Daha az çalışacaklar, erken emekli olacaklar

Soma faciasının ardından maden işçilerinin çalışma koşulları ve sosyal hakları iyileştiriliyor

Abone ol

ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Carnikli, "Taşeron Tasarısı"nın yarın Meclis gündemine geleceğini açıkladı. Soma madeninde yaşanan felaket sonrası alınacak bir takım kararlara da dikkat çeken Canikli, madenlerde çalışma süresinin günlük 6 saatle sınırlandırılacağını kaydetti.

Canikli'nin verdiği bilgiye göre Soma'da çalışan ve ölenlerin ailelerine bir süreliğine hem devlet hem de şirket tarafından maaş ödenecek. Madencilerin emeklilik yaşı da 55'den 50'ye indiriliyor. 

"Yer altı için bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı geliyor"

Soma'da kazanın meydana geldiği madende çalışanlara biri İşsizlik Fonu diğer de işletmeden olmak üzere çifte maaş verileceğini belirten Canikli, bunun madenin kapalı olduğu süre boyunca devam edeceğine, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacağını ve istihdam imkanı sağlanacağına dikkati çekti.  Canikli, "Yer altı için bir gün dahi çalışmış olsa tazminat hakkı geliyor" dedi.

"Sivil şehit" unvanı verilmeyecek

Canikli, madende ölenlere "sivil şehit" unvanı verilmeyeceğini ancak şehitlik haklarının tanınacağını bildirdi. 

"Bütün maden ocaklar gözden geçiriliyor" diyen Canikli, robot dahil tüm teknolojik gelişmelerin, sisteme dahil edileceğini ve bunların kullanımının zorunlu olacağını vurgulayarak, tazminatların ödemesinden devletin sorumlu olacağını söyledi.

"Yapılacak düzenleme devrim niteliğinde olacak"

"Maden işletmelerinde kesinlikle taşeron çalıştırılmayacak" diyen Canikli, bunun ilk kez bir yasayla düzenleneceğine işaret etti.  Canikli, "Taşeron sistemi; kamuda yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında tamamen kaldırılıyor. Bu alanlar dışında kamuda hiçbir yerde taşeron çalıştırılmayacak. Kuruma göre, taşeron tanımı değişecek. Elimizde kamuda 100 bin taşeron çalıştırıldığına yönelik rakam var. Bu alanlarla ilgili taşeron sisteminde çalışanlar, yasa çıktıktan sonra devlet genel yöntemle sınavla alacak. Yasa çıktıktan sonra kamu kurumu kararı kendisi verecek, ihtiyaç olduğunu düşünüyorsa genel yöntemlerle eleman istihdamı sağlayacak. Bunlar otomatikman geçmiyor" dedi.

Yakınlarına istihdam hakkı sağlanacak

Soma'da meydana gelen maden kazasına işaret eden Canikli, gelecek paket içinde kazada yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınlarına yönelik düzenlemelerin de yer alacağını anlattı. Sivil şehitlik unvanının verilmeyeceğini ama şehitlik haklarının tamamının tanınacağını belirten Canikli, "Burada iki temel unsur var; birisi maaş bağlanıyor, ikincisi de yakınlarına istihdam imkanı sağlanıyor. Soma kazasında maaş bağlanamayan kişiler için bir gün bile çalışması yeterli olacak. Şu anda maaş bağlanamayan 70-80 kişi var; süre ve prim gün sayısını doldurmadığı için... Şimdi bir gün dahi olsa, kayıt yaptığı anda tümü bundan faydalanıyor. Bu düzenleme, yeraltı için genel düzenleme olarak getiriliyor. Bu çok önemli. Sadece Soma için geçerli değil" diye konuştu.

Canikli, madenlerde yeraltında çalışanlara yönelik özel düzenlemeler getirildiğini, çalışma süresinin azaltıldığını belirterek, "ne kadar olacağı?" sorusuna, "6 saat olacak. Bu Başbakan'ın talimatı...Yeraltında çalışanlara yılda 6 maaş ikramiye verilecek. Bu, ücretlerin  yüzde 50 artırılması anlamına geliyor ama kanuna koymayacağız. Çok konuşuldu. Bunun teknik olarak doğru olmadığı ifade edildi. Toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde yapılmasının daha doğru olacağı sonucuna varıldı. Olayı kendi akışına bırakmıyoruz. en kısa sürede bunu dahil ettireceğiz. Bu her iki tarafın rızasıyla olacağı için toplu sözleşme sürelerinin tamamlanmasına gerek yok. Taraflar anlaşıyorsa, koyabilir" dedi. 

Canikli, düzenlemenin ele alındığı toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "yeraltında çalışmanın nasıl bir şey olduğundan" söz ettiğini, görüş bildirenlere, "Sen hiç aşağıya indin mi? En kısa zamanda in" dediğini ifade etti. 

Madenlerde yeraltında çalışanlar için "çok radikal bir düzenleme" olacağını belirten Canikli, "Dünyada, günlük 6 saate inen var mı bilmiyorum; ya yoktur ya da çok azdır. Maliyet olarak sektöre ciddi yük getiriyor ama önemli değil getirsin. İyi tarafına bakalım, istihdam artacak. Çünkü o zaman dört vardiyaya çıkacak. Yeraltında ücretli izin süreleri artırılıyor, emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek" diye konuştu. 

Soma'da kaza olan madende çalışanların, ocağın kapalı olduğu süre boyunca hem işverenden hem de İşsizlik Fonu'ndan olmak üzere çifte maaş alacaklarını ifade eden Canikli, diğerlerinde ise kapalı kaldığı sürece maaşlarının işveren tarafından sanki çalışıyormuş gibi ödeneceğini bildirdi.

"Bütün ocaklar gözden geçiriliyor" 

"Bütün ocaklar gözden geçiriliyor" diyen Canikli, robotlar dahil olmak üzere dünyadaki önemli teknolojilerin sisteme dahil edileceğini ve madenler için çok kapsamlı bir düzenleme geleceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Alman teknolojisi başta olmak üzere, maliyeti ne olursa olsun yaşam odaları dahil teknoloji zorunlu hale getirilecek. Bu tüm madenler için yapılacak. Hatta şöyle söylendi; bizim madenlerimizin damar sistemi, diğer  ülkelerden çok farklı olduğunu, onlarda robot sistemlerinin daha kolay kullanılabilecek yapıda olduğu söylendi. Başbakan, 'hiçbir şey engel teşkil etmez' dedi. Robot zaten uzaktan kumanda sistemiyle, nereye gidiyorsa oraya döndür. Belli şeyler zorunlu hale getirilecek.  Eğer aranan şartları yerine getirmeyen ocaklar açılmayacak. Yeteri kadar cezai müeyyideler var. Önemli olan ocağın yeni güvenlik tedbirleri çerçevesinde kurallara uymadıkları tespit edildiği takdirde kapatılacak, açılmayacak. Açıldıktan sonra ihlal ettiğinde kesinlikle kapatılacak. En önemli tedbir budur. En modern, en az riskli teknoloji, dünyanın kullandığı her şey buraya getirilecek ve zorunlu hale getirilecek. "

Canikli, denetimlerde  gereken şartları taşımadığı için kapatılan ocaklarda çalışanların, ocağın kapalı olduğu sürece maaşının işveren tarafından ödeneceğini belirterek,  "Ya işveren işçiyi işten çıkarırsa?" sorusu üzerine, "Hayır çıkaramaz" dedi.  

Düzenlemelerin hayata geçirilmesi durumunda işverene bazı ilave yüklerin gelebileceğine işaret eden Canikli, sosyal güvenlik sistemine ilave yük geleceğini, bunun bir kısmının işveren tarafında karşılanmasının söz konusu olabileceğini söyledi. 

Canikli, ücretlerin ve tazminatların ödemesinden devlete sorumluluk yükleneceğini ifade etti.     

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı