Değişiklik teklifinde maddeler bugün görüşülecek

Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri tamamlandı. Komisyon bugün saat 11.00’de yeniden toplanarak teklifin maddelerini görüşecek

Abone ol

ANKARA  - Meclis Anayasa Komisyonu’nda Anayasa değişikliği teklifinin ilk gününde, geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklifin maddelerine geçilmesine AKP milletvekilleri ile BDP’li Hamit Geylani’nin oyuyla karar verildi. Komisyon bugün saat 11.00’de yeniden toplanarak teklifin maddelerini görüşmeye başlayacak.

Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu’ndaki ilk günkü görüşmeleri yaklaşık 10.5 saatte tamamlandı. Beklentilerin aksine iktidar ve muhalefet arasında büyük bir gerginlik ve kavganın yaşanmadığı komisyon toplantısında hükümet adına söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, görüşmelerin Anayasa Komisyonu’na yaraşır bir havada geçtiğini belirterek, “Birileri için sürpriz olmuştur” dedi. Çiçek, Anayasa değişikliğinin bugünün konusu olmadığını ve değişiklik ihtiyacının bir partiden kaynaklanmadığını söyledi. 28 yıldır Anayasa değişikliğinin tartışıldığını, 23 yılda 16 kez değişiklik yapıldığını belirten Çiçek, “Belli ki, bu Anayasa sorunlu bir Anayasa. Partilerden bağımsız olarak Türkiye’de Anayasa sorunu olmuş” dedi.

CHP'nin 1993 raporu okundu

Çiçek, Anayasa değişikliği konusunda CHP’nin 1993 tarihli raporundan bir bölüm okurken, 17 yıldır vatandaşa yeni bir Anayasa vaat edildiğini ancak bunun yerine getirilmemesinin ezikliğinin yaşandığını söyledi. Anayasanın tümüyle yeniden yazılması gerektiğine işaret eden Çiçek, “Önemli bir problem var, giderek ağırlaşan sorunların kaynağı. Bunu biz demiyoruz. CHP’nin önerisi” şeklindeki sözlerine CHP’li İsa Gök, “Bunda sonra yok” sözleriyle itiraz etti. Çiçek ise siyaset kurumunun yeni bir Anayasa yapamadığını, uzlaşma sağlanamayınca bazen tek maddelik bazen 30 maddelik değişiklik yapmak zorunda kalındığını kaydetti. Çiçek, “Türk parlamentosu gün gelecek birlikte Anayasa yapabilme imkanı bulacak. Bunu niyet okuyarak değil realitelerle yaparsak olur” dedi.

Çiçek: Anayasa değişikliği toplumsal bir talep

Anayasa değişikliğiyle ilgili uzlaşma aradıklarını ancak bulamadıklarını kaydeden Çiçek ‘üzüm yemek’ten yana olduklarını belirtirken 2007 seçimleri sonrasında Meclis Başkanlığı’na Anayasa değişikliğine ilişkin fikir sunulduğunu ancak AKP hakkında kapatma davası açıldığını söyledi. Davanın sonuçlanmasının ardından da Meclis Başkanı’nın Meclis’te grubu bulunan partilere uzlaşma komisyonu kurulması için yazı yazdığını ancak CHP’nin üye vermediğini hatırlatan Çiçek, Anayasa değişikliğinin toplumsal bir talep olduğunu ifade etti. Toplumun bu talebine duyarsız kalamayacaklarını belirten Çiçek, muhalefete, “Getirdiğimiz teklifte yanlış hususlar varsa önerge verirsiniz, destek veririz. Mevcut paketi iyileştirmek noktasında çaba olursa komisyonda faydalı bir çalışma yapılmış olur” dedi. Anayasanın ilk 3 maddesinin herkesin ortak paydası olduğunu, herkes tarafından benimsendiğini de söyleyen Çiçek, yargı kararlarının uygulanabilir olması ile kabul edilebilir olmasının birbirinden ayrı olduğunu söyledi. Muhalefetin teklifin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu yönündeki eleştirilerine de yanıt veren Çiçek, yargı, yürütme ve yasamanın birbirine hasım kurumlar olmadığını ortak görev yapmak durumunda olduklarını söyledi.

Muhalefetin AKP’nin Yüce Divan’dan kaçmak için yargıyı yeniden yapılandırdığı yönündeki eleştirilerine ise Çiçek, “Herkes işini doğru yapar, yapmazsa birgün hesabını verir. Bunu biz kendimiz için yapmıyoruz, bugün biz yapıyoruz yarın kim olacak ne garantisi var. Yüce Divan’da sadece bakanlar kurulu yargılanmıyor ki, yüksek mahkeme başkanları, üyeleri de yargılanıyor. Yüce Divan’da görev yapacak hakimler de tek kanaldan seçilmiyor. Seçilenler o kadar kötü adamlar mı ki birileri seçti diye vicdanını bir kenara koyacak. Peşinen orada görev yapacak insanları zan altında bırakırsak bu ülkede güven nasıl olacak” diye yanıt verdi.

Çiçek'ten dokunulmazlık savunması

Muhalefete "Hepimiz şikayet ediyorsak birinin teklif getirmesini beklememize gerek yok, herkes teklif verebilir. Kamuoyu sizin doğrularınızı görmek ister” diye seslenen Çiçek, milletvekili dokunulmazlığı konusunda ise, “Kendi kendimize haksızlık yapmayalım. Kamuoyunda ‘dokunulmazlık olmasa herkesin ipliği pazara çıkacak’ gibi bir görüntü yaratılıyor. Kendi kendimizi tüm kötülüklerin merkezine koyuyoruz. Kovuşturma, soruşturma ayrıcalığı sadece yasama da mı var; her erkin kendi görevini yapabilmesi için bazı ayrıcalıkları var. Şu milletvekillerinin dokunulmayacak ne hali var, heryerden dokunuluyor” diye konuştu. Muhalefete ‘Şu Anayasadaki tüm ayrıcalıklarla ilgili teklif getirin, birlikte bakalım’ diye seslenen Çiçek, yine muhalefet milletvekillerinin teklife yönelik ‘havuç’ ifadesine de “Bu teklif referanduma gidecekse, havuç tavşan ilişkisi akla gelebilir, tenzih ederim” şeklinde yanıt verdi.

Çiçek’in dokunulmazlıkla ilgili sözlerine CHP’li milletvekilleri, ‘dokunulmazlığı savunuyorsunuz’ şeklinde itiraz ederken Çiçek de, “Metin ortaya koymadınız ki, koyun bakalım” karşılığını verdi. Anayasa değişikliğinin destek bulamazsa vatandaşa gideceğini belirten Çiçek, “Burada provasını yapmış oluyoruz. Millete gitmek önemli ancak çıkacak sonucu kabul etmek de çok önemli” dedi.

"Bana değil tutuklayana sorun"

Yargı tartışmalarını da değerlendiren Çiçek, Adalet Bakanlığı döneminde HSYK’yı iki kez toplantıya çağırdığını ancak buna yanaşılmadığını söyledi. Çiçek, “Bütün kabahati Adalet Bakanı’na -arkadaşım olduğu için söylemiyorum-bulmamak lazım. Bu sistem problem üretmeye müsait” dedi. Çiçek’in sözlerine CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, “Ağzınızdan bal damlıyor ama empati yapmıyorsunuz Erzincan’ı niye aradınız” şeklinde itiraz etti. Çiçek ise, “Bu konu yargıda biraz bekleyelim, yargı devam ederken konuşmayalım. O arkadaş tutuklu” karşılığını verdi. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise, “Niye tutuklu, nasıl tutuklandı” diye sorarken Çiçek, “Onu bana sormayın, tutuklayana sorun” dedi.

"Ağzınızdan ben damlıyorum"

Bakan Çiçek’in konuşmasının ardından söz alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise Bakanın CHP’nin raporunu okuduğunu ancak AKP’nin teklifinin Anayasayı daha ilkel bir yapıya götürdüğünü savundu. Gök, Bakan’ın Adalet Bakanlığı döneminde HSYK’yı iki kez toplantıya çağırdığına ilişkin sözlerine itiraz ederken Bakan Çiçek, “İki defa toplantıya çağırdık, kararname var, çıkaralım ondan sonra dediler. Beklentiler farklı, Yargıtay’dan yeni üyeler seçilecek farklı bir kompozisyon oluşacaktı. Benden evvelkilerin de Kurulun oluşumundan şikayetleri vardı” dedi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da söz alarak Bakan Çiçek’e, “Ağzınızdan ben damlıyorum. Mükemmel savunma oyuncususunuz. Bu teklif ancak bu kadar savunulabilirdi. Sizi tebrik ediyorum” dedi.

BDP desteği ile maddelere geçilmesi kabul edildi

Teklifin tümü üzerindeki konuşmaların tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi oylanırken, AKP’li komisyon üyeleri ve BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani olumlu yönde oy kullandı. Komisyon bugün saat 11.00’de toplanarak teklifin maddelerini görüşmeye başlayacak.

36 şehirde 500 büyük kuyumcu yakın takipte Sanat, yenilikçi bir platform olarak dijital dünyaya taşınıyor Ünlü müzayede evleri umduğunu bulamadı Gümrüklerde sanal ‘Muhafız’lar iş başında BİM’den katılım bankası adımı! KAP’a bildirildi