Cepte kapsama alanı dışında yer kalmayacak
500 kişinin altındaki yerleşim yerleri de kapsama alanında olacak. Otoyollar ve çevresi de kesintisiz kapsama sahasına girecek.
Abone olİSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, otoyollar ve çevresinin kesintisiz kapsanmasını da bu sene içinde sonuçlandırmayı planladıklarını bildirdi.
Acarer, GSM kapsama alanı bulunmayan yerleşim yerlerini GSM şebeke altyapısı kurulması projesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, bilişim sektöründe hiç mütevazı olmadığını belirterek, Türkiye'nin şu anda dünyadaki en iyi altyapıya sahip, son yıllarda en hızlı gelişim gösteren ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Bu projenin bu yaklaşık 2,5 yıl süren bir çalışmayla ortaya çıktığını belirten Acarer, daha önceki aşamada 500 ile bin kişi arasındaki yerleşim yerlerinin büyük oranda kapsandığını aktardı.
Acarer, iki projeleri daha bulunduğunu belirterek, yüksek hızlı tren ile otoyollar ve çevresinin kesintisiz kapsanmasının bu sene içinde sonuçlandırılmasının planlandığını kaydetti.
"Kamu yararı için rekabeti bir kenara bıraktık"
Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, burada 3 operatörün adının ortak bir proje çerçevesinde bir arada görünmesinin dahi önemli olduğunu belirterek, "Biliyorsunuz bu çok nadir bir şey. Biz daha fazla rekabetle birlikte anılıyoruz. Ancak kamu yararı için tüm bunları bir kenara bıraktık" dedi.
Öncelikli hususun, tüm yerleşim yerlerinin eksiksiz kapsanması yanında vatandaşların her yerde istedikleri yerden hizmet almasının sağlanması olduğunu söyleyen Akdemir, gelinen noktada ülke kaynaklarının etkin şekilde kullanılması ilkesinin sağlandığını dile getirdi.
Akdemir, bu projenin, kesintisiz iletişim yanında dolaylı birçok katma değer de getireceği görüşünü aktardı.
"500 kişiye kadar köylere ve mezralara da dijital otoyolla fırsat eşitliği"
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bir bölgenin gelişmesi için o bölgenin ulaşılabilir, erişebilir olmasının önemine işaret ederek, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı hızlı gelişmenin, ülkenin dört bir yanının ulaşılabilir ve erişilebilir olmasına büyük katkı sağladığını söyledi.
Ciliv, "Dijital otoyollarla insanlarımız bilgiye ulaşıyor, fırsat eşitliği yakalıyor. Şimdi bu proje ile bir ile 500 arasındaki köy ve mezralara da bu dijital otoyolla fırsat eşitliğini götürme fırsatımız var" dedi.
"Kırsal bölgede genişbanta erişim yüzde 18,6'da"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, sayısal uçurumu ortadan kaldırmaya yönelik bu güçlü girişime ve sektörel işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi.
Türkiye'de 3G'nin başlamasıyla sektörde büyük sıçrama yaşandığını belirten Timuray, "Ancak 2011 senesinde hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırmasına bakıldığında halen kırsal bölgelerde internete erişimin çok düşük seviyede olduğunu görmekteyiz. Kentlerde genişbantla erişim olanağı yüzde 47,5'a ulaşmışken, kırsal alanda yüzde 18,6'da kalmıştır. Bu tablo, mobil iletişimi kırsala götürmenin gerekliliğini vurgulamaktadır" diye konuştu.