Dershaneciler internete kapak mı atıyor?

Abone ol

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Dershanelerin dönüşümü tartışması devam ediyor. Açık lise, özel okul alternatifleri gündemde. Özel okula ya da açık liseye dönüşmek istemeyenler için halk eğitim merkezi veya özel etüt eğitim merkezi seçenekleri de bulunuyor. Bütün bunların yanında e-dershane, online, sanal dershane potansiyelleri de değerlendiriliyor. Online deneme sınavlarına ilgi artıyor.Dershanesini bırakıp online özel ders sitelerinde sınavlara hazırlanan öğrenciler var. Hali hazırda pek çok sanal dershane girişimi var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Dershanesi ile ortak girişimi online ücretsiz dershane, Akıllı Dershane sektörde. FEM Dershaneleri’nin TEKNO FEM, Final Dershanesi’nin mobilsoru.com adlı bir sitesi bulunuyor. E-dershane konusunda dershanelere altyapı çözümleri üreten DATASİS’ten görüştüğümüz yetkililer, dershanecilerden önümüzdeki dönemde web tabanlı dershane altyapıları konusunda talep gelebileceğini söyledi.

Yüksek öğretime geçiş için her yıl 2 milyon 100 bin öğrenci dershanelerde sınavlara hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, Türkiye’de 3 bin 802 adet dershane var. Bu dershaneler her yıl yaklaşık 5 milyar lira ciro yaratıyor. Bugünlerde ise sektörde MEB’in pilot uygulamayla önünü açtığı dershanlerin e-dershaneye dönüşmesi, televizyon üzerinden sınavlara yönelik eğitim platformu yatırımlarının hızlanabileceği ve online özel ders veren web sitesi girişimlerinin artacağı konuşuluyor. 

E-dershaneler, akıllı cep telefonları, tablet pc ya da laptop üzerinden erişilebilen eğitim platformları ‘yeni nesil öğrenme platformu’ olarak tanımlanıyor.

Uğur Dershaneleri’nin TV’si var

Bu tür uygulamaları olan pek çok dershane var. Bu girişimlerin artabileceği konuluşuyor. Dershaneye giden öğrenciler aynı zamanda youtube gibi internet sitelerinden konu anlatımı dinliyor, soru çözümü izliyor. Cep telefonlarına soru paketleri yüklüyor. Uğur Dershanesi’nin yatırımı online dershane Uğur TV+’de, 3 bin’den fazla konu anlatım videosu ve 50 binin üzerinde soru bulunuyor. Akıllı Platform olarak tanımlanan Uğur TV+’, SBS ve YGS-LYS’ye hazırlık çalışmalarında kullanılıyor.

Sabancı’nın ZTV’si KPSS’ye hazırlıyor

Demet Sabancı Çetindoğan’ın kurucusu olduğu eğitim ve gençlik kanalı ZTV web yayını yapıyor. ZTV’de KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), YGS (Yüksek Lisans Giriş Sınavı, LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı), DGS (Dikey Geçiş Sınavı), Açık İlköğretim ve Açık Lise sınavlarına hazırlanan öğrenciler, MEB’in müfredatında yer alan tüm dersleri ve soru çözümlerine buradan ulaşıyor. ZTV’de Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, İnkılap Tarihi, Matematik, Fizik, Kimya, Tarih, Coğrafya gibi dersler görsel argümanlarla da desteklenerek anlatılıyor.Futbolcu Ardan Turan’ın da yatırımcıları arasında olduğu bir sanal derhane yatırımı mavikep.com’da online özel dershanelerden birisi.

MEB, e-dershane sisteminin yaygınlaştırılması için çalışıyor. Geçen yıl gerçekleştirilen pilot uygulamayla 45 bin öğrenci internetten dershaneye gitti. Matematik ve fizik dersleri interaktif verildi. İnternetten canlı olarak takip edilip soru da sorulabilen sistemde öğretmenler tüm konuları detaylı olarak öğrencilere aktarıyor. Öğretmenlere yazılı olarak soru da gönderilebiliyor. Sadece 12. sınıf öğrencilerinin katılabildiği dershaneden mezun öğrencilerin de yararlanması için çalışma yapılması bekleniyor.

Vakıf kurup kamulaşacağız

İnekle.com’un bir diğer kurucusu Selen Karan ise “Bir ay içinde Birebir Eğitim Vakfını kurarak kamulaşacağız. Bir diğer projemiz de şirketlerin ya da bireysel kişilerin inekle.com’a direk bağış yapabilmesini sağlamak” dedi.

Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, online eğitim uygulamalarının kolaylaştırıcı bir unsur olarak kullanılabileceğini söyledi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Başkanı Faruk Köprülü de online dershane seçeneğinin de bir yol olabileceğini ifade etti.

‘Dershaneyi bırakıp inekle.com’a geldi’

Online eğitimde trend ‘kişiselleştirme’. Türkiye’de bu gişirimlerin sayıları artıyor. İlk online özel ders sitesi inekle.com’da bu girişimlerden biri. İnekle.com’da ilkokul, ortaokul ve lise ögrencileri, sayısal derslerdeki sorularını ihtiyaç duydukları an Bogaziçi, İTÜ, ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi okullarda okuyan üniversitelilere soruyor. Öğrenciler, inekle.com’a girip dakika satın alarak bire bir ders işliyor. Site 45 binden fazla öğrenciye ulaştı. İnekle.com kurucularıdan Tarık Yıldırım, “Dershanesini, özel ders öğretmeni bırakıp, sınava inekle.com’da hazırlananlar var. Bir öğrencimiz TM’de bine girdi. Boğaziçi ekonomi bölümünde okuyor. Yakında inekle’nin öğretmenlerinden olacak” dedi.

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu