Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan sığınmacı çıkışı: İnsani yaklaşım sergiliyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, son günlerde Suriyeli sığınmacılara yönelik eylemlere ilişkin hüükmetin görüşlerini paylaştı. Altun, 'çatışmaların kurbanı ve kendi hükümetlerinin hedefi olan insanların onuruna ve özgürlüğüne insani yaklaşım' sergilediklerini ifade etti.

AA | Abone ol

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda, Türkiye'nin yıllardır pek çok farklı kökenden gelen milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden olan bölgesel çatışmalara insani bir pencereden bakarak sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirten Altun, "Çatışmaların kurbanı olan ve hatta kendi hükümetleri tarafından hedef alınan insanların onuruna ve özgürlüğüne duyduğumuz inançla insani yaklaşım konusundaki ısrarımızı sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

'İnsani ilkelere bağlılığımız sürmektedir'

Türk halkının, yurtlarını terk etmekten başka çaresi kalmayan insanlara son derece merhametli ve eli açık şekilde destek olduğunu, büyük fedakarlıklarda bulunarak, bölgedeki kardeşlerini cömertçe desteklediğini vurgulayan Altun, şöyle devam etti:

"Bu hissiyatla, dış politikamızda her türlü baskı ve provokasyona rağmen insani ilkelere bağlılığımız sürmektedir. Marjinal muhalif grupların, meseleyi göçmen karşıtlığını alevlendirmek için kullanmalarına izin vermedik. Aynı şekilde, dış aktörlerin yaşanan bazı sıkıntıları suistimal ederek kendi reçetelerini bizim politikamıza dayatmalarına da izin vermeyeceğiz. Son günlerde, bu konudaki sicilimizi ve sığınmacılara yönelik insani yaklaşımımızı lekelemek isteyenler Türkiye'yi hasmane bir ülke olarak göstermek için yoğun çaba sarf etmektedir. Ülkemizde zaman zaman gerginlikler ve talihsiz olaylar yaşanmakla birlikte bunların genele yayılan ve süreğen bir sığınmacı karşıtı dalga olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Bunun aksini iddia edenler ya gerçeklerden bihaberdir ya da ülkemize karşı yürütülen talihsiz dezenformasyon kampanyasının bir parçasıdır."

Birçok Avrupa ülkesinin güvenlik odaklı, yabancı ve İslam düşmanı yaklaşımıyla Türkiye'nin insani yaklaşımı arasında açık bir fark bulunduğunu aktaran Altun, "Türkiye, Avrupa'nın göçmen ve mültecilere karşı mücadelesinde çirkin yüzünü gösteren aşırı sağın karşısında gururla ve istikrarlı bir şekilde durmuştur." ifadelerini paylaştı. 

'Politikamız Suriye'yi yeniden inşa etmek'

Politikalarının çatışmayı sona erdirmek ve toprak bütünlüğüne haiz, vatandaşları barış ve özgürlük içinde yaşayan bir Suriye'yi yeniden inşa etmek olduğunun altını çizen Altun, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bunu başarabilmek için sığınmacıların güvenli bir şekilde geri dönmelerini sağlayacak insani ve hukuki altyapıyı oluşturmamız gerekmektedir. Uluslararası toplum bu hedefe odaklanmakta başarısız olmuş ve bölgemizde nesiller boyu devam eden yerinden edilme sorunuyla yüzleşmeyi reddetmiştir. Yük paylaşımı konusunu ele almak üzere benzer düşünen kuruluşlarla birlikte çalışma isteğimizi defalarca dile getirmiş olmamıza rağmen şu ana kadar çok az destek gördük. Aynı zamanda, sığınmacı konusu ve ülkemizin politikasına yönelik provokasyonlara ve dezenformasyon kampanyalarına karşı mücadele etmekteyiz. Bu doğrultuda halkımız yalnızca hükümet kaynaklarımızdan gelen bilgilere itimat etmeli ve dezenformasyon kampanyalarına karşı dikkatli olmalıdır."

Altun, Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrar için gerekli koşulların sağlanması konusundaki kararlılığını sürdüreceğini belirterek bölge insanının içinde bulunduğu insanlık dramını asla göz ardı etmeyeceklerini kaydetti.

Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde