Davutoğlu Çin gezisini yarıda kesti

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye sınırındaki hareketliliği yakından takip etmek üzere Türkiye'ye dönüyor.

Abone ol
PEKİN - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırındaki hareketlilik devam ettiği için durumu yakından takip etmek üzere bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın heyetinden ayılarak Pekin'den Türkiye'ye dönecek.
 
Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın Çin ziyaretine eşlik eden Davutoğlu, gezinin Şanghay ayağına katılmayarak bugün Türkiye'ye dönecek.
 
Bu arada Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile telefon görüşmesi yaptı. BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile dünden beri telefon görüşmeleri yapan Davutoğlu, Hague'e Suriye sınırındaki son gelişmeleri aktardı. Davutoğlu'nun Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ile de görüşmesi bekleniyor.
 
Clinton'la görüştü
Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dışişleri Bakanları ile dün başlayan temasları çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ile görüşerek Suriye sınırındaki son gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'deki temaslarına refakat eden Davutoğlu, buradan telefonda aradığı Clinton'a diğer BMGK üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmeler ve Suriye sınırındaki olaylara ilişkin bilgi verdi.
Davutoğlu, görüşmede, Suriye sınırındaki son gelişmelerin kaygı verici olduğunu vurguladı.
 
Nükleer görüşmeleri 14 Nisan'da İstanbul'da
 
Öte yandan Resmi Twitter hesabından açıklamalar yapan Davutoğlu, Avrupa Birliği yetkilileri ile bazı İranlı yetkililerin görüşmelerin 14 Nisan'da İstanbul'da yapılacağı yönündeki açıklamaları teyit etti. 
 
Geçen hafta İran tarafının görüşmelerin İstanbul'da değil de Bağdat, Beyrut ya da Şam'da yapılmasını istediği yönünde açıklamalar yapılmış, hafta sonunda ise görüşmelerin İstanbul'da yapılacağına dair haberler çıkmıştı. Çin'de bulunan Erdoğan ise bunun teyit edilmemiş bir bilgi olduğunu belirterek, bu konuda yorum yapmamıştı. 
 
Görüşmelerin mekanını İstanbul olarak duyuran Davutoğlu, "Türkiye olarak bölgedeki tüm sorunların çözümü için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da katkıda bulunmaya kararlıyız. Sorunlara diplomasi ve müzakereler yoluyla çözüm bulunmasından yanayız. İlkesel tutumumuz ise nettir: Bölgemizin her türlü nükleer silahtan ve kitle imha silahlarından arındırılmasını istiyoruz" dedi.
 
İran ile P5+1 ülkeleri ile son tur müzakereler de geçen yıl İstanbul'da yapılmış, ancak görüşmeler ilerleme kaydedilemediği için kesintiye uğramıştı. 
Kemal Kılıçdaroğlu hakkında iddianame düzenlendi Geri adım yok, küçük rötuşlar masada Enflasyondan arındırılmış satışlar zayıf kaldı, ikinci 500’ün performansı düştü Makine üreticileri, vize sorununa çözüm istiyor Alman Master Builders MBT Tech'in % 51'ini aldı