'Cumhurbaşkanı'na OHAL yetkisi' komisyondan geçti
Cumhurbaşkanı'na OHAL yetkisi veren 13. madde Komisyon'da kabul edildi, 14. ve 15. maddeler tekliften çıkarıldı.
Abone olTBMM Anayasa Komisyonu'nda AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri sürüyor.
TBMM Anayasa Komisyonunda anayasa değişiklik teklifinin 13. maddesi de kabul edildi.
13. Maddeye göre, Cumhurbaşkanı'na seferberlik, ayaklanma, savaş gibi hallerde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Maddeye göre, TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.
Gün içinde cumhurbaşkanına Meclis'i feshetme yetkisi veren 12. madde komisyonda kalbul edilmişti.
14 ve 15. maddeler çıkartıldı
Tekliften verilen önergeyle 14 ve 15. maddeler çıkartıldı.
Buna göre, kamu tüzel kişiliğinin, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulması ve üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneceğine dair hüküm metinden kaldırıldı.
Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceğine dair 15. madde de önergeyle metinden çıkartıldı.
Böylece 21 madde olarak sunulan teklif, 18 maddeye indi.
16. madde kabul edildi
TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişiklik teklifinin disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemelerin kurulamayacağı ancak savaş halinde askerlerin görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemelerin kurulabileceğine dair 16. madde kabul edildi.
Anayasa Komisyonu, anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine devam ediyor.
Toplantıda, AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu'nun fıstık ikramı oldu. CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, fıstığın, konuşmasından sonra dağıtılmasını istedi. CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de fındık fıstık yenilerek hiçbir ülkede anayasa çalışması yapılamayacağını söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Usluer'in sözleri üzerine, "IŞİD'çi vekillerimiz yok. IŞİD, Türkiye ve Türk halkının düşmanı örgüt, onunla mücadele ediyoruz." dedi.
Usluer'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi ikbali için bu anayasa değişikliği teklifinin hazırlandığına yönelik olarak da Bostancı, "CHP'li arkadaşlar zaman zaman Erdoğan'dan bağımsız bu teklifi tartıştıklarını söylüyorlar zaman zaman da ona bağlıyorlar. Genel Kurula geldiğinde milletin vekilleri evet derse millete gidecek, millet de evet derse yürürlüğe girecek, 2019'da cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Milletimiz, şahsi ikbalinin peşinde olanlar ile milletin ikbali peşinde olanları iyi ayırt eder." diye konuştu.
Kahraman'a geçmiş olsun temennisi
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a geçmiş olsun temennisinde bulundu.
Bostancı, kendisine gelen bilgiye göre Kahraman'ın, rutin bir kontrol için hastaneye gittiğini ifade etti.
Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz, MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da Kahraman'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.
Görüşmelerin ardından teklifin 16. maddesi kabul edildi. Buna göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde askerlerin görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.