'Dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor'
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Kavlak, "Dünya genelinde 65 milyondan fazla yerinden olmuş kişi bulunmaktadır. Son verilere göre, dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor." açıklamasını yaptı.
Abone olSığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, dünya genelinde 65 milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu belirterek, "Son verilere göre, dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor ve günde 34 bin kişi maalesef yaşadıkları topraklardan ayrılıyor." dedi.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin İngiltere Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlediği Refwork Projesi'nin üçüncü aşaması olan "Mültecileri Haberleştirmek" faaliyeti kapsamında "Bölgesel Basın Buluşmaları" programı gerçekleştirildi.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Kavlak, programın açılışında yaptığı konuşmada, "Dünya genelinde 65 milyondan fazla yerinden olmuş kişi bulunmaktadır ve sadece 2015 yılında 12 milyon kişi yaşadıkları yerden olmuşlardır. Son verilere göre, dakikada 24 kişi ülkesinden, yerinden ayrılmak zorunda kalıyor ve günde 34 bin kişi maalesef yaşadıkları topraklardan ayrılıyor." diyen Kavlak, geçmişten bugüne çok sayıda sığınmacının Türkiye'ye başvurduğuna işaret etti.
Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısının 2 milyon 753 bin 696 olduğunu aktaran Kavlak, "Suriyelilerin yaklaşık yüzde 9'u yani 253 bin 748 kişi Türkiye'de 25 ayrı kampta barınıyor. Yoğun olarak sırasıyla Şanlıurfa, İstanbul, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa ve İzmir'de yaşıyor. Ayrıca, Suriyeliler dışında çoğunluğu Irak, Afganistan, İran ve Somali'den gelenlerin oluşturduğu 300 binden fazla Suriyeli olmayan sığınmacı bulunmaktadır." ifadesini kullandı.
"Mülteciler konusu hak temelli ele alınmalı"
Kavlak, mülteci sorunlarına ilişkin doğru ve profesyonel haber üretiminde, sığınma ve göç kavramlarının hatalı kullanımından veya yanlış kavramlarla ilişkilendirilmesinden kaynaklanan sorunların olduğuna değindi.
Basında yer alan haberlerin bazılarından örnekler veren Kavlak, söz konusu haberlerde Suriyelilere yönelik negatif algı yaratıldığını, insani boyutun çok fazla yer almadığını öne sürdü.
Kaçak, göçmen, sığınmacı, mülteci, düzensiz göçmen gibi kavramların yanlış kullanılmaması gerektiğine işaret eden Kavlak, bu konuda daha hassas olunmasını istedi.
Basının etkin kültürel iletkenlerden biri olduğuna dikkati çeken Kavlak, basın dilinin kutuplaştırmayı pekiştirmeden, sorumluluk duygusuyla kullanılmasının önemli olduğunu bildirdi.
Programa destek veren İngiltere Büyükelçiliği adına konuşan Basın ve Projelerden Sorumlu Müsteşar Najma Bouakaze Khan, birçok alanda kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çeşitli çalışmalar yaptıklarına değindi.
İngiltere Büyükelçiliğinin Türkiye'de göç ve mülteciler alanında yapılacak çalışmalar için bu yıl 3 milyon sterlinin üzerinde fon ayırdığını dile getiren Khan, Türkiye'nin dünya çapında en yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığını vurguladı.