Dış ticaret ekimde de arttı

İthalat ve ihracatın birim ve miktar endeksleri, yılın 10'uncu ayında da artış gösterdi. İthalatın artış hızı, ihracatın yine üzerinde çıktı.

Abone ol

ANKARA - Dış ticarette, bu yılın Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracat birim değeri yüzde 3,6, ithalat birim değeri yüzde 7,1 artarken, miktar bazında endekslerde artış oranları ihracatta yüzde 5'e, ithalatta yüzde 26,9'a ulaştı.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 'Dış Ticaret Endeksleri 2010 Ekim Ayı Sonuçları'nı açıkladı.

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre, ana sektörler itibariyle Ekim'de ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 1,5, balıkçılıkta yüzde 24,4, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 22,7 ve imalat sanayinde yüzde 3,4 arttı.

İthalat birim değer endeksleri ise bu yıl Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 22,7, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 18,8, imalat sanayinde yüzde 3,8 artış gösterdi.

Miktar endeksleri

Bu yılın Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 5, ithalat miktar endeksi de yüzde 26,9 arttı.

İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 3,3, balıkçılıkta yüzde 36,4 azaldı, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 49,4, imalat sanayinde yüzde 4,9 oranında arttı.

Aynı ayda, ithalat miktar endeksleri tarım ve ormancılıkta yüzde 0,1 azaldı, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 27,4 ve imalat sanayinde yüzde 27,6 yükseldi.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı