Diyarbakır'ın yatırımcısı da göç ediyor

Abone ol

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

Sürekli olarak gündeme getirdiğim konulardan bir tanesi de mevcut yatırımcıların kıymetini bilmemiz gerekliliğiydi. Hep yeni yatırımcı gelsin, hep yeni şeyler olsun diye uzun zamandır çalışma yürütülüyor. Oysa bu süreçte elini değil gövdesini taşın altına koyarak Diyarbakır'a yatırım yapan sanayici hiç göz önüne alınmadı. Çok önem verdiğim ve Diyarbakır'a çok şeyler katan bir işletmemizin sahibinden 'yatırımı taşımayı düşünüyorum' sözlerini duymak beni günlerce düşündürmüştü. Verdiğimiz emek ve çabalar yerini bulmuyor mu diye. Evet bulmuyor. Şimdi aynı cümleyi hayata geçirerek, yatırımını götürecek bir sanayicimiz var. Diyarbakır'da değil bölgede bir ilke imza atarak yaklaşık 2.5 milyon TL'ye tesis kuran Birey Yapı İnşaat Mühendislik Limited şirketi yatırımını başka bir ile taşıyor. Birey Yapı, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 2'nci Etap'ta, 2 bin 500 metrekaresi kapalı toplam 51 bin metrekare alanda ayda 14 bin metrekareye yakın panel radyatör üretiyordu. Ürünlerinde Korpan markasını kullanan Birey Yapı'nın sahibi Recep Uçar sıklıkla görüştüğüm bir sanayici. O kadar dolu ki. o sıkıntılarını anlattıkça ben tesiste istihdam edilen 42 kişiyi düşünüyorum.

Aslında Recep Uçar'ın hedefleri büyüktü. Ortadoğu'ya açılmak ve yaklaşık 100 kişi istihdam etmek.

1.5 yıldır Diyarbakır'da bir ilke imza attıklarını söyleyen Recep Uçar, bu süre içerisinde kentten bir yetkili kişinin bile  kapılarını çalmadığını belirtiyor. Uçar, vadeli ürün satışı yaptığı için nakit sıkıntısı içerisine girdiğini ancak, 2.5 milyon TL yatırıma karşılık 700 bin TL kredi bulmadığını dile getiriyor.

Uçar memleket sevdalısı bir sanayici... Tesisi ilk kurduğu günlerde kendisi ile ilgili haber yaptığımda, bunu bana defalarca ifade etmişti. Çünkü Diyarbakır'da yaşamadığı halde, 20 yıl boyunca yaptığı birikimini getirip Diyarbakır'a gömmüştü. Birey Yapı artık Ankara Gölbaşı'na gidiyor. Uçar her kelimesinde 'üzgünüm' diyor. "Biz memleketimize sahip çıktık, ama memleketimiz bize sahip çıkmadı" diye ekliyor.

Şimdi oturup düşünelim. Mevcut sanayicilerimizle yaptığımız her görüşmede mutlaka eksikler ve yanlışlar karşımıza çıkıyor. Dayanabilen kalıyor. Dayanamayan gidiyor. Yaşananlar tamamen yöneticilerimizin duyarsızlığından. Sorumlu aranıyorsa bu duruma bu kenti yönettiğini iddia eden herkes biraz sorumlu. Ne olacak şimdi Birey Yapı'nın istihdam ettiği 42 kişi? Ne olacak bu 42 kişinin ekmek götürdüğü evler? Deveye sormuşlar neren eğri , devede nerem doğru ki demiş. Hep Diyarbakır'a zarar verecek haberlerden, kendimi ve gazetemi uzak tutuyorum. Ama Birey Yapı'nın gidişi herkes tarafından bilinmeli... Bunun son olmayacağı da ciddiyetle dikkate alınmalı. Hatta ve hatta Recep Uçar'ı yatırımını Ankara'ya götürmemesi için ikna etmeliyiz.  Bizim yatırımımızı başka şehirlere gönderecek kadar lüksümüz yok. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı