Davutoğlu'ndan taşeron eleştirisi

Davutoğlu "Suriye konusunda 'ABD tavır koyuyor' diye Suriye'deki zulümlere göz mü yumalım" diye sordu.

Abone ol

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, taşeronluk tartışmalarına tepki göstererek, "İran konusunda ABD'ye hayır derken ne kadar bağımsızsak Suriye konusunda destek verirken de o kadar bağımsız" olduklarını söyledi. Davutoğlu, "Suriye konusunda 'ABD tavır koyuyor' diye Suriye'deki zulümlere göz mü yumalım" diye sordu.

Bakan Davutoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2012 bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.

"Hayır diyebilen bir Türkiye istiyoruz" yaklaşımı olduklarını anlatan Davutoğlu, geçen yılki bütçe görüşmelerinde de İran konusunda Amerika'yı üzen bir tavır sergiledikleri için eksen kayması ile suçlandıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"Altına imza attığımız Tahran anlaşmasına uygun olarak Brezilya ile birlikte onurlu şekilde BM'de çok nadirdir. Daimi üyelerin evet dediği bir şeye iki üyenin hayır demesi. O ‘hayır'ı derken kimin taşeronuyduk. ABD'ye, İran'a yönelik yaptırımlara ‘hayır' derken ne kadar bağımsızsak füze kalkanı yerleştirirken aynı ölçüde bağımsızdık. Taşeron suçlamalarını eleştiren Davutoğlu, ABD'nin ve İsrail'in en yakın işbirliği yaptığı lider Mübarek'e Başbakan'ın "Gitme vakti geldi" diye seslenirken, ABD'nin ne kadarı taşeronu ise, Esad'a da "Halkına zulmetme" derken o kadar bağımsız ve taşeronduk" dedi.

Taşeron ifadesinin bu kadar kullanılmasının arkasında, "O kadar zayıf ve güçsüzüz ki birileri planlar, biz o plan içinde yer alırız planlananı değiştiremeyiz" bakış açısı olduğunu ileri süren Davutoğlu bu zihniyeti değiştirmek istediklerini belirterek, "Planı da biz yaparız, ilkeyi de biz koyarız söylemi de biz geliştiririz. Bazen haklı ve doğru ise ABD ile uyumlu olabilir. Bazen haklı ve doğru ise İran'la uyumlu olabilir. Bazen AB ile. Hakikat arayışında herkesle çatışacak değiliz. Suriye konusunda ABD tavır koyuyor diye Suriye'deki zulümlere göz mü yumalım. İran konusunda ilkesel bir tavır koyduk bu konuda da ilkesel bir tavır takındık" dedi.

ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti AK Parti'den 'köpek yasası' eleştirilerine tepki Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı