsede tamamlandı.

2. "Balyoz Planı" davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "Askeri casusluk" soruşturması kapsamında, 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yapılan aramada, zemine gizlenmiş vaziyette çok sayıda dijital delil ve doküman ele geçirildi.

İncelenen bu belgeler içinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "Ergenekon terör örgütü", "Amirallere suikast" ve "Balyoz Planı" soruşturmalarıyla ilgili deliller bulundu. "Balyoz Planı" davasıyla ilgili olan deliller ise bu davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'ne 19 Şubat 2011'de yapılan e-posta ihbarı üzerine de emekli istihbarat Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde 21 Şubat 2011'de arama yapıldı. Buradaki aramada elde edilen davayla ilgili deliller de yine aynı mahkemeye yollandı.

Hem Gölcük'teki yeni deliller hem de Eskişehir'deki aramada elde edilen delillere ilişkin "Balyoz Planı" soruşturması kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı ve Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 15 ile 20'şer yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı.

[PAGE]

İddianameyi kabul kararını 28 Haziran 2011'de veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 tutuksuz sanık hakkında da "delilleri karartma" ve "kaçma" şüphesi nedeniyle yakalama emri çıkardı.
Haklarında yakalama emri verilen Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen tutuklanarak cezaevine konulurken, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul ve Tümgeneral Beyazıt Karataş ise yargılama sürecinde mahkemeye gelerek teslim oldu.

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda 15 Ağustos 2011'de görülmesine başlanan dava, 3 Ekim 2011'deki duruşmada ana davayla birleştirildi.

3. "Balyoz Planı" davası

[PAGE]

3. "Balyoz Planı" davası

Daha sonra Korgeneral Abdullah Can Erenoğlu ile eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 sanık hakkında 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle 3'üncü iddianame hazırlandı.

Soruşturma kapsamında 64'ü tutuklu 143 sanık hakkında özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından hazırlanan 264 sayfalık 3'üncü iddianame, 23 Ekim 2011'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Bu iddianameyle açılan davanın yargılamasına 26 Aralık 2011 başlayan mahkeme, iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından üçüncü celsede davayı "Balyoz Planı" ana davasıyla birleştirdi. Bu şekilde, "Balyoz Planı" davasındaki sanık sayısı, 250'si tutuklu 365'e çıktı.

Büyükanıt ve Başbuğ tanık oldu

Davanın 5 Ocak 2012'de başlanılan üçüncü iddianame sanıklarının savunmalarının alınmasının tamamlanmasının ardından, tanıkların dinlenilmesine geçildi.

Mahkeme, bu kapsamda 2 Mart 2012'de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, eski genelkurmay başkanları emekli orgeneraller Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'u tanık olarak dinledi.

Dava kapsamımda toplam 31 tanığı dinleyen mahkeme heyeti, darbe planı yapıldığı iddia edilen 2003 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak çağrılması taleplerini kabul etmedi.

Davanın 29 Mart 2012'de görülen duruşmasında Cumhuriyet savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan tarafından hazırlanan 920 sayfalık mütalaa mahkemeye sunuldu.

Davada, bilirkişi incelemesi taleplerinin kabul edilmemesi, deliller değerlendirilmeden savcılığın esas hakkındaki mütalaasını vermesi ve tanık dinletme taleplerinin kabul edilmemesini gerekçe gösteren sanık avukatları, duruşmalara girmemeye başladı.

Mahkeme, 19 Nisan 2012 günü aldığı ara karar üzerine "mazeretsiz olarak duruşmalara katılmayan" 108 sanık avukatı hakkında Avukatlık Kanunu'nun 62. maddesi de dikkate alınarak gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme ayrıca, yapılan yargılama süresinde duruşmada beyanlarda bulunan bazı sanık avukatları hakkında da gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı.

Yine mahkeme, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında da "davranışlarının adil yargılamayı etkilemeye yönelik olduğu" dikkate alınarak, gereğinin yapılması için 6 Nisan 2012'de Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Barosu'nun duruşmaya katılmayan avukatların temsil ettiği sanıklar için mahkemece istenmesine rağmen başka avukat görevlendirmemesi üzerine davada, esas hakkındaki savunmaların alınmasına geçildi. Davanın 16 Ağustos 2012 tarihindeki duruşmasında, esasa ilişkin savunmasını yapması için sağlık durumu nedeniyle ilk olarak emekli Orgeneral Ergin Saygun'a söz verildi.

Sanıkların son sözleri alındı

[PAGE]

Sanıkların son sözleri alındı

Esasa ilişkin savunmaların tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, dün de sanıkların son sözlerini aldı.

Bu arada, dava kapsamında sadece haklarında yakalama emri bulunan Ali Göznek ve Ahmet Gökhan Rahduvan'ın savunmaları alınamadı.

Dünkü duruşmada, 7 saat 15 dakika ara verilmesinin ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, "7 saat kadar üzerinde çalışmamıza rağmen hükmü tamamlayamadık, tam bir neticeye ulaşamadık. Malum sanık sayısı fazla... Hükmü açıklamak için duruşmayı yarın saat 14.00'e bırakıyoruz" açıklamasını yaptı.
Bugün saat 14.00'te başlayan duruşmada, dünkü celseye katılmayan 4 tutuksuz sanığın son sözleri alındıktan sonra yaklaşık 4 saatlik ara verildi.
Ardından mahkeme heyeti, kararı açıkladı.

Duruşmadan notlar

[PAGE]

Duruşmadan notlar

"Balyoz Planı" davasına bakan mahkemenin 365 sanıktan 325'ine ceza vermesi, bazı tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama ve yakalama emri çıkarması, sanık yakınlarının tepkisine neden oldu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkemenin kararı açıklandı.
Buna göre, mahkeme "28 Şubat" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın da aralarında bulunduğu duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına karar verdi.

Duruşmada olmayan 69 tutuksuz sanık hakkında da yakalama emri çıkarılmasına karar veren mahkeme heyeti, 250 tutuklu sanığın da bu hallerinin devamına hükmetti.

Duruşmadan notlar

Duruşmaya verilen aranın ardından 3 saat sonra salona gelen mahkeme heyeti üyeleri, kürsüdeki yerlerini aldı. Sanıkların bulunduğu bölümün ön tarafında askerlerin dizilmesi nedeniyle bazı sanıklar tepki gösterdi.
Bazı sanıkların "Biz KCK'lı mıyız?" diye söylendiği duyulurken, bir sanık da "Bizden korkuluyorsa eğer, bizim önümüzde ordular duramaz" dediği duyuldu.
Tutuklu sanık Dursun Çiçek de Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken'e yönelik "Olağan dışı bir şey mi var başkanım?" diye seslendi.

Diken de "Ben bu şekilde kırılacağınızı düşünmemiştim" diyerek, askerlere ön taraftan ayrılmalarını söyledi.

Daha sonra Diken, hükmün açıklanacağını ifade ederek, "Hüküm ayakta dinlenir. Sükunetimizi koruyalım. Herhangi bir aşırı, mağduriyetinize yol açacak davranış yapmamanızı tavsiye ediyorum. Mahkeme, işlenen suçlarla ilgili işlem yapmak zorunda kalabilir. Hükmü ayağa kalkarak dinleyeceğiz" diye uyardı.
Bunun üzerine salondaki herkes ayağa kalkarken, sanık avukatları savcı Hüseyin Kaplan'ın da ayağa kalkmasını istedi. Başkan Diken'in "Takdir sizin" demesi üzerine, savcı Kaplan da ayağa kalkarak hükmü dinledi.

Karar 45 dakikada okundu

Üye hakim Ali Efendi Peksak, yaklaşık 45 dakikada 11 sayfalık kararı okudu.
Mahkemenin 365 sanıktan 325'ine ceza vermesi, bazı tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama ve yakalama emri çıkarması, sanık yakınlarının tepkisine neden oldu.
Bazı izleyiciler, heyete yönelik "Allah belanızı versin", "Vicdansızlar" gibi sözler sarf ederken, bazı sanık yakınları da mahkeme heyetinin ayrılmasının ardından ayağa kalkarak alkışlar eşliğinde "Türkiye sizinle gurur duyuyor" sloganları attı.
Sanıklar arasında bulunan Mustafa Önsel ve Hanifi Yıldırım, heyete yönelik küfürlü konuşarak tepki gösterdi.

Mustafa Önsel, duruşma salonunda davayı izleyen Zaman gazetesi muhabirlerine de elindeki pet şişeyi fırlatarak, küfürlü konuştu. Diğer sanıkların da bu muhabirlere doğru yönelmesi üzerine avukat İlkay Sezer, muhabirlerin önüne geçerek sanıkları sakin olmaları yönünde uyardı.
Kararın açıklanmasının ardından sanıklar ve sanık yakınları uzun süre salonda kalırken, birbirlerine destek oldular. Yakınları sanıklara, sanıklar da ağlayan yakınlarına "Başınızı dik tutun, üzülmeyin" diye destek verdi.
Sanık yakınları salonda Türk bayrağı açarken, sanıklarla birlikte İstiklal Marşı'nı okudu. Yine kararın okunmasının ardından bazı sanık yakınları fenalık geçirdi. Bayılan sanık yakınlarına dava nedeniyle görevli olan sağlık ekipleri müdahale etti.

Sanıkların açıklamaları

Gazetecilerin karara ilişkin sorularını yanıtlayan tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Ölmeye hazırız. Zindanda olmamız, dışarıda olmamızdan daha güçlüdür. Halkın uyanmasına daha da yardımcı olacaktır. Salonda 'Adalet mülkün temelidir' yazılıyor. Adalet mülkün temeli değil, zulmün aracı olmuş" dedi.
Emeli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına da "Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletine ders olsun" diye konuştu.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi