Diyarbakır'a 12 milyon liralık ödenek
Kente aktarılan 12 milyon liralık kaynaktan 3 bin 390 çiftçinin yararlandı.
Abone olDİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yüzde 50 hibe destekle makine ekipman desteği kapsamında Diyarbakır'a 12 milyon lira ödenek aktarıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca kente aktarılan 12 milyon liralık kaynaktan, yüzde 50 hibe desteği kapsamında 3 bin 390 çiftçinin yararlandığını ve teknolojisini yenilediğini söyledi.
Çiftçilerin bakanlıkça sağlanan destek ile yayınlanan genelge doğrultusunda balyalamadan, sap toplamalı saman makinesine, çay biçme makinesinden el traktörüne kadar tarımda verimliliği artıracak 32 çeşit makineden faydalanabildiğini ifade eden Koçkaya, bu kapsamda 12 milyon liralık kaynağın Diyarbakır'a gönderildiğini belirtti.
Koçkaya, çiftçilerin başvurularını aldıklarını sözleşmelerini tamamladıklarını kaydederek, "Makinelerin teslimatları sürüyor. Bu ay içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılacağı törenle çiftçilerimize makineleri teslim edilecek. Bir fuar havasında geçecek etkinlik firmalar tarım makineleri ile adeta şov yapacak. Çiftçilerimiz de makinelerini Bakanımızın elinden teslim alma fırsatı bulacak" dedi.
24 milyon liralık teknolojik yenileme sağlandı
Koçkaya, Diyarbakır çiftçisinin teknolojiye büyük ilgi gösterdiğini, hibe desteğe Diyarbakır'dan yoğun başvuru aldıklarını belirterek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da Diyarbakır çiftçisine jest yaparak başvuruda bulunan ve evraklarını eksiksiz tamamlayan tüm çiftçilere bu fırsattan yararlanma hakkı verdiğini söyledi.
Başvuruda bulunanlardan hak edişi kazandıktan sonra bazı çiftçilerin belgelerinde sahte ruhsat tespit ettiklerine de dikkati çeken Koçkaya, sahte ruhsatlarla ilgili 8 kişi hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.
Koçkaya, şöyle konuştu.
"Belgelerde usulsüzlük tespit ettiğimiz çiftçiler bu haktan mahrum kaldı. 100 çiftçi de evraklarını zamanında teslim etmedi. Bunların dışında başvuruda bulunarak dürüst bir şekilde evraklarını eksiksiz tamamlayan 3 bin 390 çiftçi bu destekten faydalanmaya hak kazandı. Bu kapsamda çiftçinin tercih ettiği makinenin bedelinin yüzde 50'sini firmaya ödüyoruz. Geriye kalan yüzde 50'lik kısmı da vatandaş firma ile arasındaki anlaşmaya göre ödüyor. Bakanlıkça tahsis edilen ödeneklerin çiftçiye aktarılması ile Diyarbakır tarımında 24 milyon liralık teknolojik yenileme sağlandı. Bu çok ciddi bir rakam. Tarımda teknolojinin faydalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz görüyoruz da. Diyarbakır çiftçisi teknolojiyi benimsedi. Bazen bir makinenin yaptığı işi 20 işçi bile yapamıyor. Makine ekipman desteği kapsamında alınan ve Valilikçe bir genelge doğrultusunda zorunlu hale getirilen sap toplamalı saman makinesi ile anız yakılması gözlemlerimize göre yüzde 70 azaldı. Artık Güneydoğu'da makineli pamuk hasadı başladı. Çiftçiler bu makinelerle üretim yaparken tohum ve gübre tasarrufu sağladı. Bu makineyi biçerdöverine takan çiftçiyi ayrıca yüzde 50 hibe ile ödüllendirmiş oluyoruz. Bu sayede hem anız yakma olaylarında azalma meydana geldi, hem de toplanan anızların kilogramı 30 kuruştan satılması ile toplanan saman ekonomiye kazandırılmış oldu. Her biri tarımda çiftçinin giderini azaltacak gelirini de artıracak makineler tespit ettik. Bu desteğin çiftçimize hayırlı olmasını diliyoruz."
Damlama sulamaya 2.5 milyon lira destek
Koçkaya, bakanlıkça makine ekipmanın yanı sıra sulama sistemleri için de Diyarbakır'a kaynak aktarıldığını belirterek, bu kapsamda damlama sulama sistemi için yapılan 908 başvurudan onaylanan 208'i için 2.5 milyon lira destek aktarıldığını söyledi.
Başvurularda hisseli olmayan tapulu müstakil arazilere öncelik verdiklerine de dikkati çeken Koçkaya, bu kaynağın da ilave olması ile bakanlıkça Diyarbakır'a toplamda 14.5 milyon lira kaynak aktarıldığını, çiftçi katkısı ile Diyarbakır tarımına yapılan yatırımın ise 29 milyon liraya ulaştığını belirtti.