DenizBank, 650 milyon dolarlık sendikasyon aldı

12 ülkeden 30 bankanın katılımıyla temin edilen kredi, ihracatın finansmanında kullanılacak.

Abone ol

İSTANBUL - DenizBank, uluslararası piyasalardan 650 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in katıldığı imza töreniyle açıklanan kredinin tamamı, ihracatın finansmanında kullanılacak.

Standard Chartered ve Wells Fargo koordinatörlüğünde dolar ve euro olmak üzere iki dilimden oluşan toplam 650 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi, 12 ülkeden 30 bankanın katılımıyla temin edildi.

Bankanın sağladığı 1 yıl vadeli kredinin toplam maliyeti, yıllık libor/euribor artı yüzde 1,3 olarak belirlendi.

Bankacılık efendi bir tavır içindedir

Ateş, bir gazetecinin "Munzam tartışması var. Özellikle bankalar cephesinde bağırmalar, çağırmalar var. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Kanaatimce bankacılık sektörü genelde efendi bir tavır içindedir. Açık konuşmak gerekirse bazen haksız bazı yüklenmeler ve ithamlarla karşılaşıldığı halde biz hiç sesimizi çıkarmadan yine hizmetimize devam ediyoruz.

Geçen yıl ülkemizde ekonomi 4,7 daraldı. Genelde bütün dünyada muazzam teşvik politikaları uygulandı. Ülkemizde vergi verenden bir lira alıp da banka sektörüne şu veya bu şekilde aktarılmadı, gerek de olmadı. Ancak bankaların topladıkları paradan direkt Merkez Bankasına zorunlu karşılık olarak yatırdıkları oranlar birkaç puan gevşetilmiştir. Ekonominin tekrar düzlüğe çıkmasının sonucu olarak, para politikalarında eski duruma dönüş var. Normaldir. Zaten Merkez Bankasının, bültenlerinde bunu açıkça beyan ettiğini gördük.

Tartışılan; ödenen faizin sıfırlanması

Burada sanıyorum tartışma konusu olan, kesintilere şu ana kadar ödenen faizin sıfırlanmasıydı. Burada iki konu gündeme geldi. BDDK'nın kritikleri oldu. Bankacılara yansıması itibarıyla, bunun net aracılık maliyetlerini artırıcı etkisi olacağı, dolayısıyla artan maliyetlerin azalan karlılıklarla sonuçlanacağı ifade edildi."

Hakan Ateş, Türkiye'de bankacılık sektörünün karlılığında son 2 yıldır özellikle faizlerdeki gerilemeye bağlı olarak artış olduğuna dikkati çekerek, "Ama bunun sürüp devam edeceği gibi illüzyona kapılmamak gerekir. Kararın, bankaların karları üzerinde çok doğrudan etkili olacağı kanaatinde değilim. Merkez Bankası açısından politika faizinin artırılması bana göre çok daha menfi etki yapar. Şu anda 7 olan politika faizlerinin devamı, kanaatimce ekonominin hayrınadır. Ama faizi sıfırlaması, bankaların hesaplarını olumsuz etkilemiştir. Bunun tabii ki piyasaya belli ölçüde yansıması olabilir" yorumu yaptı.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı