Charlie Hebdo kapağına erişim engeli getirildi
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Charlie Hebdo dergisinin bu haftaki sayısının kapağında yer alan karikatürü yayımlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar verdi.
Abone olDiyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nden Charlie Hebdo dergisine yönelik 'yasak' karar çıktı.
Alınan kararla, derginin yeni sayısının kapağını yayımlayan internet sitelerine erişim yasağı getirildi.
Geçen hafta dergiye yapılan saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Olayın büyük yankı uyandırmasıyla Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun yeni sayısı bugün birçok ülkede birçok dilde satışa çıktı.
Türkiye'de ise Cumhuriyet gazetesi Charlie Hebdo'nun özel sayısından dört sayfalık bir seçkiye bugünkü sayısında yer verdi. Bu nedenle protestolara maruz kalan gazetenin İstanbul'daki merkezine polis sevk edildi.
4 siteye erişim durduruldu
Diyarbakır'da 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, avukat Ercan Ezgin'in talebi doğrultusunda Hazreti Muhammed'in karikatürlerini yayınlayan Charlie Hebdo dergisinin kapağını paylaşan 4 internet sitesine erişimin durdurulması kararı verdi.
Diyarbakır Barosu avukatlarından Ercan Ezgin'in Hazreti Muhammed'in karikatürlerin yayınlanmasının yasaklanmasına ilişkin talebi, Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Hakimliğince karara bağlandı. Talebi değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, 4 internet sitesinin karikatürlerle ilgili sayfalarına erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda, birgun.net , t24.com , internethaber ve thelira.com adlı internet sitelerinin Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'in karikatürünün olduğu kapağının yayınlandığı sayfalarına erişimi engellendi.
Kararın gerekçesinde herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirten 2'nci Sulh Ceza Hakimi Özcan Kuşatan, asıl olanın ifade özgürlüğünün korunması olduğunu vurguladı. İfade hürriyetinin diğer kişi hak ve hürriyetleriyle sınırlamaya tabi olduğunu belirten Kuşatan, "İfade özgürlüğü bu hakkı kullanan bir kişinin başkasına istediğini söyleyebilmesine imkan tanımaz. Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir. Hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı anda koruması mümkün değildir. Gerek kişilik hakkı, gerekse ifade özgürlüğü tek başlarına hukuk düzenince koruma altına alınmıştır. Birinin diğerine üstün tutulması belirli bir olayda belirli şartlarda gerçekleşir. Yani hangisinin diğerine karşı daha çok korunacağı somut olayın şartlarına göre belirlenir. Bu bağlamda ifade özgürlüğü kamuoyunu aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa kişinin dini değerlerinin , şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır. Dini değerlerin ve Peygamberin aşağılanmasına yönelik söz, yazı, resim, karikatür ve yayınların o dine insanlara hakaret olarak kabulü mümkündür. Çünkü bir insanın dini inancı onun ayrılmaz bir parçası, onuru, şerefi ve saygınlığı yani kişilik hakları kapsamında korunması gereken bir değerdir" dedi.