Cezaevi bahçelerine aile odaları kuruluacak
Erdoğan'ın gündeme getirdiği "Aile görüşmesi" için ilk etapta cezaevi bahçesine odası, mutfağı ve banyosu bulunan stüdyo tipi odaların yapılması planlanıyor.
Abone olANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "aile görüşmesi" adıyla cezaevlerindeki mahkumlara ‘eşleriyle 24 saat görüşme imkanı tanıyacaklarını' açıklaması uygulamanın nasıl olacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Aile görüşmesi için ilk etapta cezaevi bahçesine odası, mutfağı ve banyosu bulunan stüdyo tipi odaların yapılması planlanıyor. Aile bütünlüğünün korunmasının hedeflendiği düzenleme mahkumun çocuklarını da kapsayabilecek.
Başbakanın "aile görüşmesi"ne yönelik açıklamaların ardından Adalet Bakanlığı mevzuattaki düzenlemenin nasıl yapılacağı konusunda çalışmalarını hızlandırdı.
Adalet Bakanlığı yetkililerden edindiği bilgiye göre, aile görüşmesi için Ceza İnfaz Kanunu'nda 1 veya 2 maddelik bir değişiklik yapılacak. Bunun için 5275 sayılı İnfaz Kanunu'ndaki açık görüş maddesindeki süre sınırlaması değiştirilecek. Düzenleme Meclis açıldıktan sonra parlamentoya gönderilecek. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanunu'na 3-5-6 ayda bir 24 saat süreyle eş ziyareti konulacak, buna çocuklarında dahil edilmesi planlanıyor. Ancak çocuklar için bir yaş sınırlaması getirilebileceği ifade edildi. "Aile görüşmesine" imkan sağlayacak ‘odalar' cezaevi içinde olacak. Uygun mekan olan cezaevlerine aile odaları yapılması planlanırken, buna izin vermeyen cezaevlerinde özel bölüm yapılacak. Fiziki mekanı izin vermeyen cezaevlerinin bahçesinde odası, mutfağı ve banyosu bulunan stüdyo tipi odalar kurulacak.
Aile bütünlüğü korunacak
Aile bütünlüğünün korunmasının hedeflendiğindiği uygulama üzerinde Adalet Bakanlığı yaklaşık 1 yıldır çalışıyor. Aile görüşmesi için dünya uygulamalarını tek tek yerinde inceleyen bakanlık yetkilileri, "Bazı Avrupa ülkelerinde eş yerine sadece ‘partner' kelimesi geçiyor. Bizdeki uygulamanın şekline siyasi irade Meclis'te karar verecek" değerlendirmesinde bulundu. Düzenlemenin sadece mahkumlar için geçerli olup olmayacağı konusunda da Meclis karar verecek. Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığı, düzenleme için alternatif teklif hazırlıyor. Birinci alternatif düzenleme hem tutukluluları hem de hükümlüleri, ikincisi ise sadece hükümlüleri kapsayacak. Aile görüşmesi için güvenlik riski de dikkate alınacak. Türkiye'deki cezaevlerin tutuklu ve hükümlülerden yaklaşık 50 binin evli olduğuna dikkat çeken Adalet Bakanlığı yetkilileri, "Aile bütünlüğünü sağlamaya yönelik bir uygulama olacak. Meclis açıldıktan sonra göndereceğiz Hazırlığımız 1 yıldır devam ediyordu" dedi.
Temel hak değil ayrıcalık
Bu uygulamanın bir temel hak olmadığına, ayrıcalık olduğuna dikkat çekilirken, eş ziyaretinin kriterleri hükümlü ve tutukluların yönetmeliğinde ayrıntılı şekilde düzenlenecek. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin cezaevinde hiçbir şiddet ya da suç olayına karışmamış olması gerekiyor. Aile görüşmesinden disiplin cezası olmayan mahkûm yararlanabilecek. Düzenleme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanları da kapsayacak. ‘İyi halli' mahkumlara verilecek izin disiplin cezası alanlar için belli bir süre haktan mahrumiyet getirilecek.
Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 15 Aralık 2011 tarihi itibariyle, 328 kapalı ceza infaz kurumu, 36 müstakil açık ceza infaz kurumu, 3 çocuk eğitimevi, 5 kadın kapalı, 1 kadın açık, 4 çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 377 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bu cezaevlerinin kapasitesi, 121 bin 804. Türkiye'de 123 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunuyor. 31 Mayıs 2012 tarihi itibariyla ceza infaz kurumlarında 118 bin 400 erkek, 4 bin 609 kadın, 2 bin 91 çocuk bulunuyor.