Corio, İstanbul'da 2 AVM alacak

Corio Türkiye Genel Müdürü Koray Özgül, şirketin Türkiye'den çıkacağı haberlerini yalanladı.

Abone ol

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Türkiye'nin gayrimenkulde önemli dış yatırımcılarından Corio'nun, 'yatırımlarından memnun olmadığı, çıkmak istediği'ne ilişkin haberleri, şirketin Türkiye'deki en yetkili ismi, Genel Müdür Koray Özgül, kesin bir dille yalanladı. Özgül, "Burdayız, strateji değiştirdik, iki AVM projesinden birine başlıyoruz. İstanbul'da AVM satın almak üzere görüşmeler yapıyoruz. Yatırımlarımız 1 milyar euroya gidiyor" dedi.

Corio'nun Türkiye'den çıkma niyetinde olduğu haberleri Koray Özgül'ü üzmüş. Bu konu ile ilgili haberler ulusal basında birkaç kez yer almıştı. Daha sonra Wall Street Journal'da da (WSJ) aynı içerikte bir haber çıkmıştı. Bu konudaki yanlış izlenimi silmek için TARSU projesinin tanıtımına WSJ'de o haberi yazan editörü de getireceğini belirten Özgül, "Çıkmak isteyen firma Bursa'da 176 milyonluk AVM alır mı?" dedi. Özgül'ün verdiği bilgilere göre Corio yatırımlarına tam gaz devam ediyor. Malatya ve Tarsus'taki arsalar üzerine yatırım yapacak. Tarsus projesinin (Adı TARSU olacak) bugün, yarın duyurusu yapılacak. Bu iki AVM tamamlanınca Corio'nun Türkiye'deki yatırımlarının değeri 1 milyar euroyu bulacak.

Birkaç arsa payını satınca...

Peki neden çıktı bu haberler? Özgül'ün değerlendirmesi şöyle:

"Türkiye'de kimse mal satmaya alışkın değil. Bizim konut işlerinden çekilmemiz böyle bir izlenim yaratmış olabilir ama bizim öyle bir niyetimiz yok. Strateji değiştirdik. Corio'nun milyarlarca euroyu bulan yatırımları var. Ama yüzde 95'i AVM, konut çok azdır. Türkiye'de konut işlerinden çıkması genel stratejisine uygun. Türkiye'de pazar daha yeni öğreniyor alıp satmanın hem normal hem de bir iş olduğunu... 2010 içinde Avrupa'da 100 milyar euro değerinde gayrimenkul satışı öngörülüyordu.

Bunun yarısından fazlası AVM'dir. Neyi anlatmak istiyorum; AVM alışı veya satışı bizim gibi şirketler için ekmek su gibidir. Türkiye bunu henüz yeni anlıyor. Bizim sattıklarımız arsaydı. Birinde yüzde 50 (Akkoza konut projesi), birinde yüzde 7 (Acıbadem arsası) payımız vardı. 130 milyonluk satış oldu. Türkiye alışık olmadığı için böyle görüldü. Bir de dönem kötüydü, o yüzden dikkat çekti."

'İstanbul'da AVM alacağız'

Corio gibi 7 milyar euroluk yatırımı olan şirketlerin sürekli büyümek zorunda olduklarını anlatan Özgül, İstanbul'da satın almak için AVM aradıklarını söyledi. Özgül, "Portföyümüzün İstanbul'da AVM'ye ihtiyacı var. Tüm portföyümüzün yüzde 40'ı İstanbul olmalı. Türkiye için strateji bu. 1 milyar euroluk yatırımın 400 milyon euro'su İstanbul'da olmalı" diye konuştu.

Corio'nun İstanbul'daki tek AVM yatırımı Akmerkez'de. Portföyün yüzde 40'ının İstanbul olacağı dikkate alındığında şirketin İstanbul'da bir veya iki AVM alabileceği anlaşılıyor. Özgül, bu değerlendirmeye "Doğru, diyor. AVM satın almak için görüşmeler yapıyoruz. Bir ya da iki AVM olabilir."

Buna göre Corio, arsa alıp yatırım yapmak yerine kurulu AVM'ler alacak. Özgül, bu konuda şöyle dedi:

"Operasayonel olmalı, 2 -3 yıldır işliyor olmalı" diyor. Hangi AVM'lere teklif verdiklerini açıklamıyor. "Birçok görüşme yaptık. Uygun fiyatla uygun zaman üstüste gelirse bu satın almalar olur. Artık şu kadar yatırım yapacağız, demiyoruz. Fiyat ve zaman uygun olduğunda alım olur. Çakışmazsa ne olur? Bekleriz."

176 milyon euroya AVM aldı

Koray Özgül, şirketin yatırımları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Bursa'ya yeni girdik. Anatolium'un yüzde 100'ünü 176 milyona satın aldık. Akmerkez, Corio'nun azınlık hisseye (yüzde 47) sahip olduğu tek AVM. Ortaklığımız devam edecek. Akmerkez'den çıkma niyetimiz yok. Tekira'nın, Adapazarı'ndaki Ada AVM'nin, Ankara'daki 365'in yüzde 100'ü bizimdir. Teras Park'ın yüzde 51'i bizde.

Bütün bu AVM'lerde 300 bin metrekare kiralanabilir alana sahibiz. Anatolium'da bin kişi çalışıyor. Üretim yapan birçok büyük müessesede bu kadar istihdam yoktur. Ama üzücü olan şu: Bazı caddelerde ve şehirlerde yığılma var. Mesela İstanbul'u düşünürsek Büyükdere Caddesi, Beylikdüzü, E - 5'in belli kısımları... Bakıyorsunuz bir kentin nüfusu 300 bin. Bir AVM iyi, ikincisi olabilir ama üçüncüsü fazla. Mesela Ankara'da çok fazla. Mevcut illerin birçoğunun doyduğunu düşünüyorum. Henüz AVM olmayan 40 kente gidilebilir. Bir yatırımcının götürdüğü her AVM 100 milyonluk yatırım. Güvenlik şirketi, taşımacısı harekete geçiyor. Yan sektörleri canlandırıyor. Caddelerde harcama 1'se, AVM'de 1.5'tur. Bu ekonominin çarkını çeviren bir gelişme. 3 yıldır AVM işletiyoruz. Anadolu'da her yıl yüzde 30 (reel olarak yüzde 22) satış artışı oluyor. Bu kadar güzel katkısı olan az sektör vardır. AVM'ler Anadolu kentlerinde ilk açıldıklarında ziyaretçilerin yüzde 60'ı erkek, 40'ı kadındı. 2 - 3 yılda tersine döndü. Kadınları evden çıkardı. Her AVM gittiği kente başka katkılarda da bulunuyor. Park yapıyor, durak yapıyor... 200 milyar dolarlık bir perakende pazarı var. Yüzde 60'ı organize değil. AVM kayıtdışılığı önlüyor. Vergi gelirleri artıyor. Yerli markalar için korkulurdu ama tersi oldu. Yerli markalar büyük atak yaptı."

Krizler değil, mevzuat etkiliyor

Peki Corio'nun Türkiye'ye bakışında bir değişiklik var mı? Özgül'ün yanıtı şöyle: "Bir Anadolu AVM'sinde her yıl satışlar yüzde 30, ayak sayısı yüzde 10 artıyorsa, ki bu Avrupa'nın 10 katıdır, genç ve alışverişe meraklı bir tüketici kitlesi varsa, mevcut AVM'ler dikkate alındığında bin kişiye düşen metrekare Avrupa'nın altındaysa Türkiye'de yatırım yapmamak olmaz. Türkiye'de yatırımcıyı caydırıcı etkisi olan tek şey kanunlar ve mevzuat. Mevzuatın etkisi krizlerden büyük. Krizler gelip geçiyor. Ama mevzuat değiştiğinde veya değişmeye müsait bir anlayış olduğunda bu yabancıyı korkutur. Arsa alım prosedürü ve Borçlar Kanunu içindeki kiracı - mal sahibi ilişkisini düzenleyen hukuk çok önemli. Arsa alımında onay mercileri çoğaldı, bürokrasi arttı. Kiracı - mal sahibi ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu değişimi mahkeme düzenini iyice kilitleyebilir. AVM açılış saatlerini kısaltmak, hafta sonu kapanmalarını istemek bütün yatırımları etkiler."

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı